Η ιδιαιτερότητα ενός χαρακτήρα τον καθιστά κύριο λόγο για την υψηλή τηλεθέαση, καθώς προσελκύει πολλά διαφορετικά συνυφασμένα στοιχεία προσωπικότητας. Η κυρία κοινωνική ομάδα που θα τραβήξει την προσοχή είναι η τρυφερή παιδική ηλικία. Υπάρχει η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα από την φαντασία και την πραγματικότητα που τοποθετείται εσκεμμένα από τον συγγραφέα. Έτσι πολλους από τους χαρακτήρες παρουσιάζουν κάποια περίεργα και περίπλοκα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς. Παρακάτω αναλύονται κάποιοι χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων που αντικατοπτρίζουν ψυχικές ασθένειες.
Ένα από τα τρανταχτά παραδείγματα ασθενειών αποτελεί ο Γούινι το αρκουδάκι. Συγκεκριμένα θα αναφερθούμε στον τίγρη. Η γενικότερη παρέα εμφανίζει μια σειρά από ψυχικές ασθένειες. Ο τίγρης βρίσκεται σε μια συνεχή υπερένταση, τρέχει συνεχώς και χοροπηδά. Χάνει συχνά την προσοχή του και κάνει συνήθως άλλα πράγματα από εκείνα που σχεδίασε. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται ως Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Εμφανίζεται κυρίως στις μικρές ηλικίες με μεγάλο ποσοστό των αγοριών. Ο τίγρης είναι παρορμητικός και υπερκινητικός, αλλά όχι ως χαρακτηριστικά χαρακτήρα αλλά της ασθένειας. Οι μαθητές παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία να ακολουθήσουν οδηγίες και να παρακολουθούν ολοκληρώνοντας οποιαδήποτε διαδικασία.
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεί η Άριελ, συνδυάζοντας δυο διαταραχές ταυτόχρονα. Είναι μια γοργόνα που ζει στον ωκεανό και επιθυμεί να ζήσει στην στεριά. Για να το καταφέρει αυτό ακολουθεί την πορεία μαύρης μαγείας και κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό για να αλλάξει το σώμα της. Αυτή η διαταραχή ονομάζεται Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας. Η Άριελ θεωρεί τον εαυτό της λάθος και κάνει θυσίες για να μπορέσει να αποκτήσει ανθρώπινα πόδια. Τέτοια άτομα βασανίζονται ώρες στον καθρέπτη για να προσπαθήσουν να βρουν κάτι θετικό. Τονίζουν ιδιαίτερα τα ψεγάδια τους και αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Καταφεύγουν επίσης σε πλαστικές επεμβάσεις για να πετύχουν το αρεστό. Ακόμη η Άριελ είναι κλεπτομανής, καθώς κλέβει αντικείμενα από το ναυαγισμένο καράβι. Βέβαια το πλοιο δεν ανήκε σε κάποιον ζωντανό οπότε δεν μπορεί να υποστηριχθεί η δεύτερη διαταραχή.