Με την έντονη κοινωνική κατακραυγή που εκδηλώνεται στη Γαλλία ,η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να επανεξετάσει το αμφιλεγόμενο άρθρο 24 περί εθνικής ασφάλειας που σύμφωνα με δημοσιογράφους και ανήσυχους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να υποθάλψει την εγκληματική και παραβατική συμπεριφορά αστυνομικών, κάτι που έγινε αρκετά εμφανές με πρόσφατα γεγονότα.
Το άρθρο 24,που ανήκει στο νομοσχέδιο περί ασφάλειας, θεωρείται σύμφωνα με μια οπτική πως προωθεί και ποινικοποιεί τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών εν ώρα επαγγέλματος .O λόγος που χρησιμοποιείται στο άρθρο είναι αρκετά ασαφές και υποκειμενικός μιας και απαγορεύει την βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση αστυνομικών που μπορούν << να βλάψουν φυσική ή ψυχική τους ακεραιότητα>> ,με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται .Η ποινή για αυτό το παράπτωμα μπορεί να οδηγήσει ως και ένα έτος φυλάκισης και 45.000 ευρώ πρόστιμο.
Το ερώτημα όμως είναι πως προσδιορίζεται αν μία δημοσίευση είναι κακόβουλη ,γι’ αυτό και πολλοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ μέχρι και το Εθνικό Συνδικάτο των Δημοσιογράφων (SNJ), καταδικάζουν το συγκεκριμένο άρθρο ως βαθύ πλήγμα στην ελευθερία του τύπου και κάνουν λόγο για λογοκρισία και υποβάθμιση της δημοκρατίας. Οι νόμοι πρέπει να συντελούν ώστε να μπορούν οι πολίτες να προστατεύονται όσο δυνατόν περισσότερο από περιττής και νομιμοποιημένης βίας από το κράτος. Κάτι το οποίο αυτό το νομοσχέδιο και συγκεκριμένα το προκείμενο άρθρο φαίνεται να μην επιτυγχάνει.
Το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν της <<καθολικής ασφάλειας>> ο Μακρόν εξέδωσε εντολή για συνέταξη του μετά από αιτήσεις των αστυνομικών συνδικάτων ,που διατείνονταν πως δεν υπήρχε ιδιαίτερo νομικό πλαίσιο προστασίας των αστυνομικών απέναντι σε κακοήθεις επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .Ισχυρίζονται δηλαδή πως φωτογραφίες ή βίντεο από την δράση τους εν ώρα υπηρεσίας μπορούν να διαρρεύσουν στο διαδίκτυο έχοντας αποκοπεί από το πλαίσιο εντός του οποίου έγιναν, υποστηρίζοντας το αφήγημα των εκάστοτε κάθε φορά εξτρεμιστών αντεξουσιαστών της άκρας αριστεράς, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη αντιπάθεια στο ευρύ κοινό για τις αρχές ασφάλειας.To νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε ισχύ αφού το περασμένο μήνα η Γαλλία παρακολούθησε την βίαια κατάλυση καταυλισμού μεταναστών στη περίφημα Πλατεία για τη Δημοκρατία, που κλόνισε τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Να σημειωθεί επιπροσθέτως πως το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μία πράξη από τη γενικευμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Μακρόν να καταπολεμήσει την Ισλαμική τρομοκρατία και να μειώσει τα ανερχόμενα ρεύματα μεταναστών που εισέρχονται στη Γαλλία. Παράλληλα με αυτά τα μέτρα κερδίζει και άλλη στήριξη από ψηφοφόρους που ανήκουν στο δεξί φάσμα πολιτικής ,που όπως είναι γνωστό απαρτίζουν μεγάλο μέρος του ποσοστού που υποστηρίζουν αυτόν και το κόμμα του, για την στοχευμένη επανεκλογή του το 2022,χάνοντας κατά συνέπεια στήριξη από άτομα που τείνουν προς το αριστερό φάσμα πολιτικών μέσα στο κόμμα του .
