Δεν είναι αλήθεια πως για χώρους που έχουμε περάσει μόνον όμορφες στιγμές, αρεσκόμαστε να μιλάμε. Είναι μια παρανόησης που γίνεται συχνά. Ότι δηλαδή το κέφι, η ξεγνοιασιά, η βολή, οι ευκολίες, οι χαρές, ορίζουν ένα περιβάλλον ως εγκάρδιο και ευχάριστο. Είναι άστοχο και λάθος.
Εγώ ξέρω έναν χώρο που δεν πέρασα μονάχα όμορφες στιγμές, που δεν ήταν πάντοτε ευχάριστος, και που με δυσκόλεψε, αρκετές φορές. Κάποτε μάλιστα με αποκαρδίωσε. Μα αν μου ζητήσετε να σας μιλήσω για αυτόν τον χώρο θα θυμηθώ χαρούμενα πρόσωπα, εκδρομές, περιπάτους, ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ερεθίσματα. Πολλά ερεθίσματα, που κάποτε έμοιαζαν ανούσια, στημένα. Μα τα ξαναθυμήθηκα αργότερα και κατάλαβα πολλά.
Το Πειραματικό Σχολείο Α.Π.Θ. αποτέλεσε τη σχολική μου στέγη για τα χρόνια του Γυμνασίου και του Λυκείου…
Δεύτερο σπίτι δηλαδή γιατί από ένα σημείο και μετά πιο πολύ με έβλεπε το Πειραματικό παρά το σπίτι μου. Εκεί έμαθα να γράφω εκθέσεις, διδάχθηκα μαθηματικά, αρχαία, φυσική, λογοτεχνία και ένα κάρο άλλα “ανούσια”, όπως τα λέγαμε τότε, μαθήματα. Εκεί είδα για πρώτη φορά θέατρο, έκανα βιβλιογραφική εργασία, έλαβα μέρος σε στρογγυλή τράπεζα, παρουσίασα σε κοινό. Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με υπολογιστή και αποφάσισα ότι θέλω να μάθω περισσότερα για αυτόν.
Αν το σκεφθώ καλύτερα το Πειραματικό Σχολείο ευθύνεται για τους δύο μεγαλύτερους εθισμούς μου. Τους υπολογιστές και τον καφέ. Ευθύνεται όμως και για κάτι ακόμη, που οι περισσότεροι δε θα μπορούσατε καν να φανταστείτε. Για αυτό εδώ το site. Γιατί αν δεν είχα γνωρίσει τον asynadak στο Πειραματικό Σχολείο, αν δεν είχαμε μοιραστεί την ίδια αγάπη για τους υπολογιστές, αν δεν είχαμε χάσει ώρες ολόκληρες να συζητάμε για ακαταλαβίστικα τεχνικά θέματα (συνήθεια που προβλημάτιζε, θυμάμαι, τους γονείς μας), το Newsfilter.gr μπορεί να μην είχε δημιουργηθεί ποτέ. Ή ακόμη κι αν είχε δημιουργηθεί, δεν θα ήταν σίγουρα το ίδιο.
Παρόμοιες αναμνήσεις με αυτές που σας περιέγραψα παραπάνω μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες στο λεύκωμα “1934-2009, 75 χρόνια Πειραματικό, Ο χρόνος επισκέπτεται αναλλοίωτος” που επιμελήθηκαν μέλη του διδακτικού προσωπικού του σχολείου και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ιανός.
“Οι εκδόσεις IANOS υποδέχονται το επετειακό λεύκωμα του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια περιήγηση σε κείμενα και εικόνες που καταγράφουν την παρουσία του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης από το 1934, έτος ίδρυσής του, μέχρι σήμερα, μια παρουσία ακόμη διακριτή. Ξεφυλλίζοντας κανείς αυτό το Λεύκωμα γίνεται κοινωνός της πολύπλευρης δραστηριότητάς του: Γνωρίζει τον ιδρυτή του ΠΣΠΘ, τον σπουδαίο αγωνιστή του εκπαιδευτικού δημοτικισμού Αλέξανδρο Δελμούζο και παράλληλα θαυμάζει το κτήριο, ένα έργο τέχνης του μεγάλου έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Ενημερώνεται για το περιοδικό που εξέδιδε το Πειραματικό Σχολείο, τα «ΧΡΟΝΙΚΑ» και την πολύχρονη κυκλοφορία του. Τέλος, γνωρίζει τα πρόσωπα των μαθητών, των νηπιαγωγών και των δασκάλων, των καθηγητών, των διευθυντών και των εποπτών που με το έργο, τις πρωτότυπες ιδέες, τα οράματα και τη δημιουργικότητά τους αποτύπωσαν όλα αυτά τα χρόνια την ταυτότητα αυτού του ιστορικού και πρωτοπόρου σχολείου.” [Via]