Έχοντας καταγωγή από την Πάτρα, δε θα μπορούσα να γράψω κάτι άλλο αυτή την εβδομάδα, παρά για το πατρινό καρναβάλι. Όσο πλησιάζουν οι μέρες ζούμε σε έντονους ρυθμούς καρναβαλιού και ξεφαντώματος. Όμως, πατρινό καρναβάλι δεν είναι μια εκδήλωση, αλλά ένα σύνολο από εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκινούν από τις 17 Ιανουαρίου και καταλήγουν την Καθαρά Δευτέρα. Όλο αυτό το διάστημα διασκεδάζουμε με χορούς, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, παρελάσεις… Απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας του πατρινού καρναβαλιού που μετράει 180 χρόνια ζωής είναι: ο αυθορμητισμός, το κέφι, ο ενθουσιασμός, ευρηματικότητα και το ξεφάντωμα.
Την έναρξή του αναγγέλλει ο τελάλης, που στις 17 Ιανουαρίου με σκωπτικό μήνυμα ενημερώνει για τις διάφορες εκδηλώσεις της πόλης και καλεί τους Πατρινούς στην φαντασμαγορική τελετή έναρξης, που λαμβάνει χώρα στην πλατεία Γεωργίου. Έπειτα ολόκληρη η πόλη ζει σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Την τσικνοπέμπτη ψήνουμε μασκαρεμένοι και από τα μεγάφωνα ακούγεται τι άλλο; Καρναβαλική μουσική! Φυσικά δε λείπει η παραδοσιακή μαυροδάφνη. Αξιοσημείωτο είναι το έθιμο του γάμου της κουλουρούς, που έχει τις ρίζες του σε πραγματικό γεγονός. Το ξεφάντωμα των επόμενων ημερών συνεχώς αυξάνεται, καθώς ακολουθεί το καρναβάλι των μικρών. Χιλιάδες λιλιπούτειοι καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους και παίρνουν το βάπτισμα του πυρός. Όλες αυτές τις μέρες βρίσκεται εν εξελίξει το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού. Παιχνίδια με ερωτήσεις από μουσική, φιλολογία, διαγωνισμοί παντομίμας, ζωγραφικής, γενικών γνώσεων κ.α. κρατούν την έμπνευση και το κέφι των καρναβαλιστών ζωντανό.
Αποκλειστικά πατρινό έθιμο είναι τα μπουρμπούλια. Πρόκειται για απογευματινούς χορούς, στους οποίους οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερες, χωρίς καβαλιέρο, φορώντας ένα μακρύ μαύρο ντόμινο και μάσκα, έχοντας την ελευθερία να επιλέξουν μόνες τους τον καβαλιέρο τους. Το αποκορύφωμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων είναι η νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση, στην οποία δεν υπάρχουν άρματα, ενώ η μεγάλη παρέλαση λαμβάνει χώρα την Κυριακή, όπου οι καρναβαλιστές δίνουν το καλύτερό τους εαυτό. Στο τέλος της βραδιάς, ο καρνάβαλος καίγεται στο μόλο της Αγίου Νικολάου και σηματοδοτεί τη λήξη του φετινού καρναβαλιού. Όμως, όπως πάντα όταν τελειώνει κάτι, κάτι άλλο ξεκινά. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση η σκυτάλη δίνεται στη διοργάνωση του επόμενου καρναβαλιού, που διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο. Η πάτρα ως πρωτεύουσα του καρναβαλιού υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα, που έρχονται να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν σ’ αυτό το θεσμό που μας βοηθά να ξεφύγουμε για λίγο από τα προβλήματα και τις έννοιες. Όπου και αν βρίσκεστε φέτος απλά ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΙΤΕ!!