Ο ανθρώπινος νους έχει την τάση να γοητεύεται από κάθε τι ασύλληπτο και μυστηριώδες. Το μυστήριο κεντρίζει το ενδιαφέρον, εξάπτει την φαντασία και ανεβάζει την αδρεναλίνη. Όλα αυτά τα νιώθουμε στο έπακρο, ιδίως όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα μυστήριο, το οποίο όσα χρόνια και αν πέρασαν, όσες μελέτες και αν διεξήχθησαν, εξακολουθεί να είναι άλυτο. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα πιο διάσημα και πολυσυζητημένα γεγονότα που ανάγονται στη σφαίρα του μυστηρίου.
Ο βόμβος του Τάος
Οι κάτοικοι και μερικοί επισκέπτες της μικρής αυτής πόλης του Μεξικό, αναφέρουν ότι εδώ και χρόνια ενοχλούνται από έναν μακρόσυρτο και χαμηλής συχνότητας ήχο, άγνωστης προέλευσης. Όλες οι προσπάθειες των επιστημόνων να εντοπίσουν την πηγή του ήχου και να τον προσδιορίσουν απέβησαν αλυσιτελείς. Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι κατά προσέγγιση, μόνο το 2% του πληθυσμού της πόλης αναφέρουν ότι ακούν αυτό τον ήχο, δεν είναι δυνατόν να καταγραφεί και να ανιχνευθεί από τα ραντάρ. Πολλές θεωρίες υπάρχουν, με την πιο επιστημονική να υποστηρίζει ότι για το βουητό ευθύνεται ο φλοιός της γης, που είναι πιο λεπτός στην συγκεκριμένη περιοχή. Άλλοι πάλι, λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, εικάζουν ότι ο ήχος είναι συνυφασμένος με εξωγήινη δραστηριότητα.
Το σήμα Wow!
Στις 15 Αυγούστου 1977, ο Jerry Ehman, εθελοντής για τον οργανισμό για την αναζήτηση εξωγήινης μορφής SETI, κατέγραψε ένα ισχυρό σήμα που πληρούσε όλες τις προυποθέσεις για να θεωρηθεί ότι είναι εξωγήινης προέλευσης. Το σήμα διήρκησε 72 δευτερόλεπτα, δηλαδή το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούσε να καταγράψει ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσε. Η πηγή του προσδιορίστηκε κάπου κοντά στον αστερισμό του Τοξότη και 120 έτη φωτός μακριά από τη γη. Ο εντυπωσιασμένος Ehman, σημείωσε δίπλα στο σήμα την λέξη Wow! και έκτοτε έμεινε γνωστό έτσι. Το θέμα έλαβε ευρεία διασημότητα παρ’όλα αυτά όλες οι προσπάθειες να εντοπιστεί ξανά το ραδιοσήμα απέτυχαν και η σημασία του παραμένει ακόμα και σήμερα ένα άλυτο μυστήριο!
Mary Celeste
Το ιστιοφόρο Mary Celeste, έχει μείνει στην ιστορία ως το κατ’ εξοχήν πλοίο-φάντασμα. Ήταν εξ’ αρχής ένα καταραμένο πλοίο καθώς είχε εμπλακεί σε πλήθος ατυχημάτων, όμως το πιο γνωστό περιστατικό συνέβη το 1872. Στις 7 Νοεμβρίου το πλοίο ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη για την Τζένοα της Ιταλίας. Το πλήρωμα αποτελούνταν από τον έμπειρο καπετάνιο Briggs, την γυναίκα του, την κόρη του και 7 ακόμη άνδρες. Μερικές εβδομάδες αργότερα, εντοπίστηκε στα στενά του Γιβραλτάρ αλλά δεν υπήρχε κανείς επιβαίνων. Εν αντιθέσει το εμπόρευμα του πλοίου και όλα τα προσωπικά αντικείμενα του πληρώματος παρέμεναν άθικτα. Το 1873 βρέθηκαν δύο βάρκες με έξι πτώματα που η ταυτότητα τους αποδόθηκε στους αγνοούμενους του Mary Celeste, αλλά τίποτα δεν αποδείχθηκε επίσημα. Μία θεωρία που σήμερα κερδίζει έδαφος είναι ότι το πλοίο εγκαταλείφθηκε, λόγω φόβου του πληρώματος για ενδεχόμενη έκρηξη. Όσα και αν λέγονται, τίποτα δεν μπορεί να πιστοποιηθεί, και το πλοίο αποτελεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο μυστήριο που ενέπνευσε πολλούς θρύλους, μύθους, βιβλία και ταινίες.
