Διπλωματική μπορεί να θεωρηθεί η κίνηση του Μάριο Ντράγκι να ρίξει τα 3 βασικότερα επιτόκια της ΕΚΤ καθώς έτσι έκανε το χατίρι των τραπεζών και των τραπεζών οι οποίες θέλανε μια τέτοια έκβαση από τη σημερινή ανακοίνωση για να μπορούν να διαχειρίζονται »ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ» χρήμα στις αγορές ομολόγων και στα δάνεια.
Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε και σημαντική αύξηση στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στα 80 δις από τα 60 δις που ήταν πρίν. Ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτή πραγματοποιήθηκε μια σημαντική πτώση της ισοτιμίας Ευρώ-Δολαρίου στο 1% στο 1,09. Επιπρόσθετα αυξητικά κινήθηκαν οι δείκτες του χρηματιστηρίου σε Παρίσι και Φρανκφούρτης ξεπερνώντας το 2%
Βασικός στόχος της απόφασης, πέραν του διπλωματικού της υπόθεσης για να μην δημιουργήσει μια τέτοια περίοδο η ΕΚΤ έχθρα με τις αγορές, είναι να μπορέσει να αυξήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 2 % διότι κυμαίνεται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα αυτήν την περίοδο, με τους οικονομολόγους της να εκτιμούν ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,1%, θα ενισχυθεί στο 1,3% το 2017 και θα φθάσει στο 1,6% το 2018, οπότε από ότι καταλαβαίνετε θα αργήσει αρκετά ο πληθωρισμός να φθάσει τα επίπεδα που θέλει ο Ντράγκι.
Πιο συγκεκριμένα οι σημερινές αποφάσεις:
-Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης των εμπορικών τραπεζών, που επηρεάζει καθοριστικά τα κόστη δανεισμού στην ευρωζώνη, μειώθηκε από το 0,05% στο… απόλυτο μηδέν, κίνηση που δεν είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.
-Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες, όπως ήταν αναμενόμενο, μειώθηκε περαιτέρω, από -0,3% σε -0,4%. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο εάν αφήνουν τη ρευστότητά τους να λιμνάζει στην ΕΚΤ.
-Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή οι αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, ενισχύεται σημαντικά, καθώς το ανώτατο όριο μηνιαίων αγορών τίτλων αποφασίσθηκε να αυξηθεί από 60 σε 80 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές περίμεναν μια αύξηση τουλάχιστον κατά 10 δισ. ευρώ