Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει έρθει σε έντονη επαφή με το Ισλάμ. Λέγοντας αυτό,δεν εννοώ βέβαια με έναν τρόπο θετικό που θα έφερνε σε επαφή και διαπολιτισμική ανταλλαγή τις δύο κουλτούρες αλλά το άκρως αντίθετο. Το Ισλάμ παρουσιάζεται ως ο απόλυτος μεσαίωνας και σκοταδισμός, που δεν σέβεται την γυναίκα αλλά εν τέλει ούτε καν τον ίδιο τον άνθρωπο. Θα πρέπει όμως να σκεφτούμε με τι τρόπο εκδηλώνεται το ισλάμ στην Ευρώπη. Οι επιθέσεις που ακούμε κάθε τόσο δεν αντιπροσωπεύουν το ισλάμ αλλά τον ισλαμισμό. Υπάρχει μια βασική διάκριση μεταξύ αυτών των δύο.Ισλάμ είναι μια μονοθειστική θρησκεία, ισλαμισμός είναι η τρομοκρατία την οποία απεχθάνονται και κατηγορούν ακόμη και οι πιστοί-όχι τρομοκράτες-μουσουλμάνοι. Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία.Με αφορμή λοιπόν, αυτή την διαφοροποίηση ακολουθούν 3 πράγματα που όλοι έχουμε μπερδέψει σε σχέση με το ισλάμ.
- Το πασίγνωστο ”Αλλάχου ‘Ακμπαρ”: όχι λοιπόν το ”αλλάχου άκμπαρ” δεν είναι κραυγή πολέμου. Η παρασκευή είναι η ιερή μέρα των μουσουλμάνων (αντίστοιχο Σάββατο των Εβραίων, αντίστοιχη Κυριακή των χριστιανών). Όντας τέτοια,κάθε παρασκευή ο Ιμάμης καλεί στην προσευχή τους πιστούς φωνάζοντας ”αλλάχου άκμπαρ” 3 φορές. Η φράση αυτή σημαίνει” ο θεός είναι ο μεγαλύτερος”. Ο ”μεγαλύτερος” είναι ένα από τα 99 ονόματα-ιδιότητες που αναφέρονται στο Κοράνιο για να χαρακτηρίσουν τον θεό.Κάποια άλλα είναι: ο ελεήμων, ο φιλεύσπλαχνος, ο γενναιόδωρος, ο δημιουργός, ο εγγυητής, ο δικαστής, ο βασιλιάς κτλ.
- Οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι τζιχαντιστές και το τζιχάντ: Τζιχάντ ίσον ιερός πόλεμος ακούμε παντού από όλους τους ”ειδικούς και τους γνώστες”. Η λέξη λοιπόν τζιχάντ στα αραβικά σημαίνει αγώνας και πιο συγκεκριμένα ο αγώνας που κάνει ο καθένας μέσα του για να υπερβεί τον εαυτό του. Όπως λέει και ο Μωάμεθ σε ένα χαντίθ ”η πιο ιερή μορφή του τζιχάντ είναι να πολεμάς το κακό μέσα στον ίδιο σου τον εαυτό”. Λέει μορφή,διότι το κοράνιο αναφέρει 14 μορφές που παίρνει το τζιχάντ. Μια εξ’αυτών είναι η άμυνα έναντι σε όποιον απειλήσει να κάνει μουσουλμάνο να αλλαξοπιστήσει. Τότε έχει το νόμιμο δικαίωμα να σκοτώσει (σύμφωνα με το κοράνιο και τη Σαρία) και να πεθάνει ως μάρτυρας, ο οποίος θα γίνει αποδεκτός από τον θεό, κατευθείαν στον παράδεισο. Οι τρομοκράτες οικειοποιούνται τη συγκεκριμένη μορφή, αλλάζοντας και ερμηνεύοντας την κατά το δοκούν και έπειτα ξέρουμε όλοι τι γίνεται… Να συγκρίνουμε εδώ τις σταυροφορίες με το τζιχάντ λέγοντας πως στα ελληνικά ναι μεν τις λέμε σταυροφορίες στα λατινικά όμως οι ίδιοι οι Λατίνοι τις ανέφεραν ως ”bellum sacrum” το οποίο για τους γνώστες και μη,μεταφράζεται ως ”ιερός πόλεμος”…
