Υπάρχουν κάποια βιβλία που δεν τα αποχωρίζεσαι ποτέ. Είναι εκείνα, που η εμπειρία της πρώτης ανάγνωσης σου άλλαξε τη ζωή. Σε έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Είναι τα βιβλία που, – κρυφά το βράδυ πριν κοιμηθείς, ή το πρωί πριν βουτήξεις στην καθημερινότητά σου -, θα ανοίξεις σε μια τυχαία σελίδα, θα διαβάσεις μια τυχαία αράδα και θα την κουβαλήσεις μαζί στο όνειρο. Έτσι θα έχεις ήδη μια γωνιά στο μυαλό σου να ξαποστάσεις, να αναρωτηθείς, να φιλοσοφήσεις. Μέσα στο αυτοκίνητο, εγκλωβισμένος στην κίνηση, έχεις τροφή για σκέψη, έτσι εύκολα αγνοείς την δεσποινίς που βάφεται στον καθρέπτη και δεν έχει δει ότι το φανάρι έχει γίνει πράσινο. Αλλά και το βράδυ πριν κοιμηθείς, – στην προσπάθειά σου να σβήσεις από τον μαυροπίνακά σου τα σημάδια μιας κουραστικής μέρας -, παίρνεις το κόκκινο μπαλόνι και φεύγεις για έναν προβληματισμό, άκακο, δημιουργικό. Το «παιχνίδι» αυτό, έχω την πεποίθηση, ότι το παίζουν οι απανταχού βιβλιοφάγοι και ταπεινοί φιλόσοφοι. Το ονόμασα «Το παιχνίδι της τυχαίας σελίδας».
Χωρίς κανένα ορισμό, καμία προϋπόθεση, τα βιβλία του «παιχνιδιού» αυτού μπορούν να είναι ό,τι έχει αγγίξει τις πνευματικές χορδές του καθενός. Παρακάτω παραθέτω τα πέντε βιβλία, που δεν σκονίζονται ποτέ στο ράφι μου.
«Κομφούκιος- Ανάλεκτα»: Το βιβλιαράκι αυτό άργησα πολύ να το εκτιμήσω. Και το έκανα, όταν το άνοιξα σε μια τυχαία σελίδα, έπειτα από μια απελπιστικά πνιγηρή μέρα. Η διδασκαλία του «Σωκράτη της Ασίας» ανάγεται με σοφία στη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις και η αξία των λεγόμενών του είναι διαχρονική.
«Κάνε την ευσυνειδησία και την ειλικρίνεια κύριες αρχές σου. Μην έχεις φίλους κατώτερους από σένα. Και όταν κάνεις λάθος, μη διστάζεις να το διορθώσεις».
«Το μυστικό» της Rhonda Byrne: Θα ήταν πλεονασμός να αναφέρω λεπτομέρειες για το παγκόσμιο αυτό best seller. Με λίγα λόγια, εάν έχει πείσει κι εσάς για την δύναμη του Νόμου της Έλξης, τότε είμαι σίγουρη ότι το έχετε ήδη χρησιμοποιήσει στο «παιχνίδι της τυχαίας σελίδας!
«Ευτυχία. Πώς να την βρεις και να την κατακτήσεις» της Joan Dunkan Oliver: Είναι λίγα τα βιβλία αυτοβελτίωσης που μπορούν να με πείσουν, κυρίως γιατί δεν αποδέχομαι τον λόγο που έχουν γίνει πλέον τόσο εμπορικά. Πίσω τους κρύβεται μια σοβαρή βιομηχανία που ωφελείται από την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να ανακάμψει και να υπερασπιστεί την διαφορετικότητά του. Η Joan Dunkan Oliver διαφοροποιείται. Διαφοροποιείται γιατί δεν ξεδιπλώνει ατελείωτες λίστες με Do’s και Don’ts χρήζοντας τον εαυτό της αυθεντία. Χρησιμοποιεί μια σύγχρονη μορφή της Σωκρατικής Μαιευτικής Μεθόδου, μέσα από ερωταπαντήσεις, με σκοπό να σε οδηγήσει στο δικό σου προσωπικό μονοπάτι. Επίσης, αναφέρει έξυπνα και εύκολα tips, έτσι μπορείς να ξεκινήσεις τον δρόμο σου για την ευτυχία από σήμερα κιόλας.
H «Αγία Γραφή»: Οφείλω να πω, πως δεν είναι απαραίτητο να είσαι θρησκόληπτος για να διαβάσεις την Αγ. Γραφή με αυτόν τον τρόπο. Ας μην ξεχνάμε ότι, το ιερό μας βιβλίο, περιέχει βαθιές και ουσιαστικές ρήσεις που αξίζει κανείς να τις κάνει κτήμα του. Εκεί υπάρχουν διδάγματα για να ασχοληθείς και να προβληματιστείς βαθιά… Όπως δεν σου έμαθαν στο σχολείο.
«Ο Γρίφος της Σεχραζάτ, και άλλα αινίγματα μαθηματικής λογικής» του Reymond Smullyan: Τόλμησα να προσθέσω το βιβλίο αυτό στην λίστα μου, διότι μπορεί να μην σε βάζει σε βαθιές σκέψεις, αλλά ακονίζει σκουριασμένα μυαλουδάκια. Ο γνωστός μύθος της Σεχραζάτ μεταφέρεται σε σπαζοκεφαλιές που, εφόσον καταφέρεις να τις λύσεις, έχεις χαμόγελο βαθιάς ικανοποίησης για όλη την υπόλοιπη μέρα.
Σας προσκαλώ να επεκτείνετε την παραπάνω λίστα και να διασκεδάσουμε μαζί με το «παιχνίδι της τυχαίας σελίδας».