Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 παραδόθηκαν προς διεξαγωγή στην Βραζιλία και το Ρίο Ντε Τζανέιρο οπότε η συζήτηση έχει μεταφερθεί γύρω από τους αγώνες του 2020. Η απόφαση για το ποια χώρα θα τους διοργανώσει θα παρθεί το 2013 (πάντα 7 χρόνια πριν), ωστόσο οι πρώτες ανεπίσημες υποψηφιότητες έχουν αρχίσει να πέφτουν!
Για την ώρα οι πόλεις που ακούγονται είναι πάρα πολλές και σίγουρα οι περισσότερες από αυτές θα αποσυρθούν από την διεκδίκηση αργά ή γρήγορα. Κάποιες από αυτές είναι αναγκασμένες εκ των πραγμάτων να αποσυρθούν. Για παράδειγμα από την Ιταλία υπάρχουν τέσσερις (!) υποψήφιες πόλεις κάτι που απαγορεύεται ρητά μιας και κάθε χώρα μπορεί να εκπροσωπείται από μία μόνο πόλη. Συνεπώς, τρεις θα πρέπει να κάνουν πίσω.
Ας πάρουμε τις “υποψηφιότητες” με την σειρά! Από την Αφρική, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει το Μαρόκο με την πόλη Rabat και η Νότια Αφρική με το Cape Town και το Durban. Από την Ασία οι επιλογές είναι περισσότερες. Το Baku από το Αζερμπαϊτζάν (το οποίο έχασε τους αγώνες του 2016), η Νότιος Κορέα, το Delhi στην Ινδία, το Κατάρ με την Doha (επίσης έχασε τους αγώνες του 2016), το Dubai, το Tokyo (που έχασε για το 2016 παρότι ήταν από τα φαβορί), η Μαλαισία με την Kuala Lumpur και η Χιροσίμα με το Ναγκασάκι (αυτό δεν γίνεται γιατί ο κανονισμός αναφέρει πως μία και μόνο μία πόλη μπορεί να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες) από την Ιαπωνία.
Στην Ευρώπη ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Ουγγαρία (Βουδαπέστη), η Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), η Ιταλία (Ρώμη, Βενετία, Μπάρι, Παλέρμο), η Πορτογαλία (Λισαβόνα), η Ρωσία (Αγία Πετρούπολη) και η Πολωνία (Βαρσοβία). Από την Νότια Αμερική, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το Μεξικό (Guadalajara, Monterrey), τον Καναδά (Τορόντο) και την Αμερική (Birmingham, Boston, Minneapolis, Tulsa). Τέλος, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και το Περού με την Λίμα από την Νότια Αμερική, ωστόσο είναι αρκετά απίθανο να διοργανωθούν δύο συνεχόμενοι ολυμπιακοί αγώνες στην Νότια Αμερική.
Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι την τελική επιλογή έχουμε πολύ δρόμο ακόμα και μέχρι τότε θα έχουν μείνει μόνο 5-10 πόλεις. Τέλος, είναι πολύ πιθανό όσο πλησιάζουμε στο 2013 να βλέπουμε και άλλα ονόματα στο τραπέζι των υποψηφιοτήτων!
Δείτε παρακάτω έναν συγκεντρωτικό χάρτη που δείχνει ποιες χώρες έχουν εκδηλώσει ως τώρα ανεπίσημο ενδιαφέρον.