- Οι γυναίκες και η ”μπούρκα”: Στον ισλαμικό κόσμο,ο οποίος δεν ταυτίζεται με τον Αραβικό καθώς περιλαμβάνει και μη Άραβες όπως την Τουρκία, μεγάλο πληθυσμό της Ινδίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές, του Αφγανιστάν αλλά και της νοτιανατολικής Ασίας (Μαλαισία, Φιλιπίννες, Ινδονησία) υπάρχουν 7 διαφορετικά είδη πέπλου. Αυτό το οποίο είναι στην πραγματικότητα το μόνο νομίμως επιτρεπτό είναι το χιτζάμπ. Το χιτζάμπ έχει αρκετές παραλλαγές ανάλογα με την χώρα (για παράδειγμα στην Τουρκία το λένε τουρμπάνι) αλλά συνήθως καλύπτει τα μαλλιά τον λαιμό και τα αυτιά. Μια ακόμη παραλλαγή του χιτζάμπ είναι το κχιμάρ το οποίο είναι μακρίτερο και φτάνει μέχρι κάτω από το στήθος. Και περνάμε στους φανατικούς και στους τρομοκράτες… Φανατικοί βέβαια είναι οι Ουαχαμπίτες της Σαουδικής Αραβίας οι οποίοι έχουν επιβάλει στις γυναίκες να φορούν το γνωστό κατάμαυρο ένδυμα που καλύπτει από κορφής ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο και διαθέτει ακόμη μαύρα γάντια για τα χέρια, και πρόκειται για το Νικάμπ. Κάποιες παραλλαγές αυτού είναι το τζιλμπάμπ που φοριέται κυρίως στη βόρεια Αφρική και η αμπάγια που συναντάται στις χώρες του Κόλπου. Τα δύο τελευταία ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν γάντια και αφήνουν το πρόσωπο να φαίνεται, σε αντίθεση με το Νικάμπ που αποκαλύπτει μόνο τα μάτια. Ακόμη υπάρχει το τσαντόρ, το οποίο είναι χαρακτηριστικά Ιρανικό. Τέλος στις περιοχές που ζουν και βασιλεύουν οι Ταλιμπάν δηλαδή στα ανατολικά του Ιράκ και στα δυτικά του Αφγανιστάν-βασικά όμως στο Αφγανιστάν-έχει επιβληθεί από τους ίδιους η πασίγνωστη μπούρκα. Η ”μπούρκα”προέρχεται από την λέξη ”πουρντά” στα Ουρντού και στα Χίντι και σημαίνει παράθυρο. Είναι βασικά μπλέ στο χρώμα και καλύπτει την γυναίκα ολοκληρωτικά από πάνω μέχρι κάτω, ενώ στην περιοχή των ματιών έχει ένα διχτάκι ας πούμε από το οποίο της επιτρέπεται να βλέπει τον έξω κόσμο…
2 Comments
Islam
Το αρθρο παραπληφορει και δεν παρουσιαζει τις Ισλαμικες νομοθεσιες επι του θεματος, αλλα αναλυει υπο το πρισμα της κουλτουρας. Αλλο το ενα και αλλο το αλλο. Καλο ειναι να προσεχουμε τι γραφουμε και να καταπιανομαστε με θεματα που σχετιζονται με το γνωστικο αντικειμενο μας. Μεσανατολικες σπουδες Αννα δεν συμαινει Ισλαμικη Θεολογικη η Νομολογικη καταρτιση. Μια συβουλη απο Μουσουλμανο. Για το Χιτζάμπ δες εδω περισσοτερα https://islamforgreeks.org/2016/09/29/h-ypoxrewsh-tou-hijab/
Αθηνά
Σε ευχαριστώ για την άποψη-Κριτική.Πράγματι δεν είμαι γνώστης του Ισλάμ από θεολογικής άποψης,το μελετώ όμως έντονα γιατί με ενδιαφέρει.Σε ευχαριστώ και πάλι