Το διήγημα του Φερνάντο Πεσσόα, ο Αναρχικός τραπεζίτης, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1922 για πρώτη φορά, σαν πρώτη εντύπωση μου φάνηκε λες και γράφτηκε τώρα, στην εποχή μας. Μπορεί να έχει έναν (στοχευμένα) οξύμωρο (προβοκατόρικο) τίτλο, ο οποίος τραβάει αμέσως την προσοχή, το περιεχόμενο του όμως, μόνο οξύμωρο δεν είναι!
Οπισθόφυλλο βιβλίου
“Το διήγημα με τον προκλητικό για την κοινή λογική τίτλο “Ο αναρχικός τραπεζίτης”, δημοσιεύεται για πρώτη φορά το 1922. Παραβολή, διαλεκτική σάτιρα, υποδειγματικό οικοδόμημα μιας αυστηρής επαγωγικής λογικής, διαθέτει την εγγενή επικαιρότητα που χαρακτηρίζει ολόκληρο το έργο του Πεσσόα. Στους αντίποδες του Βιβλίου της ανησυχίας, Ο αναρχικός τραπεζίτης πραγματεύεται την πρακτική πλευρά της ζωής: Την κοινωνία και τα επινοήματα της, το χρήμα, την άσκηση της εξουσίας και τους νόμους της. Ο Πεσσόα δίνει αυτή τη φορά τον λόγο στο πολιτικό ετερώνυμο του ποιητή”.
Πληροφορίες για το “Αναρχικός τραπεζίτης”
Το βιβλίο εκδόθηκε στη χώρα μας το 2016 από τις εκδόσεις Gutenberg.
Είναι ένα μικρό βιβλίο, το οποίο αποτελείται από μόλις 80 σελίδες και μπορεί να διαβαστεί σε μία με δύο μέρες. Αν και μικρό σε έκταση, είναι πολύ μεγάλο σε νοήματα και ίσως λίγο χρονοβόρο (για κάποιους όχι και τόσο εξοικειωμένους με τη θεματική) όσον αφορά το χρόνο ανάγνωσης και κατανόησης του.
Γιατί όμως γίνεται αυτό; Επειδή, ακριβώς, περιέχει συμπυκνωμένα νοήματα και ορισμούς, κοσμοθεωρίες γύρω από ιδεολογίες και πολιτικά σχήματα. Οπότε, αν δεν έχετε κάποιο background ή γενικά γνώσεις γύρω από πολιτική και ιδεολογίες τότε απλώς κάντε μια παράλληλη έρευνα online για καλύτερη διαφώτιση σας! Έτσι, θα μάθετε ακόμα περισσότερα. Και που ξέρετε; Ίσως, να ψαχτείτε και περισσότερο στο θέμα των ιδεολογιών για δική σας προσωπική χρήση. Be the smartest in the room!
Το διήγημα αυτό εκτυλίσσεται και ξεδιπλώνεται μέσα από τον ενεργό διάλογο των δύο συνομιλητών – πρωταγωνιστών. Το κεντρικό πρόσωπο, δηλαδή ο βασικότερος πρωταγωνιστής είναι ο τραπεζίτης, ο οποίος μας εξηγεί το πώς γίνεται να είναι αναρχικός και ταυτόχρονα τραπεζίτης. Άλλωστε αυτή είναι και η βασικότερη ερώτηση με την οποία (μάλλον) αγοράζουμε και εμείς το βιβλίο!
Ο Πεσσόα μας δίνει να καταλάβουμε ότι ο αναρχισμός δεν είναι μόνο μια επανάσταση των νέων που θέλουν να φέρουν μια αόριστη αλλαγή. Αλλά είναι ουσιαστικά η κατάργηση όλων των κοινωνικών επινοημάτων και η εξάρτηση τους από αυτά. Η αλλαγή πρέπει να έρθει πρώτα μέσα μας, ατομικά για να δει μια αναρχική κοινωνία, δηλαδή μια ελεύθερη κοινωνία.
«Τι θέλει ο αναρχικός; Την ελευθερία – την ελευθερία για τον εαυτό του και για τους άλλους, για ολόκληρη την ανθρωπότητα»
Τα περισσότερα θα τα διαβάσετε στο βιβλίο!
Κριτική για το βιβλίο
Ξεκίνησα διστακτικά το βιβλίο, πιστεύοντας πως δε θα συμφωνήσω με τον συγγραφέα, και λογικά δε θα του απέδιδα τα εύσημα.
Αν και στην αρχή χανόμουν αρκετά εύκολα μέσα στο διάλογο και κυρίως στον μονόλογο, μετά από έρευνα κάποιων εννοιών αλλά και με δεύτερη ανάγνωση, όλα μου φάνηκαν όχι μόνο κατανοητά αλλά και σύμφωνα με τη δική μου οπτική για το κόσμο.
Μπορώ να πω, πως μου άρεσε αρκετά το γεγονός ότι από ένα μικρό και οριακά λογοτεχνικό βιβλίο, είδα να καταρρίπτεται η θεωρία που έχουμε για τον αναρχισμό, ακριβώς επειδή τον “βλέπουμε” λανθασμένα γύρω μας.
Μέσα από το βιβλίο του, κατανοούμε τη θεωρία, το αληθινό νόημα της αλλαγής και της επανάστασης, αλλά και μια γενικότερα φιλοσοφία της ζωής, τελείως διαφορετικά!
Πιστεύω πως αξίζει περίτρανα, το 5 στα 5 αστέρια!
Εν κατακλείδι
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο σε προνομιακή τιμή πλέον, μόλις στα 6 ευρώ. Μπορεί να χρειαστεί να το διαβάσετε και δεύτερη φορά, όπως έκανα και εγώ, αλλά δε θα το μετανιώσετε, καθώς η διαχρονικότητα των μηνυμάτων του είναι απόλυτα διάχυτη μέσα από τον διάλογο των δύο πρωταγωνιστών.
Πιστεύω θα σας κάνει να ψάξετε παραπάνω πράγματα για τον αναρχισμό για να κατανοήσετε τη βαθύτερη έννοια του και να καταρρίψετε το πλαίσιο αυτού που πιστεύουμε πως είναι τώρα. Δηλαδή, βλέποντας και ακούγοντας λάθος τη θεωρία και την πράξη από τους “αναρχικούς” στη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό.
Καλή ανάγνωση!
Διαβάστε περισσότερα άρθρα, σχετικά με τη θεματολογία “βιβλία”, εδώ!
Μπορείτε να βρείτε επίσης το άρθρο μου δημοσιευμένο στο vivlio.net, εδώ!