Ο θηλασμός είναι αγάπη, ο θηλασμός είναι η βάση των θεμελίων για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Είναι σημαντικό όλες οι μανούλες να κατανοήσουν, αρχικά, αυτή την απλή μα τόσο σημαντική πρόταση , κοινότυπο μεν, αλλά πρόκειται πραγματικά για τέχνη και όχι για ένστικτο, έτσι λοιπόν όπως όλες οι τέχνες, μαθαίνεται..
Γιατί, λοιπόν, να θηλάσω;
Το μητρικό γάλα είναι αναμφίβολα η καλύτερη τροφή για το βρέφος όπως προκύπτει από την σύνθεση του και τις πρωτείνες που διαθέτει.
Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται συμπεριλαμβανομένων των ορμονών και των αντισωμάτων. Το ότι η ίδια η φύση έχει επιλέξει το μητρικό γάλα ως τροφή είναι η επισφράγιση του ότι είναι η καλύτερη τροφή για την αρχή της ζωής του μωρού σας.
Και αυτό γιατί περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το νεογνό για την ομαλή ανάπτυξή του.
Η αποδοχή του θηλασμού από τις μανούλες έχει φανεί ότι εξαρτάται από το κατά πόσο γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του. Αλλά και από το κατά πόσο υπάρχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον τριγύρω τους.
Ας μιλήσουμε για τα οφέλη του
Από την πλευρά του μωρού:
Ας μιλήσουμε για τον πρώτο θηλασμό
Η έναρξη του θηλασμού θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο μετά την έξοδο του μωρού. Η επαφή δέρμα με δέρμα( δηλαδή ,άμεση επαφή του δέρματος της μητέρας και του μωρού ενώ ακόμα είναι γυμνό αλλά στεγνό) έχει παρατηρηθεί ότι εξασφαλίζει τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας, σφίξεων και επιπέδων σακχάρου του αίματος του μωρού και μειώνει το κλάμα του. Επιπλέον, προάγει τον ψυχικό δεσμό μητέρας-μωρού και βοηθά το βρέφος να θηλάσει αποκλειστικά.
Η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του θηλασμού και βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων.
Όταν το μωρό πίνει σωστά στο στήθος, το «αδειάζει» πιο εύκολα και πιο γρήγορα και το στήθος παράγει αρκετό γάλα. Όταν το μωρό αρχίζει να δείχνει τα πρώτα σημάδια ότι πεινάει και πριν ακόμα αρχίσει να κλαίει, μπορείτε να προετοιμαστείτε για το θηλασμό. Κάτσε χαλαρά και άνετα σε μια πολυθρόνα ή στο κρεβάτι. Χρησιμοποίησε μαξιλάρια για να στηρίξεις την πλάτη σου ή και ένα σκαμνάκι για τα πόδια σου. Με το ένα χέρι κράτα το μωρό στην αγκαλιά σου και με το άλλο κράτα το στήθος σου για να μην πέφτει πάνω στη μύτη του μωρού και να εμποδίζει την αναπνοή .Όποια θέση θηλασμού και να επιλέξεις πρέπει να προσέξεις ώστε το μωρό να πιάσει την θηλή σωστά. Βοήθα το μωράκι σου να ανοίξει το στόμα του αγγίζοντας με τη θηλή τη μύτη του ή το πάνω χείλος του. Με γρήγορες και σταθερές κινήσεις φέρε το μωράκι σου στο στήθος. Τώρα που το μωρό θηλάζει, ελέγχεις για άλλη μια φορά τη στάση του. Η μύτη και το σαγόνι θα πρέπει να βρίσκονται σε επαφή µε το στήθος. Τα χείλη θα πρέπει να είναι γυρισμένα προς τα έξω και το μωρό θα πρέπει να έχει ένα τμήμα της θηλαίας άλου στο στόμα του.
Μόλις περάσουν πέντε με δέκα λεπτά, ίσως περάσει στο μη θρεπτικό θηλασμό, στον οποίο το πιπίλισμα είναι πιο χαλαρό και μάλλον του καλύπτει συναισθηματική ικανοποίηση μαζί με μικρές ποσότητες κρεμώδους, λιπαρού και πλούσιου σε θερμίδες γάλακτος.
Στάσεις θηλασμού
Όσον αφορά τις θέσεις και στάσεις που μπορούν οι μανούλες να έχουν κατά το θηλασμό , υπάρχει ποικιλία. Εκείνο που έχει σημασία είναι να βρεις ποια στάση σου ταιριάζει και με ποια νιώθεις περισσότερο άνετα. Έχει μεγάλη σημασία να νιώθεις ξεκούραστα αφού ο θηλασμός είναι μία διαδικασία η οποία διαρκεί αρκετή ώρα. Ακόμη με τη σωστή στάση θηλασμού, το μωράκι παίρνει περισσότερη ποσότητα γάλακτος, αποφεύγεται ο τραυματισμός της θηλής.
