Αλλαγή πλεύσης δημοσιονομικής πολιτικής από το ΔΝΤ δικαιώνοντας πολλούς οικονομολόγους και μη που εδώ και χρόνια φωνάζουν πως η μνημονιακή πολιτική μόνο χειρότερα κάνει τα πράγματα.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασε στις 9 Ιουνίου του 2016 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που αποτελεί και έμμεσο μήνυμα προς την Ελλάδα άπαξ και η δεύτερη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στα εργασιακά θέματα.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας του ΔΝΤ είναι τα εξής:
- Οι κυβερνήσεις υπό πίεση θα πρέπει να διαχειρίζονται καλύτερα τις δαπάνες σε μισθούς
- Το πάγωμα των μισθών και των προσλήψεων παρέχει μόνο προσωρινή ανακούφιση στον προϋπολογισμό
- Οι βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προσαρμογή των μισθολογικών δαπανών, προστατεύουν παράλληλα την εργασία
- Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών με την αποτελεσματική διαχείριση των μισθολογικών δαπανών τους, μέσω κατάλληλων δημοσιονομικών σχεδιασμών, με ανταγωνιστικές αμοιβές και ευελιξία στην απασχόληση.
Όμως το ΔΝΤ έκανε μεγάλου εύρους έρευνα με εξίσου πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία προς παράθεση. Το ΔΝΤ μελέτησε 20 χώρες και τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής.
- Η πολιτική αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων είναι σημαντική για την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των οικονομιών και την ευημερία των κοινωνιών.
- Δεδομένου ότι το μισθολογικό κόστος είναι ένα σημαντικό στοιχείο των κρατικών δαπανών (κατά μέσο όρο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού), η διαχείριση του αποτελεί προτεραιότητα σε όλες τις χώρες.
- Η πρόκληση είναι ακόμη πιο επιτακτική όταν γήρανσης του πληθυσμού αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία και τις συντάξεις. Αυτό συμβαίνει σε πολλές προηγμένες οικονομίες.
- Για να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και να προσφέρουν υψηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες, οι χώρες χρειάζονται τα κατάλληλα θεσμικά όργανα να διαχειρίζονται καλύτερα το μισθολογικό κόστος τους.
- Τα θεσμικά όργανα θα εστιάζονται στον
- δημοσιονομικό σχεδιασμό. Θα πρέπει να ελέγχονται οι μισθοί ώστε να μην οδηγούν σε επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας.
- η πολιτική αμοιβών πρέπει να είναι ανταγωνιστική, προκειμένου να προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό στον δημόσιο τομέα.
- ευελιξία στην απασχόληση.
Μήπως αυτά είναι επιτέλους μια προσπάθεια αλλαγής αυτών των αέναων κύκλων οικονομικής ύφεσης, πέρα από ένα σαφές μήνυμα προς την Ελληνική κυβέρνηση?