Τα ελληνικά animation δεν είναι τόσο διαδεδομένα, ωστόσο, πάνε 71 χρόνια από τότε που φτιάχτηκε η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων! Πρόκειται για την ασπρόμαυρη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Σταμάτη Πολενάκη που δημιουργήθηκε το 1945 με τίτλο “Ο Ντούτσε αφηγείται”. Όπως μαρτυρά και ο τίτλος αφορά την γερμανική κατοχή.
Τα βραβεία για τα animation στην Ελλάδα ξεκινούν το 1969, όπου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης βραβεύεται το πρώτο ελληνικό animation, “ο Τσουφ” του Θεόδωρου Μαραγκού.
Υπόθεση: Το χρήμα, ένα χιλιάρικο, μετατρέπεται σε έναν μικροσκοπικό ιό, γκάγκστερ, ο οποίος εισέρχεται στον άνθρωπο και του αλλοιώνει τον εγκέφαλο…
Μπορεί το πρώτο animation να δημιουργήθηκε το 1945, ωστόσο, η ουσιαστική και μαζική ανάπτυξη του είδους στην χώρα μας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970.
Έχει ξεκινήσει μία αξιόλογη προσπάθεια να προωθηθεί το ελληνικό animation μέσω του διαδικτύου. Ο σκηνοθέτης και ερευνητής Άγγελος Ρούβας έφτιαξε ένα site – ηλεκτρονική βάση αρχειοθέτησης που περιλαμβάνει τα πάντα για το ελληνικό animation! Πρόκειται για μια προσπάθεια καταγραφής και παρουσίασης όλων των ελληνικών δημιουργιών στο χώρο του animation, των animators, των εταιρειών παραγωγής, των φεστιβάλ, των βραβείων, των άρθρων που έχουν γραφτεί για τα ελληνικά animation, τις σχολές που μπορεί να φοιτήσει κάποιος που θέλει να γίνει animator και, γενικά, ότι πληροφορία μπορεί να σχετιστεί με την ιστορία του «Greek animation».
Εκεί μπορείτε να δείτε όλα τα ελληνικά animation που έχουν παραχθεί, τις διακρίσεις που έχουν πάρει και, γενικά, να μάθετε πληροφορίες για τους Έλληνες animators. Άλλωστε, ο απώτερος στόχος του site είναι η προβολή του έργου όλων των ελλήνων animators στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Πιστεύω είναι καλό να στηρίζουμε καλλιτεχνικές προσπάθειες που συντελούνται στη χώρα μας, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που βαίνουμε, πόσο μάλλον την παραμελημένη στη χώρα μας 8η τέχνη.
http://www.greekanimation.com/
Για όσους λατρεύουν το είδος και θέλουν να εντρυφήσουν παραπάνω μπορούν να μελετήσουν τα βιβλία του Γιάννη Βασιλειάδη: “Τα κινούμε σχέδια”, 1985, εκδόσεις Καστανιώτη & “Animation: Ιστορία & Αισθητική”, 2006, εκδόσεις Αιγόκερως.
Τα φιλιά μου!
Έλενα