O Νίκος Κουλούσιας είναι Έλληνας σεφ που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία. Σπούδασε μαγειρική τέχνη στη Γερμανία και έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία σε ίδρυμα που ανήκει στην Αμερική. Έχει εργασθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει ξεχωρίσει για τη συμμετοχή του στο μενού του πριγκιπικού γάμου του Χάρι και της Μέγκαν το 2018. Καθώς και για την επιμέλεια εδεσμάτων σε πολιτικούς προέδρους (όπως ο Πούτιν). Τους επόμενους μήνες θα δημοσιευθεί βιβλίο μαγειρικής με τη δική του υπογραφή. Παρακάτω ο γνωστός σεφ μας εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα, ποιο είναι το αγαπημένο του γερμανικό πιάτο, πώς προέκυψε η συνεργασία στα βρετανικά ανάκτορα, τη γαστρονομική ομάδα της Λέρου, τα μελλοντικά του σχέδια και πολλά ακόμη.
Πείτε μας πώς ξεκίνησαν όλα στη μαγειρική τέχνη; Πού πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευσή σας για τη μαγειρική;
Όλα ξεκίνησαν σχετικά νωρίς. Από την παιδική μου ηλικία γνώρισα της ερασιτεχνική αλλά νόστιμη μαγειρική από τη γιαγιά μου. Έτσι αργότερα αυτό το έκανα χόμπι και το χόμπι επάγγελμα, με σπουδές στη Γερμανία και αργότερα στην Αγγλία. Είμαι περήφανος που μου δόθηκε η ευκαιρία να τελειώσω τις μαγειρικές μου σπουδές στην Johnson & Wales.
Στο μέλλον θα δημοσιευθεί δικό σας βιβλίο με συνταγές μαγειρικής. Ποια ήταν η αφορμή για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου και πόσο μπορεί αυτό το βιβλίο να βοηθήσει τη νοικοκυρά;
Έγινε ένα πείραμα ουσιαστικά με σχεδιασμό τα ταξίδια που έκανα σε διάφορες κουζίνες και λίγο εγώ. Οπότε όλα αυτά τα συγκέντρωσα σε ένα βιβλίο. Θα βοηθήσει μια νοικοκυρά που γνωρίζει πως δημιουργείται ένα σπανακόρυζο και θέλει να το κάνει διαφορετικό από το συνηθισμένο.
Έχετε δηλώσει ότι η κουζίνα είναι μια ροκ μουσική. Τί σας κάνει να πιστεύετε κάτι τέτοιο;
Όλοι μας γνωρίζουμε τη ζωή των rock stars και το τι περιτριγυρίζει έναν τέτοιον άνθρωπο. Έτσι κι εμείς οι μάγειρες. Η κουζίνα αλλά και η γαστρονομία είναι ένας περίεργος χώρος που βλέπεις πολλά. Από αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών, τζόγο όπως η ζωή ενός rock star. Και όσο παίζεις καλή μουσική τόσος περισσότερος κόσμος θα έρχεται να σε δει.
Σας γνωρίσαμε περισσότερο μέσω της συμμετοχή σας στη μαγειρική ομάδα του πριγκιπικού γάμου στην Αγγλία του 2018. Πώς προέκυψε αυτή η συμμετοχή και τί κρατάτε από αυτήν τη συνεργασία;
Όπως σας ανέφερα και πιο πριν, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και το μάστερ μου στην Αγγλία. Λοιπόν, εκεί, γνώρισα τους συμμαθητές μου που μαγειρεύαμε τόσο καιρό μαζί. Όταν ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας, ο κάθε ένας πήρε το δικό του δρόμο δηλαδή άλλοι στο εξωτερικό και άλλοι παρέμειναν στην Αγγλία και κατόρθωσαν να δουλέψουν στα βρετανικά ανάκτορα όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα. Στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018 βρέθηκα στο Λονδίνο για μια επιμέλεια μενού και το έμαθαν οι φίλοι μου που δουλεύουν στα ανάκτορα και έγινε το Reunion.
