Η γνωστή και αγαπητή από πολλούς μπανάνα,κυριαρχεί σε αυτό το αφράτο και εύκολο κέικ. Η μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και σε αρκετές βιταμίνες, όπως A, B, C, E.
Για την παρακάτω συνταγή χρησιμοποιούνται μόνο ώριμες μπανάνες.
Το φλιτζάνι μέτρησης πρέπει να είναι το ίδιο σε όλα τα υλικά.
Υλικά:
- 1/2 φλ. βούτυρο
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 3 μπανάνες μεσαίου μεγέθους πολτοποιημένες
- 2 αυγά
- 1 κ.γ κανέλα
- 2 φλ. αλεύρι
- 1 κ.γ μαγειρική σόδα
- 1/2 κ.γ αλάτι
- 1/2 φλ. ξινόγαλα*
- Προαιρετικά: σταφίδες, καρύδια, κομματάκια σοκολάτας
Εκτέλεση
* Εάν δεν έχουμε ξινόγαλα,προσθέτουμε σε 1/2 φλ. γάλα 1/2 κ.γ ξίδι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τις μπανάνες και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι, την σόδα και το αλάτι κοσκινισμένα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Τέλος, προσθέτουμε το ξινόγαλα και χτυπάμε το μείγμα στην πιο χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, για 2 λεπτά.
- Εάν θέλουμε προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια ή τα κομματάκια σοκολάτας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά, αλλά θα σας πρότεινα να κάνετε το παρακάτω τεστ ώστε να δείτε εάν το κέικ σας έχει ψηθεί: Παίρνουμε ένα μαχαίρι και το βυθίζουμε στο κέικ μας. Εάν βγεί υγρό τότε θέλει παραπάνω ψήσιμο.
Εάν θέλουμε μπορούμε να περιχύσουμε το κέικ μας με το εξής γλάσο σοκολάτας: Βάζουμε σε μπεν-μαρι 1 ποτήρι νερό, 1/2 ποτήρι ζάχαρη, 1/4 ποτήρι γάλα, 100 γρ. κουβερτούρα, 2 κ.γ κακάο, 1 κ.γ λικέρ προτίμησής μας ή κονιάκ. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Έπειτα περιχύνουμε το κέικ μας.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!