Φωνή και λόγος Πολλές φορές, οι λέξεις αυτές συναντιούνται μαζί.
Τι είναι όμως φωνή και τι λόγος;
Ο Λόγος είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επικοινωνεί με τη γλώσσα και η ίδια η γλώσσα ως ένα οργανωμένο σύστημα σημείων. Είναι μια συστηματικά οργανωμένη ομάδα δηλώσεων, μέσω των οποίων λεκτικοποιούνται τα νοήματα ενός θεσμού (Kress, 1989). Ο κάθε θεσμός π.χ ο θεσμός της οικογένειας, της εκπαίδευσης, της θρησκείας, των κομμάτων κλπ. καθορίζει, περιγράφει και περιορίζει το τί είναι πιθανόν να ειπωθεί ή να γραφτεί και τί όχι και κατ’ επέκταση, τί είναι εφικτό να γίνει και τί όχι. Ο λόγος του κάθε κοινωνικού θεσμού, δηλαδή, παρέχει ένα σύνολο δηλώσεων για μια συγκεκριμένη περιοχή γνώσης και πρακτικών, ενώ παράλληλα οργανώνει και διαγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα συζητηθεί ένα θέμα. Με αυτή την έννοια, ο λόγος αποκτά οργάνωση, συστηματοποίηση και σκέψη, αφού παρέχει, κανόνες, περιορισμούς και απαγορεύσεις για τους τρόπους επικοινωνίας εξού και το «Σκέψου καλά προτού μιλήσεις».
Από την άλλη, η φωνή είναι μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και μέσω αυτής τελείται το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας επικοινωνίας με τα άτομα του κοντινού και μη περιβάλλοντός μας. Έτσι, Λόγος και Φωνή συνεργάζονται αρμονικά για επικοινωνιακούς και όχι μόνο σκοπούς.
Κάθε χρόνο στις 16 Απριλίου λοιπόν, διάφοροι επαγγελματίες από το χώρο της υγείας που σχετίζονται με την φωνή, Ωτορινολαρυγγολόγοι, Λογοπαθολόγοι, Λογοθεραπευτές γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Φωνής και καλούν άνδρες και γυναίκες, παιδιά, νέους και ηλικιωμένους, να φροντίσουν την υγιεινή της φωνή τους. Να ενημερωθούν για τη σημασία της φωνής, του λόγου, της ελευθερίας του λόγου, της λογοθεραπείας και την αξία που έχει ο λόγος στη καθημερινή ζωή. Την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Φωνής είχαν βραζιλιάνοι ωτορινολαρυγγολόγοι.
Κλείνοντας με ένα ρητό που αναφέρει ότι “Η φωνή μας πρέπει να ακούγεται γιατί είναι η πιο γλυκιά μουσική που μπορούν ν’ ακούσουν τ’ αυτιά μας, αλλά κι ο μόνος τρόπος ν’ ακουμπήσουμε το εσώτερο μας είναι, γιαυτό πρέπει να τη προστατέψουμε (κάτι που δε κάνω τελευταία εγώ και η φωνή μου δεν ακούγεται–!).
Όπως και να χει, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η φωνή είναι μια από τις βασικές λειτουργίες, στην οποία εξασκείται ο άνθρωπος ακόμη από πολύ μικρή ηλικία. Μετέπειτα, η οικογένεια, το σχολείο, το πολιτισμικό και πολιτιστικό περιβάλλον, ο κοινωνικός περίγυρος δίνει έμφαση στην επεξεργασία των φωνημάτων και την ανάπτυξη του λόγου που οδηγεί στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπου στη κοινωνική του πραγματικότητα.
Αφιερωμένο στην Παγκόσμια ημέρα της φωνής (16 Απριλίου)