Όπως πολύ σωστά είπε ο Γκάντι “O πολιτισμός και το μεγαλείο ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα”….ο πολιτισμός βρίσκεται μέσα μας, τον κουβαλάμε και τον επιδεικνύουμε καθημερινά …δεν υπάρχει μόνο μέσα στα μουσεία και στα μάρμαρα όπως νομίζουν μερικοί!
Λυπάμαι πολύ όταν ακούω ” μορφωμένους ” να λένε ότι τα ζώα φταίνε για την καταστροφή του πλανήτη και την μόλυνση του περιβάλλοντος, χωρίς να αναλογίζονται τι έχουν κάνει στον πλανήτη. Αλλά βέβαια υπάρχει πάντα στο μυαλό όλων ότι ” οι άλλοι φταίνε ποτέ εμείς “.
Η ανθρωπότητα υπερεκμεταλλεύεται τη Γη, καταναλώνει περισσότερους φυσικούς πόρους απ’ όσους μπορεί να αποκαταστήσει ο πλανήτης, καταναλώνει περισσότερα ψάρια απ’ όσα γεννιόνται, εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο μπορούν να απορροφήσουν τα δάση και οι ωκεανοί… Η δράση του ανθρώπου επέφερε μέσα σε 40 χρόνια την εξαφάνιση περισσότερων από τα μισά άγρια ζώα του πλανήτη!
Κι όμως, αυτή η ζοφερή διαπίστωση αποτελεί το κεντρικό σημείο της έκθεσης “Ζωντανός Πλανήτης 2014” της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF, η οποία αποτελεί την πιο πρόσφατη αναφορά για την κατάσταση του πλανήτη.
“Οι διάφορες μορφές της ζωής είναι ταυτόχρονα η μήτρα των οικοσυστημάτων που επιτρέπει τη ζωή στη Γη και το βαρόμετρο αυτού που κάνουμε να ζει ο πλανήτης μας”, γράφει ο γενικός διευθυντής του WWF Μάρκο Λαμπερτίνι και προειδοποιεί ότι αδιαφορώντας για την τύχη τους, τρέχουμε προς το χαμό μας.
Από το 1970 ως το 2010, ο Δείκτης Ζωντανός Πλανήτης, που μετρά την εξέλιξη 10.380 πληθυσμών 3.038 ειδών θηλαστικών, πτηνών, ερπετών, αμφιβίων και ψαριών, σημείωσε πτώση κατά 52%.
Αν αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και σταματήσουμε εγωϊστικά να θεωρούμε ότι ο πλανήτης δημιουργήθηκε μόνο για εμάς τους ανθρώπους τότε ίσως σώσουμε το περιβάλλον και όποια ζώα έχουν απομείνει σ’ αυτόν τον ταλαιπωρημένο πλανήτη…
Το κακό ξεκινάει από τους ανθρώπους και τελειώνει στους ανθρώπους.
Ας αναλογιστούμε όλοι τι έχουμε σκοπό να αφήσουμε πίσω μας όταν “φύγουμε ” από την Γη. Ας παραδειγματιστούμε από τα ζώα που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από την ασυδοσία των ανθρώπων. Δεν μας ενδιαφέρει τίποτε πια παρά μόνο η παροδική διασκέδαση μας χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες των πράξεων μας?