Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα ολικής αλέσεως έχουν καθιερωθεί στην διατροφή μας, κάνοντας τις βιομηχανίες τροφίμων να τα παράγουν μαζικά και έτσι μειώθηκε η τιμή τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που θεωρούνταν “μαύρα και άνοστα”.
Τί σημαίνει όμως ολικής αλέσεως; Αφορά στην μέθοδο κατασκευής της τροφής όπου ο καρπός του φυτού (συνήθως δημητριακά) αλέθεται ολόκληρος χωρίς να απομακρύνεται ο φλοιός του. Αλέθοντας τον καρπό παράγεται αλεύρι. Στα προϊόντα ολικής άλεσης το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για να παραχθούν δεν απογυμνώθηκε από τον φλοιό του. Γιατί μας ωφελεί ο φλοιός; Είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, απαραίτητα στοιχεία για την απαιτητική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Οι βιταμίνες αφορούν κυρίως στο σύμπλεγμα Β. Γιατί χρειαζόμαστε φυτικές ίνες στη διατροφή μας;
- Προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών ειδών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου
- Μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
- Φτάνουν ανέπαφες στο παχύ έντερο έτοιμες να αποδώσουν όλες τις ιδιότητές τους
- Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
- Καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος
- Έχουν ευνοϊκή επίδραση στα λιπίδια του αίματος
- Βοηθούν στον έλεγχο της πίεσης
- Βοηθούν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου II
- Αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού
Συνεπώς οι φυτικές ίνες βοηθούν όχι μόνο στην καλή υγεία του οργανισμού αλλά επιπλέον μας βοηθούν να χάσουμε βάρος λόγω ότι δεν έχουν λιπαρά, αντιθέτως μας χορταίνουν και τρώμε λιγότερη ποσότητα. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών. Προϊόντα ολικής αλέσεως στα ράφια των σούπερ μάρκετ υπάρχουν σε ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά, ζάχαρη, αλεύρι και είδη για παρασκευή γλυκών.