To 2006 εκδώθηκαν οι τέσσερις τόμοι για την ιστορία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον τίτλο “Κοινή Ιστορία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”. Αυτό το έργο αναπτύχθηκε από 69 ιστορικούς, μέσα σε αυτούς και 4 Ελληνίδες, και υποστηρίχθηκε από τον νυν πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αποφασίστηκε να δωθεί στους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως υποστηρικτικό και εναλλακτικό υλικό, ένα βοήθημα δηλαδή για την καλύτερη κατανόηση και γνώση θεμάτων ιστορίας στα παιδιά του δημοτικού.
Πρώτο τέκνο αυτού του έργου φαίνεται να είναι το βίβλιο της Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού που τώρα βρίσκεται στα θράνια των σχολείων.
Μέχρι στιγμής ο τίτλος του άρθρου αυτού δεν έχει δικαιολογηθεί από τα γραφώμενα.
Διαβάστε λοιπόν, μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο αυτό και θα καταλάβετε τι εννοώ.
- ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ λέει : “Ο ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα των Τούρκων(…)Στις 27 Αυγούστου ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη και χιλιάδες Έλληνες συνοστίζονται στο λιμάνι για να φύγουν για την Ελλάδα”.
- ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ : Καμιά φωτογραφία από την τουρκική εισβολή ενώ το ψευδοκράτος φαίνεται να δημιουργήθηκε το 1974 αντί το 1983.
Σύμφωνα λοιπόν νε αυτό το βίβλιο φαίνεται ότι ο Κεμάλ ήταν ο απελευθερωτής της Σμύρνης από τους Έλληνες και η Κύπρος ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Αττίλα.
Αλλά τα αίσχη δεν σταματάνε εδώ…
Η τετράτομη ιστοριογραφία έχει και άλλες εκπλήξεις.
- Το παιδομάζωμα χαρακτηρίζεται ως “πρωτότυπη οθωμανική πρακτική” η οποία ευνοούσε την κοινωνική εξέλιξη.
- Υπάρχει χάρτης των Βαλκανίων όπου τα Σκόπια αναφέρονται ως Μακεδονία.
- Δεν γίνεται καμία αναφορά στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στις συστηματικές διώξεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, στα Νόμπελ του Σεφέρη και Ελύτη.
Και για όλα αυτά έχει υπογράψει ο πρωθυπουργός της χώρας μας και ο καλύτερος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγχαρητήρια. Είσαστε έτοιμοι να καταστρέψετε την ελληνική ιστορία.
Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως αληθινά και είχαν ως πηγή το σχετικό άρθρο της εφημερίδας “ΤΟ ΘΕΜΑ” στις 11/02/2007 στη σελίδα 22.
8 Comments
asynadak
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό έγινε επίτηδες ή έστω εν γνώση των προαναφερθέντων ατόμων, ωστόσο θεωρώ την άγνοια και την αμέλεια από τα ύψιστα αμαρτήματα για τους κατέχοντες τέτοιων θέσεων. Αίσχος.
Conny
Για εξήγησε, για να καταλάβω:
1. γιατί θα ήταν κακό να θεωρηθεί ότι “το ψευδοκράτος φαίνεται να δημιουργήθηκε το 1974 αντί το 1983”? Τυπικά δεν είναι σωστό, αλλά πού είναι το τερατώδες λάθος, όπως το παρουσιάζεις?
2. “δεν αναφέρει τα Νόμπελ του Σεφέρη και Ελύτη”. Είναι ιστορικά θέματα αυτά που συνέβησαν πριν από 30-40 χρόνια; Εφόσον ζουν ακόμα άνθρωποι σύγχρονοι των γεγονότων, δεν έχουν θέση αυτά ακόμα σε βιβλίο Ιστορίας. Με το ζόρι μπαίνει κάτι από β’ παγκόσμιο πόλεμο, ως κατάληξη μιας εποχής!
Τα υπόλοιπα που γράφεις ίσως πρέπει να γραφτούν πιο “αντικειμενικά” από τη δική μας τη σκοπιά αλλά, αν πρόκειται για κοινό έργο, φαντάσου ποια θα είναι η “αντικειμενική” σκοπιά των άλλων…
krap
Εγώ άνετα πιστεύω ότι έγινε εν γνώση τους. Πληροφορίες λένε δε ότι η προετοιμασία των βιβλίων έγινε στο κτήριο δίπλα από την δημοτική βιβλιοθήκη Άνω Πόλης (οδός Κρίσπου)
chzigkol
Δεν μπορείς να γράψεις την ιστορία λαών που ακόμα δεν έχουν λύσει σοβαρότατα θέματα ιστορικού περιεχομένου.