Διάρκεια-Συχνότητα Θηλασμού
Η διάρκεια του θηλασμού είναι αρκετά ευμετάβλητη διότι ο χρόνος μεταφοράς του γάλακτος διαφέρει σε κάθε ζεύγος μητέρας – βρέφους. Μερικά νεογνά μπορεί να ολοκληρώσουν ένα γεύμα σε 5 με 10 λεπτά, ενώ άλλα μπορεί να χρειάζονται 45 λεπτά ή και περισσότερο. Ο μέσος όρος γεύματος είναι 30 λεπτά ή περίπου 15 λεπτά σε κάθε μαστό. Δεν είναι σωστό οι μητέρες να καθοδηγούνται να θηλάζουν για ένα συγκεκριμένο αριθμό λεπτών.
Είναι καλύτερο όλες οι μανούλες να διδαχθούν πώς να προσδιορίζουν πότε το νεογέννητο/βρέφος έχει ολοκληρώσει το γεύμα του: η απομύζηση/κατάποση του νεογνού/βρέφους έχει επιβραδυνθεί, ο μαστός έχει μαλακώσει και αυτό φαίνεται ικανοποιημένο και μπορεί να αποκοιμηθεί ή να αφήσει την θηλή.
Τα νεογνά χρειάζονται από 8 έως 12 γεύματα το 24ωρο.
Κατά την διάρκεια των πρώτων 24 έως 48 ωρών μετά την γέννηση τα περισσότερα νεογνά δεν ξυπνούν για να φάνε. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι μανούλες ότι θα πρέπει να ξυπνούν το νεογνό για σίτιση τουλάχιστον κάθε 3 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας και κάθε 4 ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας.
Όταν το μωράκι σας τρέφεται σωστά και αποκτά κανονικό βάρος, το ίδιο μπορεί να καθορίσει την συχνότητα των γευμάτων με το να σιτίζεται όταν αυτό επιθυμεί.
Τα νεογνά/βρέφη θα πρέπει να σιτίζονται όταν εκδηλώνουν σημεία αναζήτησης τροφής, όπως είναι η κίνηση του χεριού προς το στόμα και οι κινήσεις του στόματος και της γλώσσας. Το κλάμα είναι όψιμο σημείο πείνας και γίνονται έξαλλα όταν καθυστερεί πολύ η σίτιση. Μερικά νεογνά /βρέφη σταματούν ή βυθίζονται σε βαθύ ύπνο όταν δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες τους.
Ο καλύτερος τρόπος για παρατήρηση και ανταπόκριση στα μηνύματα του νεογνού/βρέφους για σίτιση είναι η στενή επαφή.
Κάθε γυναίκα, εκτός ίσως από ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει τις σωματικές προϋποθέσεις για να θηλάσει το παιδί της. Το µόνο που μένει είναι να προετοιμαστεί και πνευματικά για το θηλασμό, όπως άλλωστε και για τον τοκετό, μαζεύοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και κάνοντας ορισμένες σκέψεις. Ανάλογη µε τις εμπειρίες της και τις απόψεις της θα είναι σίγουρα και η στάση της γυναίκας απέναντι στο θηλασμό. Γυναίκες, που έχουν βιώσει στο άμεσο φιλικό ή οικογενειακό τους περιβάλλον το θηλασμό σαν μια επιτυχημένη και φυσική σχέση ανάμεσα σε μητέρα και παιδί χωρίς προβλήματα, έχουν συνήθως θετική στάση απέναντι του και παρουσιάζουν µε τη σειρά τους λιγότερα προβλήματα όταν θηλάζουν. Συχνά μπορεί να ακουστούν όμως και πολύ αρνητικά σχόλια σε σχέση µε το θηλασμό, κυρίως από γυναίκες που αντιμετώπισαν προβλήματα και για κάποιους λόγους δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να θηλάσουν. Είναι γεγονός, ότι οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση να θηλάσουν χωρίς προβλήματα. Σημαντικό ρόλο παίζει η καλή πληροφόρηση σχετικά µε το θηλασμό, έτσι ώστε η μητέρα να γνωρίζει καλά τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα της κατά την περίοδο της γαλουχίας και τι ανάγκες έχει το μωρό της. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα έχει τον καιρό να πληροφορηθεί και να προετοιμαστεί πνευματικά και ψυχολογικά για την περίοδο της λοχείας και το θηλασμό. Εν κατακλείδι, η σωστή προετοιμασία της εγκύου για το θηλασμό, αφορά κυρίως στο να πιστέψει ότι όλα θα πάνε καλά και ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Μανούλες, ενημερωθείτε..
Ο θηλασμός είναι μια μοναδική εμπειρία. Είναι η συνύπαρξη δυο οργανισμών με εκπληκτικά αποτελέσματα.H γυναίκα γίνεται μητέρα και το μωράκι της μεγαλώνει! Ωστόσο εάν μια γυναίκα είναι καλά πληροφορημένη για τα πλεονεκτήματα, την αξία και την ευκολία του θηλασμού, και δεν επιθυμεί να θηλάσει, έχει κάθε δικαίωμα. Η απόφαση της μητέρας θα πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή, γιατί αφορά το σώμα της και την ζωή της. Δεν μπορεί να επιβάλλει κανείς μια πράξη τόσο στενή και προσωπική.
(Μπορεί να αντλεί και να δίνει το γάλα της με μπουκάλι, εάν επιθυμεί)