Ο Άαρον Σβαρτς γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1986. Ήταν Αμερικανός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, συγγραφέας και ακτιβιστής στο διαδίκτυο.
Από μικρή ηλικία είχε δείξει πως είχε ξεχωριστές ικανότητες. Αφού σε ηλικία μόλις τεσσάρων χρόνων μπορούσε να διαβάζει. Σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων χρόνων συμμετείχε στην συγγραφή του πρότυπου RSS (RDF Site Summary), το οποίο μεταδίδει πληροφορίες από μία ιστοσελίδα, προς άλλες σελίδες ή εφαρμογές με γρήγορο και εύκολο τρόπο.
Ακόμα δημιούργησε και την Infogami, μια εταιρεία η οποία συγχωνεύτηκε με το Reddit στις πρώτες ημέρες του, μέσω του οποίου έγινε ισότιμος ιδιοκτήτης. Ο Σβαρτς φοίτησε για έναν χρόνο στο Στάνφορντ αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του και ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό και πολιτιστικό ακτιβισμό.
Το 2009 κατάφερε να διάθεση στο διαδίκτυο περίπου το 20% των έγγραφων από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια τα οποία ήταν στην βάση δεδομένων PACER, και η πρόσβαση σε αυτά ήταν επί πληρωμή. Ενώ το 2011 βάζοντας κρυφά ένα λαπτοπ στο ΜΙΤ κατάφερε να κατεβάσει την βάση JSTOR, που διέθετε με συνδρομή το περιεχόμενο εκατοντάδων επιστημονικών περιοδικών.
Στις 6 Ιανουαρίου του 2011, ο Σβαρτς συνελήφθη για την υπόθεση JSTOR. Αφέθηκε ελεύθερος με μεγάλη εγγύηση. Και οι δύο υποθέσεις έβαλαν τον Σβαρτς στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών που κίνησαν έρευνες εναντίον του. Ο Σβαρτς πιέστηκε αρκετά από τις Αμερικανικές Αρχές που έβλεπαν στο πρόσωπο του ένα εξιλαστήριο θύμα και ήθελαν η τιμωρία του να είναι παραδειγματική και για τους υπόλοιπους χρηστές. Επειδή όμως ο Σβαρτς ήταν ένας χαρακτήρας λίγο συνεσταλμένος και αρκετά κλειστός στον εαυτό του δεν άντεξε αυτή την πίεση και στις 11 Ιανουαρίου 2013, ο Σβαρτς βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Μπρούκλιν όπου είχε κρεμαστεί.
Το 2008 ο Σβαρτς έγραψε και κυκλοφόρησε το Open Access Guerilla Manifesto ή αλλιώς Μανιφέστο για το Αντάρτικο Ανοιχτής Πρόσβασης. Παραθέτουμε τη μετάφραση του κειμένου:
Η πληροφορία είναι δύναμη. Αλλά σαν κάθε μορφή δύναμης υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τη κρατήσουν για τους εαυτούς τους. Η παγκόσμια επιστημονική και πολιτισμική κληρονομιά του κόσμου, δημοσιευμένη ανα τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, αρχίζει να ψηφιοποιείται όλο και περισσότερο και να μένει στα χέρια μιας χούφτας ιδιωτικών εταιρειών. Θέλεις να διαβάσεις papers τα οποία έχουν διάσημα επιστημονικά επιτεύγματα; Πρέπει να δώσεις τεράστια ποσά σε εκδότες σαν την Reed Elsevier.
Απέναντι σε αυτό υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι αντιστέκονται. Το κίνημα του Open Access πολεμάει σκληρά προκειμένου να διασφαλίσει πως οι επιστήμονες δεν θα παραχωρήσουν τα copyrights, αλλά αντίθετα θα δημοσιεύσουν τη δουλειά στο Internet, ώστε ο καθένας να έχει τη δυνατότητα να τη διαβάσει. Αλλά ακόμα και αν αυτό γίνει, αυτό θα ισχύει μόνο για δημοσιεύσεις που θα γίνουν στο μέλλον. Οτιδήποτε έχει δημοσιευτεί με copyright μέχρι τώρα θα έχει ήδη χαθεί.
Αυτό είναι μεγάλο τίμημα. Να επιβάλεις σε ακαδημαϊκούς να πληρώνουν χρήματα ώστε να διαβάσουν τη δουλειά των συναδέλφων τους; Να σκανάρεις ολόκληρες βιβλιοθήκες, αλλά μόνο να αφήνεις τα παιδιά στη Google να τις διαβάσουν; Να παρέχεις επιστημονικά άρθρα στα καλύτερα πανεπιστήμια του Πρώτου Κόσμου, αλλά όχι στα παιδιά του Παγκόσμιου Νότου; Είναι εξωφρενικό και μη αποδεκτό.