Δηλαδή τι να γράψεις;Πράγματα που δεν έχουν ακόμα καταλήξει;
Αυτά τα βιβλία ιστορίας,ο Θεός να τα κάνει, προωθούνται από καποιους, ονοματα δεν λέμε, αλλά μπορείς να κοιτάξεις προς τη Δύση και να τους κουνήσεις το μαντηλι.
Είναι στημένο το κόλπο.Τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγώ.
Δεν ξέρω τι θέλουν να πετύχουν με αυτά τα ψέματα αλλά ξέρω ότι είναι ψέματα.
Το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι να τεθεί περίπτωση απόσυρσης ή διόρθωσης του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού.
Όσον αφορά την τετράτομη δομή ίσως δεν θα πρεπέ να βιαστούνε τόσο για τους λόγους που προείπα.Τουλάχιστον να μην θίγουν φλέγοντα ζητήματα και να μην προωθούν μονόπλευρες απόψεις.
asynadak
Conny: Όσο αφορά στην Κύπρο και το πότε έγινε το ψευδοκράτος και μόνο η αλλοίωση της ιστορίας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Από εκεί και πέρα, υπάρχει διαφορά μεταξύ του 1974 και του 1983 κυρίως όσο αφορά στα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα και την κατάσταση της χώρας την δεδομένη στιγμή. Συνεπώς το υπόβαθρο της ιστορίας είναι διαφορετικό στις 2 αυτές χρονολογίες. Τέλος, σχετικά με τα Νόμπελ, μπορούν να γραφτούν αφού δεν αποτελούν ιστορικό γεγονός το οποίο πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια για να αξιολογηθεί η επιρροή τους μακροχρόνια. Είναι απλά γεγονότα τα οποία προάγουν τον Ελληνικό πολιτισμό και θα έπρεπε να τα διαφημίζουμε αντί για να τα αποσιωπούμε. Αλλιώς θα συνεχίσουν και οι επόμενες γενιές να βλέπουν τις Κλασσικές Αμερικάνικες ταινίες στον Κινηματογράφο, αφού αυτός θα είναι ο μόνος που θα βλέπουν καθημερινά γύρω τους να διαφημίζεται.
Krap: Αλίμονο αν όλα αυτά έγιναν εν γνώση τους. Δεν μπορώ να πιστεύσω ότι αυτά τα 2 άτομα, αλλά και γενικότερα Έλληνες πολιτικοί, χειρίστηκαν μία τέτοια κατάσταση με αυτό το τρόπο, εν γνώση τους και εκούσια. Με τι όφελος στην τελική? Τι κέρδισαν αυτοί είτε προσωπικά είτε για την χώρα? Το μόνο που τους κατηγορώ είναι η άγνοια και η αμέλεια.
krap
Σχετικά με το τι κέρδος θα μπορούσαν να έχουν μπορώ να σκεφτώ πάρα πολλά πράγματα. Από λεφτά κάτω από το τραπέζι μέχρι το ότι απλά μπορεί να τους πίεσαν κάποιοι να το κάνουν…
Άσε που έχω χείριστη γνώμη για τους Έλληνες πολιτικούς. Θεωρώ ότι είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα αν μπορούν να απολάβουν υλικό κέρδος.
barbie
Το αρθρο σου καλο μου παιδί βρωμάει από τον τίτλο, σύμφωνα με τα νεα ακαδημαικά δεδομένα, η ιστορία δεν είναι παράθεση γεγονότων, η οποία ως συνήθως γίνεται από τους νικήτές, αναλογα με τις πηγές που χρησιμοποιεί κανείς είναι και αυτά που γράφει. Καλυτερα κοιτάξτε πίσω από την κουρτίνα αντί να συζητάται αν ήταν εν γνώσει ή όχι των πολιτικών μας προσώπων – και τι να λεει – η ιστορία δεν αποτελεί πεδίο αντικειμενικής μελέτης και αυτό είναι παραδεκτό πλεον. Ξεκολάτε….
barbie
Και επειδη μου αρέσει να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου… think of that ” One man’s terrorist is another man’s freedom fighter” ….