Τζακ ο Αντεροβγάλτης
Αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον μεγαλύτερο serial killer όλων των εποχών. Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης (στα αγγλικά Jack The Ripper), έδρασε στο βικτοριανό Λονδίνο του 1888 και έμεινε γνωστός με το συγκεκριμένο τίτλο από την υπογραφή στο γράμμα που έστειλε στην αστυνομία αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις άγριες δολοφονίες 11 ιερόδουλων που είχαν συνταράξει την πόλη. Η δράση του διακόπηκε απότομα, αλλά το όνομα του δεν ξεχάστηκε ποτέ. Η ταυτότητα του δεν αποκαλύφθηκε και οι θεωρίες γύρω από το πρόσωπο του είναι αναρίθμητες. Ο γιατρός της βασιλικής οικογένειας, ο ίδιος ο πρίγκιπας Άλμπερτ Βίκτορ, ο ζωγράφος Γουόλτερ Σίκερτ όλοι είχαν κάτι κοινό μεταξύ τους: είχαν κατηγορηθεί ότι βρίσκονταν πίσω από το προσωπείο του Aντεροβγάλτη.
Η Babushka Lady
Στο διάσημο φιλμ το οποίο κατέγραψε την δολοφονία του John Kennedy το 1963, εμφανίζεται και μία μυστηριώδης γυναίκα με παλτό και μαντήλι στα μαλλιά, που εξαιτίας του τρόπου δεσίματος του ο Τύπος την ονόμασε “Babushka Lady”. Η γυναίκα φαίνεται πως κρατάει μία κάμερα και έχει πολύ καλή οπτική επαφή με τη σκηνή της δολοφονίας. Ο Τύπος έκανε δημόσια έκκληση να εμφανιστεί μαζί με τα στοιχεία που είχε καταγράψει η κάμερα, αλλά αυτή ποτέ δεν έδωσε σημεία ζωής. Το 1970, μια γυναίκα ονόματι Beverly Oliver, υποστήριξε ότι η ίδια ήταν η Babushka Lady. Παρ’όλα αυτά έπεφτε διαρκώς σε αντιφάσεις και τελικά αποδείχθηκε ότι έλεγε ψέματα. Η πραγματική ταυτότητα της γυναίκας παραμένει άγνωστη και το ερώτημα γιατί δεν προσκόμισε τα στοιχεία που είχε για να συνδράμει στη διαλεύκανση της δολοφονίας μένει αναπάντητο.
Ο δολοφόνος Ζodiac
Ένας ακόμη κατά συρροή δολοφόνος προστίθεται στη λίστα με τα μεγάλα μυστήρια. Στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 1968 μέχρι τον Οκτώβριο του 1969 διέπραξε στη Βόρεια Καλιφόρνια τουλάχιστον 5 δολοφονίες. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έγιναν ενεργό μέρος της δράσης του, καθώς σε αυτά απευθύνονταν οι κρυπτογραφημένες επιστολές του, με τις οποίες απειλούσε ότι θα σκότωνε αν δεν ικανοποιούνταν οι επιθυμίες του. Αν και υπήρξαν πολλοί ύποπτοι, ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ο πραγματικός ένοχος και δεν κατέστη δυνατή η αποκρυπτογράφηση των επιστολών, εκτός από συγκεκριμένα αποσπάσματα που περιείχαν ενοχλητικά και φρικαλέα μηνύματα. Σε ένα από αυτά, αναφέρει το εξής: “Μου αρέσει να σκοτώνω ανθρώπους γιατί έχει πολλή πλάκα. Έχει πιο πολλή πλάκα από το να σκοτώνεις άγρια ζώα στο δάσος, γιατί ο άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο ζώο. Το να σκοτώνεις είναι η πιο ενθουσιώδης εμπειρία. Είναι ακόμα καλύτερη από το να έρχεσαι σε οργασμό με μία κοπέλα.”
Μαύρη Ντάλια
Στις 15 Ιανουαρίου του 1947, σε ένα πάρκινγκ στο Λος Άντζελες έγινε μια αποτρόπαιη ανακάλυψη: το άψυχο σώμα μιας γυναίκας κομμένο στα δύο. Το σώμα της γυναίκας ανήκε στην πανέμορφη 22χρονη ηθοποιό Ελίζαμπεθ Σορτ. Έμεινε γνωστή με το όνομα “Μαύρη Ντάλια” εξαιτίας των μαύρων μαλλιών της που συνήθιζε να στολίζει με λευκά λουλούδια. Επί δέκα χρόνια διεξάγονταν έρευνες, ανακρίνονταν ύποπτοι, ασχολούνταν πυρετωδώς ο Τύπος, προσφέροντας και αμοιβές σε όποιον μπορούσε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Το αποτέλεσμα όμως ήταν απογοητευτικό. Η βάναυση αυτή δολοφονία δεν εξιχνιάστηκε ποτέ αλλά ούτε και ξεχάστηκε καθώς έγινε μυθιστόρημα, βιβλίο, τραγούδι και ακόμη και σήμερα πολλοί την γνωρίζουν!