Πρώτη του Απρίλη σήμερα και σε όλη την οικουμένη η ευχή για καλό μήνα συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από το έθιμο του πρωταπριλιάτικου ψέματος, το οποίο έχει τις πιο πολλές φορές τη μορφή ενός μικρού πειράγματος, σε πολλές περιπτώσεις όμως φτάνει στα όρια του κακόγουστου αστείου που έχει άσχημες συνέπειες για το “θύμα” της φάρσας.
Δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές προέλευσης του εθίμου της πρωταπριλιάς, η πρώτη εντοπίζεται στους Κέλτες λαό της Βορειοδυτικής Ευρώπης οι οποίοι ήταν ψαράδες και κάθε τέτοια μέρα του χρόνου ξεκινούσαν την περίοδο του ψαρέματος, όμως επειδή κάθε αρχή και δύσκολη οι Κέλτες ψαράδες όταν η ψαριά δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαν, για να αποφύγουν τα άσχημα σχόλια και τις επικρίσεις έλεγαν ψέματα ως προς τον αριθμό των ψαριών που είχαν πιάσει. Η συνήθεια αυτή έγινε για κάποιους η αρχή για το έθιμο του πρωταπριλιάτικου ψέματος. Η άλλη εκδοχή τοποθετείται στο Μεσαίωνα τον 16ο αιώνα και συγκεκριμένα στα χρόνια της βασιλείας του Καρόλου του 9ου το 1564 γίνεται η αλλαγή του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου ώστε να συμβαδίζει με τους υπόλοιπους λαούς. Η αλλαγή αυτή δεν βρήκε σύμφωνη μια μερίδα του λαού της Γαλλίας οι οποίοι συνέχιζαν να γιορτάζουν την αλλαγή του χρόνου κάθε 1η Απριλίου με αποτέλεσμα να δέχονται τα πειράγματα όσων είχαν ακολουθήσει τη γραμμή του βασιλιά. Τα πειράγματα αυτά με τη μορφή ψευτοδώρων και ευχών θεωρούνται από πολλούς η αρχή του εθίμου των πρωταπριλιάτικων αστείων.
Το έθιμο έφτασε και στην Ελλάδα το οποίο όμως ταυτίστηκε με την αγροτική παραγωγή κυρίως και με την καταπολέμηση των δυνάμεων του κακού. Έτσι οι Έλληνες έλεγαν ψέματα κάθε πρώτη του Απρίλη για να καταπολεμήσουν τις δυνάμεις των κακών δαιμόνων και να έχουν μια καλή σοδειά κατά τους μήνες που ακολουθούσαν. Για πολλούς η επιτυχία της φάρσας έδινε στον “θύτη” καλοτυχία και στο “θύμα” γρουσουζιά. Το έθιμο αυτό αναβιώνει ακόμη και στις μέρες τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο με το διαδίκτυο κυρίως να αποτελεί τα τελευταία χρόνια κύρια πηγή πρωταπριλιάτικων αστείων και ψεύτικων ειδήσεων. Την προηγούμενη δεκαετία το ρόλο του διαδικτύου είχαν τα περιοδικά και οι εφημερίδες τα οποία συνήθως με πρωτοσέλιδα ψευδή έκαναν το καθιερωμένο πείραγμα στους αναγνώστες τους.
Να θυμάστε πως είτε γίνεται αποδέκτης φάρσας σήμερα είτε κάνετε κάποιο αστείο σε κάποιον γνωστό η φίλο σας όλα όσα μας κάνουν να χαμογελάμε αξίζει να τα αναβιώνουμε και στο τέλος της ημέρας αυτό που θα πρέπει να σας μείνει είναι ένα χαμόγελο. Καλό σας μήνα…..