Τι άλλο θα μπορούσε να είναι το σήμα κατατεθέν της Apple από ένα μήλο; Πολλοί όμως αναρωτιούνται και αναπτύσσουν θεωρίες γύρω από εκείνο το σημείο του μήλου που το δείχνει να είναι δαγκωμένο. Μπορεί οι κολοσσοί της τεχνολογίας να επέλεξαν το logo τους τυχαία, επειδή δεν χρειάζονταν κάτι παραπάνω από αυτό για να εξασφαλίσουν την επιτυχία; Το επέλεξαν μόνο και μόνο για να ταιριάζει με το όνομά τους ή μήπως είχαν κάποιο συγκεκριμένο λόγο;
Ύστερα από μία έρευνα στο διαδίκτυο κατέληξα στο συμπέρασμα πως υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από το δαγκωμένο μήλο της Apple, αλλά καμία δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στέλεχος, υπάλληλο ή απλό πολίτη. Άλλοι έχουν μια διαφορετική εκδοχή να πουν, άλλοι είναι έτοιμοι να διαφωνήσουν και άλλοι να διαψεύσουν. Φήμες ή πραγματικότητα όμως όλες οι θεωρίες φαίνονται να έχουν μία λογική εξήγηση και να ταιριάζουν στην επιλογή της apple να υιοθετήσει αυτό το logo.
Θεωρία 1η: Οι πρωτόπλαστοι και ο Νεύτωνας
Το μήλο αντιπροσωπεύει τη γνώση, όπως αυτό που δάγκωσε ο Αδάμ και η Εύα. Ωστόσο αντιπροσωπεύει και την αιτία του ανθρώπου να εκδιωχθεί από τον παράδεισο. Γι’ αυτό το λόγο στην Apple δεν άρεσε καθόλου αυτή η ταύτιση και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η ιδέα τους προήλθε από εκεί.
Το 1976 ο Ronald Wayne, συνιδρυτής της εταιρείας, σχεδίασε το πρώτο λογότυπο της Apple. Το λογότυπο αυτό είχε μια εικόνα που απεικόνιζε τον Νεύτωνα κάτω από τη μηλιά, λίγο πριν ανακαλύψει τη βαρύτητα – δηλαδή με το μήλο να κρέμεται ακριβώς πάνω από το κεφάλι του. Το λογότυπο αυτό είχε άμεση αντικατάσταση και έκανε τον Wayne να αποχωρήσει από την εταιρεία.
Θεωρία 2η: Alan Turing
Η δημοφιλέστερη και επικρατέστερη θεωρία είναι αυτή που σχετίζεται με τον Alan Turing, τον επιστήμονα που θεμελίωσε τις βάσεις των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών και έκανε και άλλα καινοτόμα και σπουδαία για την εποχή του πράγματα. Παρόλα αυτά το έργο του δεν αναγνωρίστηκε όπως θα έπρεπε λόγω της φυλάκισης και του κοινωνικού ρατσισμού που δέχτηκε.
Λέγεται πώς ο Turing, μη μπορώντας να αντέξει την κατακραυγή του κόσμου, η οποία οφείλονταν στην ομοφυλοφιλία του, αυτοκτόνησε μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τρόπος που διάλεξε να αυτοκτονήσει ήταν δηλητηριάζοντας και τρώγοντας ένα μήλο, όπως ακριβώς στο παραμύθι της χιονάτης. Έτσι, η apple δημιούργησε το logo της ως φόρο τιμής στον λαμπρό αυτό επιστήμονα.
Θεωρία 3η: Το μήλο χρειαζόταν κι ένα “byte”
Η δαγκωνιά(bite) ηχεί το ίδιο με το byte, την μονάδα μέτρησης της ποσότητας πληροφορίας στα υπολογιστικά συστήματα. Παρόλα αυτά όμως ο γραφίστας και δημιουργός του λογότυπου Rob Janoff υποστήριξε πως δεν ακολούθησε αυτή τη λογική για να δημουργήσει το λογότυπο. Έχει δηλώσει πως δεν είχε πάρει σαφείς εντολές από τον Steve Jobs για το πως ακριβώς θα έπρεπε να δείχνει και πως πρόσθεσε το δαγκωμένο σημείο για να μοιάζει περισσότερο με μήλο παρά με κεράσι ή κάποιο άλλο φρούτο.
Όσο άσχετο κι αν είναι το όνομα και το logo της εταιρείας με αυτό που παράγει, όσο τυχαίο κι αν φαίνεται ή όποια έννοια και να ‘χει, δεν αναιρεί σε καμιά περίπτωση την τεράστια πορεία που έχει κάνει μέχρι τώρα και τα υψηλότερα κέρδη-ρεκόρ, κυρίως μετά την δημιουργία των iphone.