Τι έγινε στον Μισέλ Ζεκλέρ

Βίαια εισβολή στο μουσικό στούντιο του Μισέλ Ζεκλέρ
Μία αιτία που οδήγησε σε κοινωνική αποδοκιμασία του άρθρου αυτού είναι η αστυνομική βία που δέχτηκε ο έγχρωμος Γάλλος μουσικός παραγωγός που φέρεται με το όνομα Μισέλ Ζικλέρ, όπως κατέγραψαν κάμερες.
Xαρακτηριστικά,όπως κατήγγειλε ο Μισέλ, ενώ περπατούσε στο δρόμο χωρίς μάσκα μόλις αντίκρυσε 4 αστυνομικούς κατέφυγε στο ραδιοφωνικό του σταθμό για να αποφύγει το πρόστιμο. Οι αστυνομικού όμως τον ακολούθησαν μέσα στο σταθμό και τον γρονθοκόπησαν άγρια εκστομίζοντας του ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς ,όπως έφερε και στο φως της δημοσιότητας Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Loopsider(στο οποίο δεν θα ασκηθούν διώξεις).
To περιστατικό αυτό ,που έχει κατακρίνει όλη η Γαλλική κοινωνία καθώς και ο Μακρόν και το κυβερνητικό επιτελείο του, υποστηρίζεται πως αν εφαρμοζόταν αποτελεσματικά ο νέος νόμος δεν θα ερχόταν στο φως της δημοσιότητας και θα οδηγούσε στην ατιμωρησία των επικείμενων αστυνομικών. Να σημειωθεί πως όταν εκτυλίχθηκε αυτό το τραγικό συμβάν ο νόμος είχε περάσει από το Κοινοβούλιο, όχι όμως από τη Γερουσία.
Aν δεν ήταν γι’ αυτό το βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης ,ο Μισέλ κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν στη φυλακή τώρα με κατηγορίες ,που διαψεύστηκαν προφανώς με τη δημοσίευση του βίντεο, που διατυπώθηκαν από αστυνομικούς για βία εναντίον τους και αντίσταση σύλληψης.
Οι Γαλλικές αρχές δικαιοσύνης ήδη ερευνούν ενδελεχώς το γεγονός για να αποδώσουν ποινές στους αστυνομικούς που εμπλέχθησαν στο έγκλημα αυτό. Μάλιστα σύμφωνα με πασίγνωστη γαλλική εφημερίδα την Agence France-Presse (AFP) 2 από τους αστυνομικούς που ενεπλάχθησαν θα παραμείνουν φυλακισμένοι ενώ οι άλλοι 2 θα απελευθερωθούν υπό όρους ,αν και όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για βιαιοπραγία εκ των οποίων οι τρεις με αντιφατικές και ψευδείς δηλώσεις για το περιστατικό. Έτσι τις πληροφορίες αυτές τις έδωσε μια δικαστική πηγή.
Έπειτα από αυτό το περιστατικό που θύμισε αρκετά την δολοφονία εν ψυχρώ του Tζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ στα χέρια αστυνομικών, που διαδόθηκε παγκοσμίως ως περιστατικό αδικαιολόγητης και αποκρουστικής αστυνομικής βίας, και από παραίνεση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ,το άρθρο 24 του νομοσχεδίου περί καθολικής ασφάλειας θα επανεξεταστεί και κατατεθεί εκ νέου.
O Κριστόφ Καστανέρ ,πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του LREM(κόμμα Μακρόν), ξεκαθάρισε πως το άρθρο δεν θα τεθεί σε αναστολή αλλά θα επανεγραφεί τελείως. Εκστόμισε όμως πως το άρθρο παρεξηγήθηκε εν μέρει διότι σκοπό δεν είχε να υποθάλψει σε καμία περίπτωση τα θεμέλια της δημοκρατίας και την ελευθεροτυπία αλλά να την προστατέψει παράλληλα με τους αστυνομικούς ώστε να διασφαλιστεί μια ευνομούμενη τάξη και ασφάλεια στη γαλλική κοινωνία. Ακόμα πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε ότι οι αμφιβολίες εξακολουθούν να υφίστανται» και «πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις αμφιβολίες» γιατί «όταν μια τέτοια παρανόηση δεν σταματά να εντείνεται σε ένα τόσο θεμελιώδες θέμα, έχουμε το καθήκον να αμφισβητούμε συλλογικά τους εαυτούς μας». Εξάλλου ,πρέπει να διαφηνιστεί πώς το άρθρο δεν απαγόρευε εντελώς τη βιντεοσκόπηση αστυνομικών απλώς έκανε λόγο για κακοήθεις σκοπούς που μπορεί να βλάψουν την κοινωνική υπόληψη τους (πχ. μέσω κοινωνικών μέσων δικτύωσης)
Διαδηλώσεις Γαλλία
Η αποδοκιμασία της γαλλικής κοινωνίας για το άρθρο αυτό εκδηλώνεται απανωτά για δύο συνεχόμενες εβδομάδες .Aρχικά η μεγαλύτερη διαδήλωση ήταν στην τεράστια Πλατεία Δημοκρατίας (Place de la Republique) που σύμφωνα με τους διοργανωτές ξεπέρασε τους 200.000 .
