Κατά τη σύναψη σύμβασης εργασίας υπάρχουν κάποιες ειδικές διατάξεις κατά τη λειτουργία της εργασιακής σχέσης και κατά τη λήξη της. Προβλέπονται ειδικές διατάξεις για τις ευπαθείς ομάδες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις χήρες, τους αιχμάλωτους πολέμου ενώ στα μητρώα ανέργων αναπήρων είναι αναγεγραμμένα συγκεκριμένα άτομα. Όσοι έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση καθώς και όσοι συμμετείχαν σε αντιδικτατορικό καθεστώς προστατεύονται όπως και τα τέκνα τους.
Αποτελεί αδιαπραγμάτευτη άποψη πως οι συνθήκες εργασίας των ανωτέρω ομάδων πρέπει να είναι κατάλληλες με στόχο την κοινωνική ασφάλεια και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όταν ο εργαζόμενος στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων έχουμε αξίωση καταγγελίας. Απαγορεύεται γενικά να εργαστούν άτομα κάτω των 15 καθώς είναι ανήλικοι ενώ μόνο από 15 έως 18 μπορούν να εργαστούν αρκεί να μην είναι επικίνδυνες οι συνθήκες εργασίας. Η ετήσια άδεια αναψυχής των ανηλίκων προβλέπεται πως πρέπει να συμπίπτει με τις θερινές διακοπές του σχολείου. Η πολιτεία παρεμβαίνει με άδεια 14 ημερών όταν οι ανήλικοι φοιτούν σε σχολές. Οι ανήλικοι απαιτείται να είναι κατοχυρωμένοι με βιβλιάριο εργασίας για να διαπιστωθεί πως δεν υπάρχουν κίνδυνοι υγείας. Προβλέπεται ακόμη προστασία μητρότητας αλλά και του εμβρύου , δικαιώματα που προασπίζονται και από το διεθνές δίκαιο καθώς θεωρούν την προστασία της οικογένειας και του γάμου ως συνταγματική υποχρέωση. Ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόσληψη γυναίκας λόγω της εγκυμοσύνης καθώς αυτό απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα. Προβλέπεται και άδεια μητρότητας και τοκετού ακόμη και αν το παιδί πεθάνει. Στην Ελλάδα ισχύει και η άδεια ασθένειας σε περίπτωση αποβολής. Η καταγγελία στο εργατικό δίκαιο απαιτείται να έχει σπουδαίο λόγο για να ισχύει ενώ η προστασία της καταγγελίας ισχύει και για τις παρένθετες μητέρες αλλά και στην υιοθεσία.
Επιλογικά στο εργατικό δίκαιο ο εργοδότης με το διευθυντικό του δικαίωμα καθορίζει τις συνθήκες και τους όρους εργασίας αλλά μόνο εντός νόμιμων ορίων. Το διευθυντικό δικαίωμα δε συνιστά μη επιτρεπτή μεταβολή του περιεχομένου της σύμβασης. Πρέπει πάντα να εξετάζουμε τα δικαιώματα που ο νόμος παρέχει στον εργοδότη και να μην ξεχνάμε και τις υποχρεώσεις του.