«Συμφωνώ», μπορεί να λένε πολλοί, «αλλά τι μπορώ να κάνω; Οι εταιρείες κρατάνε τα δικαιώματα, βγάζουν τεράστια ποσά χρεώνοντας τη πρόσβαση, και είναι απόλυτα νόμιμο — τίποτα δε μπορούμε να κάνουμε για να τους σταματήσουμε». Κι όμως, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε, κάτι το οποίο ήδη γίνεται: να το αντιπαλέψουμε.
Εσάς με τη πρόσβαση σε αυτές τις πηγές δηλαδή φοιτητές, βιβλιοθηκάριοι και επιστήμονες, σας έχει δοθεί ένα προνόμιο. Εσείς παίρνετε μέρος σε αυτό το συμπόσιο της γνώσης, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος είναι κλειδωμένος απ’ έξω. Αλλά δε χρειάζεται — στη πραγματικότητα, ηθικά, δε μπορείτε— να κρατήσετε αυτό το προνόμιο για τον εαυτό σας. Έχετε το καθήκον να το μοιραστείτε με το κόσμο. Και πρέπει: να μοιραστείτε τους κωδικούς σας με τους συναδέλφους σας και να «κατεβάσετε» για τους φίλους σας.
Στο μεταξύ, εσείς που έχετε κλειδωθεί απ’ έξω, μη στέκεστε άπραγοι. Κρυφοκοιτάξτε μέσα από τρύπες και πηδήξτε πάνω από φράχτες, ελευθερώστε την πληροφορία που είναι κλειδωμένη από τους εκδότες και μοιραστείτε την με τους φίλους σας.
Αλλά όλη αυτή η πράξη μένει στο σκοτάδι, κρυμμένη στον υπόκοσμο. Τη λένε κλοπή ή πειρατεία, λες και το να μοιραστείς τη γνώση είναι ηθικά το ίδιο με το να λεηλατείς ένα πλοίο και να σκοτώνεις το πλήρωμά του. Αλλά το να μοιράζεσαι δεν είναι ανήθικο — είναι ηθικά επιτακτικό. Μόνο αυτοί που είναι τυφλωμένοι από την απληστία θα αρνιόντουσαν να δώσουν ένα αντίγραφο στο φίλο τους.
Οι μεγάλες πολυεθνικές, φυσικά, είναι τυφλωμένες από απληστία. Οι νόμοι κάτω από τους οποίους λειτουργούν το απαιτούν — οι μέτοχοι θα ξεσηκώνονταν για κάτι λιγότερο. Και οι πολιτικοί τους οποίους έχουν εξαγοράσει τους υποστηρίζουν, περνάνε νόμους οι οποίοι τους δίνουν την αποκλειστική δύναμη να αποφασίζουν ποιος θα έχει ένα αντίγραφο.
Δεν υπάρχει δικαιοσύνη με το να ακολουθείς μη δίκαιους νόμους. Ήρθε η ώρα να έρθουμε στο φως, στη μεγάλη παράδοση της κοινωνικής ανυπακοής, να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτική κλοπή της δημόσιας κουλτούρας.
Πρέπει να πάρουμε την πληροφορία, όπου και αν είναι αποθηκευμένη, να κάνουμε αντίγραφα, να τα μοιράσουμε στο κόσμο. Πρέπει να πάρουμε ότι δεν έχει copyright και να το βάλουμε στο αρχείο. Χρειάζεται να αγοράσουμε κρυφές βάσεις δεδομένων και να τις δημοσιοποιήσουμε στο Web. Πρέπει να κατεβάσουμε επιστημονικά άρθρα και να τα ανεβάσουμε στα δίκτυα διαμοιρασμού αρχείων. Πρέπει να παλέψουμε για αντάρτικο ανοιχτής πρόσβασης.
Με αρκετούς από εμάς, σε όλο το κόσμο, όχι μόνο θα καταφέρουμε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γνώσης — αλλά θα την κάνουμε παρελθόν. Εσύ θα έρθεις μαζί μας;
Άαρον Σβαρτς 2008
Προς τιμή του έργου του Ααρών έχει γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ που μιλάει για το όραμα του ακτιβιστή. To ντοκιμαντέρ, που χρηματοδοτείται από το κοινό, φέρει το όνομα «Το παιδί του Ίντερνετ».