O Μαρκ Τουέιν εκδίδει το 1875 το βιβλίο που -κατά τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ- αποτελεί την απαρχή του αμερικανικού μυθιστορήματος, αλλά και ένα από τα διαχρονικότερα μυθιστορήματα στη λίστα των best seller.
Η ιστορία των Περιπετειών του Τομ Σόγιερ είναι λίγο πολύ γνωστή: η αφήγηση της καθημερινής ζωής ενός μικρού αγοριού. Μέσα από τις γλαφυρές αφηγήσεις του, ο Τουέιν μας μεταφέρει την αρχετυπική ιστορία του νεαρού εφήβου, που ανακαλύπτει τον κόσμο. Το βιβλίο καταφέρνει έξοχα να καυτηριάσει τα επιφανειακά ήθη της θρησκευόμενης και πουριτανικής Αμερικής, ενώ παράλληλα, εξυμνεί αγαθά όπως η τεμπελιά, ο ελεύθερος χρόνος, η αμφισβήτηση παραδεδομένων κανόνων και νοηματικά κενών αξιών, η νεανική διάθεση για έξοδο από τη νόρμα. Όλα αυτά δηλαδή που η χριστιανική θρησκεία κατακεραύνωνε, αφού τα ιδεώδη της ήταν η αναιτιολόγητη ταπείνωση για εξασφάλιση μελλοντικών παραδείσων, η συνεχής εργασία χωρίς την διεκδίκηση βασικών δικαιωμάτων, η υποταγή και η συστράτευση των μικρών παιδιών στο κατηχητικό της εποχής. Ο Μαρκ Τουέιν, χωρίς να ηθικολογεί και με ύφος υποδειγματικής απλότητας μπολιασμένης με ουσία, καταφέρνει να αποδώσει πλήρως την κενότητα του επιφανειακού ευσεβισμού και των ηθών της εποχής.
Οι περιπέτειες του Χακ Φιν κυκλοφορούν οκτώ χρόνια αργότερα (1884) και αποτελούν sequel των περιπετειών του Τομ Σόγιερ. Ωστόσο, το έργο είναι κατά πολύ ωριμότερο. Αφηγηματολογικά η αποστασιοποιημένη τριτοπρόσωπη αφήγηση μετατρέπεται σε μια περισσότερο δουλεμένη πρωτοπρόσωπη. Το έργο επικεντρώνεται στον Χακ Φιν, ένα ορφανό αγόρι- περιπλανητή, το οποίο ζει ελεύθερο στους δρόμους, χωρίς κηδεμονία και υποχρεώσεις.
Τόσο υφολογικά, όσο και νοηματικά το έργο διαφέρει ποιοτικά από τις περιπέτειες του Τομ Σόγιερ. Ο Τουέιν είναι πια ο έμπειρος συγγραφέας έργων όπως ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός ή Η ζωή στο Μισισιπή. Νοηματικά, ο συγγραφέας δεν διστάζει να ασκήσει έμμεση κριτική στη δουλεία και το ρατσισμό της εποχής, ενώ για ακόμα μία φορά εξυμνεί τις πολύτιμες αξίες της ελευθερίας, της ατομικής αυτοδιάθεσης και της ανέμελης ζωής. Ο Χακ Φιν είναι ένα διαχρονικό σύμβολο της υπαρξιστικής αυτοβουλίας και αποτελεί πρόδρομο ηρώων ενός άλλου μεγάλου Αμερικανού λογοτέχνη, του Τζων Στάϊνμπεκ: ο Μακ από τον Δρόμο με τις Φάμπρικες είναι ουσιαστικά η ενήλικη εκδοχή του Χακ Φιν.
Και τα δύο βιβλία προτείνονται ανεπιφύλακτα σε όσους αγαπούν την καλή λογοτεχνία. Άλλωστε, δεν ανήκουν στην κατηγορία της “Παιδικής Λογοτεχνίας” όπως τα κατατάσσουν, επειδή τυχαίνει να έχουν ήρωες παιδιά, αλλά στην κατηγορία της “Λογοτεχνίας στα καλύτερα της”.