Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου. Για κάποιους από σας οι διακοπές έχουν ξεκινήσει ήδη. Για κάποιους άλλους οι διακοπές κοντεύουν. Όλοι όμως σίγουρα έχουμε κάνει τουλάχιστον ένα μπάνιο σε κάποια κοντινή παραλία. Έχοντας κάνει λοιπόν αρκετά μπάνια, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα μεγάλο μου παράπονο και δεν είναι άλλο από τη ρύπανση των ακτών και όχι μόνο!
Οι ελληνικές παραλίες, αν και χαίρουν εξαιρετικής ομορφιάς, δεν παύουν παράλληλα να είναι και ένας μεγάλος κάδος απορριμμάτων. Πρώτος και κύριος παράγοντας ρύπανσης, οι γόπες από τσιγάρα στην άμμο. Τα αποτσίγαρα λοιπόν, εκτός από αντιαισθητικό θέαμα αποδεικνύονται και πλήρως βλαβερά για τα θαλάσσια είδη, καθώς μεταφέρονται είτε μέσω του αέρα, είτε μέσω των κυμάτων στη θάλασσα, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στα ύδατα και τον θάνατο εκατοντάδων θαλάσσιων ειδών.
Συνεχίζοντας, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να βλέπουμε στις παραλίες πεταμένα πλαστικά, γυαλιά, πώματα, καλαμάκια, κουτιά αναψυκτικών, οικοδομικά υλικά ακόμα και πάνες!!! Και κάπου εδώ αναρωτιέμαι, πόσο αποκρουστικό μπορεί να είναι αυτό το θέαμα για τους τουρίστες και όχι μόνο; Που πήγε η οικολογική μας συνείδηση;
Για αυτό λοιπόν, την επόμενη φορά που θα πάμε στη θάλασσα, φροντίζουμε να έχουμε προμηθευτεί αρκετές σακούλες απορριμμάτων ώστε να μαζέψουμε και το παραμικρό σκουπιδάκι και να τις εναποθέσουμε στους κατάλληλους κάδους. Αν καπνίζουμε ζητάμε τα ειδικά κουβαδάκια που διαθέτουν οι οργανωμένες παραλίες, αλλιώς δημιουργούμε οι ίδιοι αυτοσχέδια τασάκια. Δεν πετάμε τα σκουπίδια μας στην άμμο! Δεν σβήνουμε τα τσιγάρα μας στην άμμο!
Και για όσους δεν πείστηκαν ενημερωτικά αναφέρω ότι
-
ένα γυάλινο μπουκάλι χρειάζεται 1000000 χρόνια για να διαλυθεί στη θάλασσα
-
ένα φίλτρο τσιγάρου 1-5 χρόνια
-
μια πλαστική σακούλα 10-20 χρόνια
-
ένα πλαστικό μπουκάλι 450 χρόνια.
Κλείνοντας, επειδή οι ακτές δεν είναι για προσωπική χρήση αλλά δημόσιο αγαθό, την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε κάποια παραλία, δείξε τον καλό σου εαυτό!