Το ξακουστό Ζαγόρι ανήκει στο Νομό Ιωαννίνων και αποτελείται από τα περίφημα Ζαγοροχώρια, 46 χωριά χτισμένα στους πρόποδες της Πίνδου. Χωρίζεται σε 3 γεωγραφικά μέρη: Το κεντρικό, το ανατολικό και το δυτικό Ζαγόρι. Κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του ιστορία να μας πει και τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι ένας δημοφιλής ορεινός τουριστικός προορισμός, ο οποίος βρίσκεται 445 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 370 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.
Ο επισκέπτης θα συναντήσει ποικιλία ξενώνων και ξενοδοχείων για κάθε βαλάντιο, παραδοσιακό φαγητό και πλούσια νυχτερινή ζωή. Συνήθως όμως, οι ταξιδιώτες προτιμούν στα Ζαγοροχώρια μια ήρεμη θαλπωρή και την αναγκαία επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον. Βρίσκονται διανεμημένα μέσα σε πυκνά δάση από πεύκα και έλατα, το υψόμετρο που είναι χτισμένα ξεκινά από τα 500 μέτρα και αγγίζει τα 2.500 μέτρα, εκεί που βρίσκεται η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς της Τύμφης, η Γκαμήλα. Παράλληλα, οι αλπικές λίμνες τους, τα πανέμορφα φαράγγια και τα τρεχούμενα νερά, σε συνδυασμό με την ηπειρωτική αρχιτεκτονική των σπιτιών, όπου συνδυάζεται η πέτρα με το ξύλο, είναι στοιχεία που θα μαγέψουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Ξεκινάμε λοιπόν την περιήγηση μας στο επιβλητικό Φαράγγι του Βίκου, που έχει μήκος 24 χιλιόμετρα, μέσο βάθος 900 μέτρα και που για να το διασχίσει κανείς απαιτούνται περίπου 6 ώρες. Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Βίκος και τελειώνει στο χωριό Κήποι. Μέσα στο φαράγγι θα δούμε και τις πηγές του ποταμού Βοϊδομάτη, κοντά στο χωριό Βίκος. Οι απόκρημνοι γεωλογικοί σχηματισμοί, η εντυπωσιακή χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, το κάνουν να ανταγωνίζεται για τη μοναδικότητά του, τα μεγαλύτερα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη. Το Φαράγγι του Βίκου με το Βοϊδομάτη αποτελούν τον πυρήνα του εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου. Η περιοχή αυτή θεωρείται προστατευόμενη Natura 2000 σύμφωνα με ευρωπαϊκές διατάξεις. Υπάρχουν μονοπάτια που ξεκινούν για πεζοπορία από μερικά χωριά όπως το Μονοδένδρι, η Βίτσα, ο Βίκος, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο.
Σε όλα τα χωριουδάκια, θα δούμε καλντερίμια, μονοπάτια και σκάλες απαράμιλλης γραφικότητας, που χρησιμοποιούνταν για τις όποιες μετακινήσεις των κατοίκων. Μερικά απο αυτά που θα πρέπει να περπατήσετε είναι τα εξής: Σκάλα Κουκουλιού, που ενώνει το Κουκούλι με τους Κήπους, Σκάλα Βίτσας που ενώνει τη Βίτσα με το Κουκούλι και Σκάλα Βραδέτου, που ενώνει το Καπέσοβο με το Βραδέτο.
Επίσης, αξίζει να ρίξουμε και μια ματιά στις Δρακόλιμνες του Ζαγορίου, όπου το άγριο φυσικό τοπίο αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα στη μνήμη μας. Αρχικά, η Δρακόλιμνη Γκαμήλας και η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, αποτελούν δημοφιλή προορισμό. Όμως και η λίμνη με τα νούφαρα, που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από το χωριό Γρεβενίτι, θα μας μεταφέρει σε μια ατμόσφαιρα μαγική.
Στην πραγματικότητα δεν ξέρει κανείς από που να αρχίσει και που να τελειώσει μιλώντας για τα Ζαγοροχώρια, είναι τόσα πολλά τα ερεθίσματα που δέχεται κανείς και αναρίθμητα τα αξιοθέατά τους. Συνεχίζοντας, θα πρότεινα μεταξύ άλλων να επισκεφτείτε τα εξής χωριά: Το Μονοδένδρι αποτελεί γνωστό τουριστικό προορισμό λόγω της απίστευτης θέας που προσφέρει, καθώς και των παλιών αρχοντικών που γυρνούν τη μνήμη μας πίσω στο χρόνο. Το Πάπιγκο, που αποτελείται από 2 οικισμούς, το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο, είναι ένας επίγειος παράδεισος. Στην είσοδο του χωριού θαυμάστε το παλιό πέτρινο γεφύρι και στο χωριό κλέψτε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε τις εκκλησίες του Αγίου Βλασίου και αυτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επίσης, αφιερώστε λίγο χρόνο στο χωριουδάκι Αρίστη, όπου εκεί υπάρχει η Μονή της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, χτισμένη στην άκρη ενός βράχου μιας σπηλιάς και πιείτε το καφεδάκι σας σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεδάκια του χωριού.
Κλείνοντας, παρατηρούμε πως παρά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, οι μυρωδιές, τα χρώματα και η παράδοση στα Ζαγοροχώρια παρέμειναν αναλλοίωτα. Τα πέτρινα γεφύρια, τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα παλιά αρχοντικά κάνουν τον επισκέπτη να χάνει την αίσθηση του χρόνου. Όσο και να μείνεις εκεί ποτέ δεν θα είναι αρκετό. Για τους πιο τολμηρούς, αγαπημένες δραστηριότητες είναι η ορειβασία, το κανό και το ποδήλατο βουνού, ενώ για πιο χαλαρές καταστάσεις, μπορείτε να ασχοληθείτε με το ψάρεμα ή την πεζοπορία. Πρόταση έκπληξη: Επισκεφτείτε το Μουσείο Φυσική Ιστορίας Λαζαρίδη, όπου υπάρχει συλλογή σπάνιων φυτών που ευδοκιμούν στο Φαράγγι του Βίκου, περίπου 1.200 είδη. Θα το βρείτε στο χωριό Κουκούλι!