Να ξεκαθαρίσω από την αρχή πως δεν είμαι γνώστρια του αντικειμένου και απλώς εκφράζω τη γνώμη μου δίχως να παρεξηγηθώ.
Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν, από το 1983, μπει στη ζωή μας και συνεχίσουν. Ήδη από το 1996 έως το 2003 τη παραγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων σε Η.Π.Α.,Καναδά, Νότια Αμερική και Κίνα αυξήθηκε κατά 20%. Αν και με τα χρόνια το νομοθετικό πλαίσιο απέκτησε αυστηρότερη θέση απέναντί τους, δεν είναι αρκετό για να μειώσει αυτή τη κατακόρυφη εξέλιξή τους.
Το θέμα που μας ενδιαφέρει ωστόσο, είναι για το τι επικρατεί στη χώρα μας η οποία αν και έχει αποδειχθεί αργή σε κάποια καινοτόμα θέματα, ως προς αυτό έδειξε θετική στάση. Όχι όμως από την αρχή. Το 1999 αρνήθηκε τη καλλιέργεια των Γ.Τ.Τ. (Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων) στην Ε.Ε. με υποστηρικτή της ιδέας τον τέως υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Κολιοπάνο. Το 2014,όμως δέχεται την παραγωγή τους στη Ε.Ε. Έτσι αν και η πρώτη ”πειραγμένη” ντομάτα κάνει την εμφάνισή της το 1997 με στόχο την επιβράδυνση της ωρίμανσης της ακολουθώντας ένα είδος βαμβακιού με ανοσία σε συγκεκριμένο εντομοκτόνο όπως και το καλαμπόκι με το ζαχαρότευτλο στη σύγχρονη εποχή το δείγμα γίνεται μαζική παραγωγή.
Πρακτικά μπορεί η κάθε χώρα να παρέμβει, ωστόσο θα έρθει αντιμέτωπη με την οργισμένη αντίδραση των εταιρειών και φυσικά τις δικαστικές αγωγές τους. Έτσι το θέμα παραμένει αμφιλεγόμενο με πολλούς να υποστηρίζουν τους κινδύνους που επιφέρουν τα Γ.Τ.Τ. τόσο στον άνθρωπο όσο και στη φύση και κάποιους άλλους να τα θεωρούν θαυματουργά. Παρόλα αυτά η ζυγαριά δεν γέρνει και πολύ προς καμία από τις πλευρές και απόδειξη αποτελούν τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα:
- Καλύτερη γεύση και περισσότερη θρεπτική αξία
- Μεγαλύτερη παραγωγή
- Αυξημένη αντοχή σε ασθένειες
- Μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων
- Γρήγορη ωρίμανση προϊόντων
Ωφελούν και το περιβάλλον καθώς με μείωση των φαρμάκων, μειώνεται τόσο η ρύπανση των υδάτων όσο και του αέρα ενώ παρατηρείται και εξοικονόμηση ενέργειας. Τ ο μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα είναι η αντιμετώπιση του υποσιτισμού των χωρών.
Μειονεκτήματα:
- Εμφάνιση νέων ασθενειών και αλλεργιών
- Ανθεκτικότητα μικροοργανισμών με αποτέλεσμα τη μη εξουδετέρωσή τους.
- Άγνωστη είναι η επήρεια των Γ.Τ στα ύδατα, τον αέρα και το έδαφος.
- Κίνδυνος μεταφοράς των μεταλλαγμένων γονιδίων σε φυσιολογικούς οργανισμούς και την απώλεια της μοναδικότητας όπως και του ζωικού και φυτικού βασιλείου.
Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημά είναι η επικράτηση των πολυεθνικών που παράγουν Γ.Τ και φυσικά η αύξηση της εξάρτησης αναπτυσσόμενων χωρών από της ανεπτυγμένες, με μεγάλο κίνδυνο εκμετάλλευσης.
Παρόλα αυτά η κοινωνία εξελίσσεται και δεν μπορεί να πεις πως καλλιεργείς παραδοσιακά όταν γύρω σου είναι όλα μεταλλαγμένα. Ο χρόνος θα δείξει.