Ο Τσιοτίνης Αλέξανδρος είναι ένας έμπειρος chef με προϋπηρεσία σε εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δάσκαλοι του οι εξίσου έμπειροι γνώστες της γαστρονομίας Alain Passard, Helenne Darroze, Eric Frechon και Pascal Barbot. Θωρεί το φαγητό ως ταξίδι, γαστρονομικό ταξίδι, και τη μαγειρική ως ζωγραφική. Το 2015 το πιάτο του «Ρίζες της Ελλάδας» κατέκτησε την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό S. Pellegrino Young Chef of the Year 2015.
Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σεφ της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ στο παρελθόν ήταν chef σε εστιατόρια πολυτελέστατων ξενοδοχείων της Ελούντας, εκ των οποίων κάποια από αυτά είχαν βραβευθεί με Χρυσό Σκούφο. Σήμερα διαθέτει δυο εστιατόρια δικής του επιμέλειας τα οποία έχουν βραβευθεί και κερδίσει μεγάλο κοινό. Το ένα εστιατόριο είναι το CTC (Πλαταιών 15, Αθήνα) και το δεύτερο είναι το Καφενείον Σίτιση (Καλαμιώτου 10, Αθήνα) το οποίο άνοιξε πρόσφατα. Παρακάτω παραχωρεί αποκλειστική συνέντευξη στο Newsfilter και αναφέρεται στην επιτυχημένη πορεία του, την κρίση στην εστίαση, το νέο του εγχείρημα στο Youtube και πολλά ακόμη.
κ.Τσιοτίνη πώς ξεκίνησαν όλα; Ποιο ήταν το έναυσμά σας για να ασχοληθείτε με τη μαγειρική τέχνη;
Από την αγάπη μου για την μαγειρική! Κάποια στιγμή στη ζωή, μπορεί να πάρεις την απόφαση που φαντάζει η πιο τρελή. Ειδικά το 2004 που η μαγειρική δεν ήταν από τα επαγγέλματα που εύκολα επέλεγε κανείς. Και τελικά αυτή η τρελή απόφαση να εξελιχθεί στη ζωή σου σε όαση!
Τί σημαίνει για εσάς μαγειρική; Τί σας εμπνέει ώστε να παρασκευάζετε νέες συνταγές ή πιάτα;
Η μαγειρική για μένα είναι έρωτας. Την έχω στο μυαλό μου από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όμως, η έμπνευση δεν κατάφερα ακόμα να καταλάβω από που και πώς έρχεται. Ζεις τη ζωή σου, ονειρεύεσαι και όταν είσαι στην κουζίνα εκεί που έχεις μπει στη ρουτίνα της καθημερινότητας το μυαλό σου αρχίζει και παίζει παιχνίδια με υλικά και συνδυασμούς που θα μπορούσαν εύκολα να παρομοιαστούν μ’ ένα εικονικό παζλ.
Έχετε δημιουργήσει το δικό σας κανάλι στο YouTube με συνταγές και μυστικά μαγειρικής δική σας επιμέλειας. Μάλιστα στο τελευταίο σας βίντεο σας βλέπουμε να μαγειρεύετε την παραδοσιακή καρμπονάρα. Ποια ήταν η αφορμή που σας οδήγησε στο διαδικτυακό κόσμο;
Με το ίντερνετ και τα social ασχολούμαι ενεργά γιατί είναι κάτι που μ’ αρέσει. Το youtube για μένα είναι κάτι καινούριο… Δεν το ξέρω καλά κ αυτό με ιντριγκάρει. Ανοίγω την πόρτα της κουζίνας μου και δείχνω στον κόσμο αυτό που θα μου άρεσε να τους μαγειρέψω αν κάθονταν απέναντί μου.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας υλικό και ποιο ήταν το πρώτο πιάτο που δημιουργήσατε;
Το πρώτο πιάτο που κατέστρεψα σε ηλικία 6-7 ετών, ήταν μια έτοιμη τούρτα. Ξέρεις αυτές που ανοίγεις σακουλάκια κτλ. Το πρώτο πιάτο που μαγείρεψα – σε ηλικία περίπου 12 – 13 νομίζω – ήταν σουτζουκάκια. Το πρώτο πιάτο που δημιούργησα μεγαλώνοντας, ήταν ένα γεμιστό λαυράκι με παστό λεμόνι μαζί με καπνιστή πατάτα και σαλάτα θαλασσινών, μια συμμετοχή μου σε ένα διαγωνισμό μαγειρικής. Το πρώτο πιάτο που δημιούργησα σαν σεφ, ήταν μια παραλλαγή στο ντολμαδάκι, δηλαδή μια σαλάτα από κινόα, μαρινάτη σαρδέλα και σάλτσα αμπελόφυλλο. Ήταν πολλά τελικά τα πρώτα μου πιάτα (γέλια). Δεν έχω μόνο ένα αγαπημένο υλικό και ανά περιόδους αλλάζω γνώμη, με μόνιμη και σταθερή – νομίζω – την αγάπη μου στα εσπεριδοειδή.
