Η Ιταλία είναι γνωστή για πάρα πολλούς λόγους και κυρίως για την ιστορία της, την λογοτεχνία της, την κουζίνα της…Και φυσικά τη μουσική της. Όταν ακούει κάποιος για ιταλική μουσική, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό σίγουρα είναι παλιά ρομαντικά τραγούδια από ερμηνευτές όπως ο Pavarotti, ο Modungo, o Bocelli κτλ.
Όσα χρόνια και να περάσουν κι αλλάξουν τα γούστα των ακροατών η κλασική μουσική παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις τους. Αυτήν την συνήθεια ήρθαν να αλλάξουν οι «Maneskin», ένα ιταλικό συγκρότημα που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί όχι μόνο στην γειτονική χώρα, αλλά και παγκοσμίως με ένα εντελώς διαφορετικό είδος μουσικής που βασίζεται στην ροκ. Τα 4 μέλη του συγκροτήματος αυτού δεν έχουν παρά λίγα μόνο χρόνια στον χώρο αυτό. Παρ’ όλα αυτά, το ταλέντο τους, αλλά και η «περσόνα» τους, είναι αυτά που έχουν τραβήξει το ευρύ κοινό και δεν χάνουν καμία συναυλία τους. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι…
Τα πρώτα βήματα.
Η αρχή έγινε στο γυμνάσιο της Ρώμης, όπου τα 3 από τα 4 μέλη γνωρίστηκαν. Συγκεκριμένα, ο κεντρικός τραγουδιστής Damiano David, η μπασίστας Victoria De Angelis και ο κιθαρίστας Thomas Raggi, εφόσον ξεκίνησαν να κάνουν παρέα αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα. Αναζητώντας ακόμα ένα άτομο που να παίζει ντραμς, έβαλαν μια αγγελία στο Facebook για να μπορέσουν να βρουν το τέταρτο και τελευταίο μέλος της ομάδας. Το άτομο αυτό δεν ήταν άλλο παρά ο Ethan Torchio, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει την γειτονική του γενέτειρα, το Φροσιζόνε, για να ενταχθεί στο γκρουπ. Η αρχή είχε γίνει…
Το συγκρότημα δεν ξεκίνησε σε μεγάλες σκηνές και «sold out» στάδια, όπως γίνεται τώρα, αλλά σε ένα κεντρικό δρόμο της Ρώμης, κάτι που για τους δεκαεξάχρονους τότε μουσικούς ήταν αρκετά δύσκολο σαν βίωμα. Στον αντίποδα, όμως, όπως έχει παραδεχτεί η Victoria σε μια συνέντευξή της, «Παρόλο που ήταν δύσκολο στην αρχή, μας βοήθησε πολύ στην εξέλιξή μας, καθώς έπρεπε να βρούμε τρόπο για να τραβήξουμε την προσοχή του κοινού».
(524) Måneskin – Raggamuffin Selah Sue COVER – YouTube
Η ονομασία και η πρώτη αναγνώριση.
Παίρνοντας μέρος σε μικρούς διαγωνισμούς τραγουδιού, το συγκρότημα έπρεπε να βρει ένα όνομα για να συστήνεται. Το όνομα αυτό βασίζεται στην De Angelis, της οποία η καταγωγή είναι μισή από την Δανία. Έτσι, πρότεινε την ονομασία «Måneskin» που σημαίνει το φως του φεγγαριού και όλοι κατευθείαν το λάτρεψαν.
Η ώρα για να τους μάθει το ευρύ κοινό έφτασε όταν αποφάσισαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού X-factor το 2017. Από πολύ νωρίς έκαναν αισθητή την παρουσία τους και θεωρήθηκαν φαβορί για να νικήσουν, υπό την καθοδήγηση του ροκ τραγουδιστή και παραγωγού Manuel Agnelli. Το στυλ, το ταλέντο, ο δυναμισμός τους κέρδιζε τον κόσμο όλο και περισσότερο σε κάθε τους εμφάνιση. Τελικά, το πολυσυζητημένο συγκρότημα ήρθε δεύτερο στον διαγωνισμό, καθώς ο νικητής ήταν ο τενόρος Lorenzo Licitra. Για ακόμα μια φορά, η δύναμη της κλασικής μουσικής υπερίσχυσε, όμως το νεανικό γκρουπ είχε θέσει τα θεμέλια για την μελλοντική επιτυχία του.
(529) [SUB ENG] Måneskin, X Factor adventure: the whole journey – YouTube
Η πρώτη νίκη.
Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα τους, βγάζοντας τους πρώτους δίσκους και πραγματοποιώντας τις πρώτες περιοδείες, όλα έδειχναν πως το μέλλον είναι μόνο θετικό γι’ αυτούς. Το 2021 ήταν η χρονιά που τοποθέτησε το συγκρότημα στο παγκόσμιο στερέωμα, κερδίζοντας τον διαγωνισμό του San Remo και συνακόλουθα τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού «Eurovision» εκπροσωπώντας την Ιταλία με το τραγούδι «zitti e buoni». Η νίκη τους δεν ήταν καθόλου αναμενόμενη, καθώς η ροκ δεν είχε ιδιαίτερη εκτίμηση στον θεσμό. Παράλληλα, η παρουσία τους δημιούργησε αμφιλεγόμενα συναισθήματα σε ένα κοινό που δεν είχε συνηθίσει τέτοιου είδους εμφανίσεις. Ο περισσότερος κόσμος όμως είχε πλέον μάθει και ταυτιστεί με την μουσική του συγκροτήματος.
(529) Måneskin – Zitti E Buoni – Italy 🇮🇹 – Grand Final – Eurovision 2021 – YouTube
Παγκόσμια αναγνώριση και η προώθηση της ελευθερίας.
Όλος ο κόσμος πλέον γνώριζε τα 4 παιδιά από την Ρώμη, τα οποία από τους κεντρικούς δρόμους βρέθηκαν στους μεγαλύτερους χώρους για την πραγματοποίηση των συναυλιών τους. Από την Eurovision και μετά δεν υπάρχει εμφάνισή τους που να μην έχει γίνει «sold out», με το κοινό να αδημονεί να παρακολουθήσει live το ροκ συγκρότημα.
Οι «Maneskin» όμως δεν αρκέστηκαν στην προσωπική επιτυχία. Ήθελαν με το στυλ και την μουσική τους να προωθήσουν το μήνυμα της ελευθερίας για τον κόσμο όσον αφορά την έκφραση, την σεξουαλικότητα και γενικότερα την ελευθερία του ότι ο καθένας πρέπει να ζει όπως ο ίδιος αισθάνεται. Ένα μήνυμα που στην σύγχρονη κοινωνία είναι πέρα για πέρα αναγκαίο. Το μήνυμα αυτό βρίσκεται προσωποποιημένο σε πολλά από τα τραγούδια τους με το όνομα «Marlena». Πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για μια κοπέλα που έχει σχέση με κάποιο μέλος από το συγκρότημα. Στην πραγματικότητα, όμως, η «Marlena» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ιδεατό πρόσωπο που συγκεντρώνει πάνω του όλες τις αρετές που θέλουν να προωθήσουν και κυρίως την ελευθερία, τη ζωή και τη δημιουργικότητα. Αυτό το «πρόσωπο» είναι όλες οι αντιλήψεις που ένωναν, ενώνουν και θα ενώνουν τους 4 αυτούς μουσικούς.
(529) Måneskin – Torna a casa – YouTube
(744) Måneskin – THE LONELIEST (Official Video) – YouTube