Όπως γνωρίζουμε έχετε μεγαλώσει στη
Γερμανία. Τί ιδιαιτερότητες έχει η γερμανικήκουζίνα; Ποιο είναι το αγαπημένο σας γερμανικό παραδοσιακό φαγητό;
Ναι, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία. Μπορώ να πω ότι ήταν περίεργα γενικά στο σπίτι. Οι γονείς μου κρατούσαν στο σπίτι τα ελληνικά παραδοσιακά έθιμα αλλά και τα παραδοσιακά φαγητά. Πάντα μας έλεγε η μάνα μου την ιστορία των εθίμων. Η μάνα μου πειραματιζόταν, δηλαδή έπαιρνε συνταγές από Γερμανίδες φίλες και γείτονές της και έκανε ένα μιξ των δύο κουζινών. Η Γερμανία είναι χωρισμένη σε 4 σημεία: Bόρεια, Νότια, Δυτική και Ανατολική Γερμανία. Αυτό χωρίζει και την γαστρονομία. Διαφορετικά θα φας ένα πιάτο στη Νότια Γερμανία και διαφορετικά στη Βόρεια Γερμανία. Το αγαπημένο μου πιάτο είναι ο ξινός χοιρινός λαιμός σιγομαγειρεμένος με κόκκινο λάχανο και πατάτες βουτύρου.
Το τελευταίο διάστημα μένετε στη Λέρο μαζί με την οικογένειά σας και δημιουργήσατε μια γαστρονομική ομάδα μέσω της οποίας προωθείτε τοπικά πιάτα. Μίλησε μας λίγο για αυτή την πρωτοβουλία.
Γνώρισα το νησί λίγο μετά το καλοκαίρι του 2018 που βρέθηκα για πρώτη φορά στη Λέρο για ένα επαγγελματικό γεύμα. Έτσι λοιπόν γνώρισα τα παιδιά και αποφασίσαμε να κάνουμε μια γαστρονομική ομάδα. Βλέπουμε πως το νησί έχει πολλά τοπικά προϊόντα και έτσι οργανώσαμε την Leros Food Trails και μαγειρεύουμε για διαφορετικούς σκοπούς με σκοπό την προώθηση της Λέρου.
Ποιο υλικό κάνει ξεχωριστά τα πιάτα σας και το χρησιμοποιείτε πάντοτε όταν μαγειρεύετε;
Υπάρχει ένα υλικό που πάντα το έχω μαζί μου και είναι η αγάπη. Αν δεν βάζεις αγάπη ότι υλικό και να έχεις δεν θα βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε σε κάποιο τηλεοπτικό σόου μαγειρικής είτε Ελλάδα είτε εξωτερικό;
Υπάρχουν συζητήσεις για γυρίσματα και ευχόμαστε να τελειώσει η πανδημία ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί .
Τι είναι γκουρμέ;
Το γκουρμέ είναι το καλό μαγειρεμένο φαγητό με φρέσκα αγνά υλικά.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που οφείλει να διαθέτει ένας μάγειρας;
Αυστηρός, καλόκαρδος, να ακούει τις κριτικές ώστε να γίνει ακόμα καλύτερος και να μη βλέπει το ρολόι όταν είναι στην κουζίνα.
Με ποιον Έλληνα σεφ θα επιθυμούσατε να συνεργαστείτε στο μέλλον;
Δύσκολη ερώτηση διότι έχω συνεργαστεί με πολλούς σε διάφορες δεξιώσεις. Αλλά θα ήθελα να σταθώ δίπλα στον Αντώνη Δρακουλαράκο για να μάθω σωστά την τέχνη του σούσι.
Ποια είναι τα σχέδιά σας μετά τη λήξη της καραντίνας;
Μετά τη λήξη της καραντίνας υπάρχουν πολλά σχέδια. Αρχικά, κάποια ταξίδια στο εξωτερικό για νέες γαστρονομικές ιδέες αλλά και κάποιες συνεργασίες που είναι στο πρόγραμμα. Επίσης, ετοιμάζεται ένα νέο πρότζεκτ που θα σας εκπλήξει.
Ευχαριστούμε θερμά τον chef Νίκο Κουλούσια για αυτήν τη συνέντευξη και το φωτογραφικό υλικό!
Μπορείτε να τον βρείτε στα social media:
Eπιμέλεια συνέντευξης: Aθανασία Σκόνδρα