Το τελευταίο διάστημα η εστίαση, καθώς και όλη η οικονομία, βιώνει μεγάλη φθορά. Πώς αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση; Πόσο έχει επηρεάσει τα δυο μαγαζιά σας;
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους μας. Τα μαγαζιά μου είναι και τα 2 κλειστά, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όμως, είναι απαραίτητο να πεισμώνουμε και να ετοιμάζουμε την «αντεπίθεση» που πρέπει να γίνει με την επιστροφή στην κανονικότητα. Πρέπει να συγκεντρώσουμε το θυμό του εγκλεισμού και να τον μετατρέψουμε σε δημιουργικότητα.
Όπως είναι γνωστό έχετε μια μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στην κουζίνα. Ποια από όλες τις εμπειρίες σαν ήταν καθοριστική για εσάς;
Μαγειρεύω επαγγελματικά από το 2004, δεν είναι πολλά ούτε και λίγα χρόνια. Είχα την τιμή και τη χαρά να μαθητεύσω δίπλα σε πολύ μεγάλους δασκάλους της τέχνης μου. Νιώθω πως απ’ όλους πήρα ένα μικρό λιθαράκι. Αν πρέπει όμως να διαλέξω, θα σας πως συγκυριακά ήταν το πέρασμά μου από την Σπονδή. Τότε ήμουν στα πρόθυρα του να παρατήσω τη μαγειρική μετά από κάποιες αποτυχίες και δύσκολες στιγμές, αλλά το πάθος του Arnaud Bignon και η συσπείρωση της τότε ομάδας με έκανε να ερωτευτώ ξανά το επάγγελμά μου.
Τί προσόντα χρειάζεται να έχει ένας μάγειρας;
Οι Αμερικάνοι αμφιταλαντεύονται αν ένας μάγειρας πρέπει να θεωρείται καλλιτέχνης ή τεχνίτης. Εγώ σ’ αυτό συμπληρώνω πως ένας μάγειρας πρέπει σχεδόν διαστροφικά να έχει την ικανότητα ανάλογα με τη συνθήκη που βιώνει να μεταμορφώνεται και στα δυο. Πρέπει να δημιουργείς σαν καλλιτέχνης και να παράγεις σαν εργάτης. Όταν μάθεις να τα χρησιμοποιείς και τα δυο μπορείς να αποδίδεις σε μια κουζίνα.
Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας σας;
Ευτυχώς ή δυστυχώς η επιτυχία δεν είναι συνταγή. Θα ήταν πολύ μίζερο αν ξέραμε να κατονομάσουμε υλικά και εκτέλεση. Να σ’ ευχαριστήσω όμως, που θεωρείς επιτυχημένη την έως τώρα πορεία μου.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ελληνική κουζίνα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη γαλλική που θεωρείται μια από τις καλύτερες του κόσμου. Ποια είναι η δική σας άποψη; Είναι σημαντικό ο ρόλος της μεσογειακής στη γαλλική κουζίνα;
Κάθε κουζίνα έχει τη μαγεία της και αυτό γιατί η γαστρονομία είναι δείγμα πολιτισμού. Η ελληνική κουζίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γεωφυσική πολυπλοκότητα της χώρας μας… Βουνά και θάλασσες τόσο κοντά μεταξύ τους, το ένα σα να δίνει γεύση στο άλλο. Μολαταύτα δεν μπορούμε να μην συνεκτιμήσουμε πως η Γαλλία είναι αυτή που ουσιαστικά χαρτογράφησε με όρους τις τεχνικές της κουζίνας και δημιούργησε τις βασικές συνταγές που πάνω τους γράφονται όλες οι σύγχρονες τεχνικές
Υπάρχει κάτι που δε γνωρίζουμε για τον chef Άλεξ Τσιοτίνη;
Νομίζω πως γνωρίζετε όλα όσα πρέπει για τον chef Άλεξ Τσιοτίνη. Τώρα με το κανάλι στο youtube ίσως και περισσότερα!
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
(γέλια)Νομίζω ότι αυτός ο χρόνος έδειξε πως τα σχέδια είναι για να ανατρέπονται… Γενικότερα, είμαι στην πιο δημιουργική φάση της καριέρας μου. Το CTC με το άνοιγμα της εστίασης θα βρίσκεται σε ένα νέο και φανταστικό χώρο, ενώ το Καφενείο Σίτιση θα συνεχίσει και φέτος το καλοκαίρι να δείχνει στον κόσμο την άποψή μου για ένα σύγχρονο γαστροκαφενείο.
Μπορείτε να τον βρείτε στα social media:
Youtube: Alex Tsiotinis
Facebook: Alex Tsiotinis
Instagram: alextsiotinis
Ευχαριστούμε θερμά το chef Τσιοτίνη για αυτήν τη συνέντευξη και το φωτογραφικό υλικό!
Επιμέλεια συνέντευξης: Aθανασία Σκόνδρα