Γρήγορα όμως η Γαλλία και συγκεκριμένα η πρωτεύουσα της το Παρίσι έγιναν πεδίο μάχης μεταξύ αστυνομικών και διαμαρτυρόμενων. Συνολικά 95 άτομα συνελήφθησαν στις διαμαρτυρίες ,με φαινόμενα ωμής βίας να καταγράφονται και 67 αστυνομικοί να έχουν τραυματιστεί,48 εκ των οποίων ήταν στο Παρίσι.
Η ανακοίνωση της απόσυρσης του αμφιλεγόμενου άρθρου από τον Μακρόν φαίνεται δεν έχει καταστείλει καθόλου τις αντιδράσεις της κοινωνίας με διαδηλωτές να διατείνονται πως το νομοσχέδιο εμποδίζει ξεκάθαρα και αναντίρρητα το έννομο δικαίωμα των πολιτών για ελευθερία λόγου και διαμαρτυρίας.
Στις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες έχουν παρευρεθεί και εργατικά σωματεία καθώς και μέλη της ομάδα Κίτρινων Γιλέκων ,ομάδα διαμαρτυρόμενων κατά των οικονομικών δυσχερειών που δημιούργησε η κυβέρνηση Μακρόν το χειμώνα του 2018-2019 , ,προσδίδοντας στο κίνημα περαιτέρω οικονομικό και εργατικό χαρακτήρα. Πανό διάβαζαν:<<Eλευθερία,Ισότητα Αδερφοσύνη για ποιόν;>>
Από τη μεριά των αστυνομικών αρχών σημαντική για την περαιτέρω έξαρση των διαδηλώσεων ήταν το ξυλοκόπημα που υπέστη ο διακεκριμένος Γάλλος συριακής καταγωγής φωτορεπόρτερ Ameer al Halbi,με γκλοπ από αστυνομικούς.

Ameer al Halbi,φωτορεπόρτερ που βρέθηκε έρμαιο στο μένος συγχυσμένων σωμάτων ασφαλείας
Aπολογισμός
Ο Εμμανουέλ Μακρόν σε πολυαναμενόμενη συνέντευξη του στο Brut ,μία διαδικτυακή πλατφόρμα
που φέρνει ειδήσεις με μορφή αποκλειστικά βίντεο, αναγνώρισε τα περιστατικά βίας με ρατσιστικές προδιαθέσεις εκ μέρους των αστυνομικών αλλά τόνισε όσον αφορά τις εκκλήσεις των διαμαρτυρόμενων για τα προσκόμματα στην ελευθερία που αρθρώνει το νέο νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δε θα έλεγε πως η κυβέρνηση του μειώνει τις ελευθερίες του λαού,<<Σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψω να ειπωθεί πως μειώνουμε τις ελευθερίες της Γαλλίας>>.Περαιτέρω φαίνεται να κράτησε όμως σχετικά ουδέτερη θέση γενικότερα για τη διαφθορά στην αστυνομία, αν και ο ίδιος υποσχέθηκε να προσπαθήσει να γεφυρώσει το εντεινόμενο χάσμα μεταξύ αστυνομικών και λαού.
Tο παρόν άρθρο, όπως και κάθε άλλο στην ιστοσελίδα, αντικατοπτρίζει τις απόψεις του αρθρογράφου και όχι απαραίτητα του newsfilter.gr.
Σφάλμα: Η φόρμα επικοινωνίας δε βρέθηκε.