Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι επιστημονικές εφευρέσεις και ανακαλύψεις, προϋποθέτουν πάρα πολύ χρόνο και φαιά ουσία. Συνήθως γίνονται κατόπιν διεξαγωγής αμέτρητων πειραμάτων και εργαστηριακών μελετών. Παρ’ όλα αυτά, ανατρέχοντας στο παρελθόν θα γνωρίσουμε ότι πολλές από τις εφευρέσεις που άλλαξαν τη ζωή μας, δεν ήταν παρά προϊόν αμιγούς τύχης. Ας δούμε λοιπόν μερικές εφευρέσεις που προέκυψαν κατά λάθος, αλλά η διείσδυση τους στην ζωή μας κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν!
Ραδιενέργεια
Το 1896, ο Γάλλος φυσικός Henri Becquerel, κατά την διεξαγωγή ενός πειράματος, παρατήρησε πως κρύσταλλοι ουρανίου μπορούσαν να εκπέμψουν συνεχώς ακτινοβολία χωρίς την παρέμβαση εξωτερικού παράγοντα. Αμέσως προκλήθηκαν αντιδράσεις γιατί φαινομενικά αυτό ερχόταν σε αντίθεση με θεμελιώδη αξιώματα της φυσικής, αλλά με την πάροδο του χρόνου και τις μελέτες του ζεύγους Κιουρί αποκρυπτογραφήθηκε το φαινόμενο. Επομένως, η ανακάλυψη της ραδιενέργειας πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά στην τύχη καθώς ο Becquerel δεν αποσκοπούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο!
Ακτίνες Χ
Ο Γερμανός φυσικός Wilhelm Roentgen, οδηγήθηκε στην ανακάλυψη των ακτίνων Χ, ενώ εκτελούσε ένα πείραμα με την χρήση ενός αερόκενου σωλήνα καθοδικού ακτίνων, εφαρμόζοντας υψηλή τάση.
Πλαστικό
Το 1907, ο Βέλγος χημικός Leo Baekeland, προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα υποκατάστατο του βερνικιού λακάς, κι όταν θεώρησε πως είχε πλησιάσει ζέστανε την ουσία του σε μία χύτρα ταχύτητας. Η κίνηση του αυτή, τον κατέστησε αυτόματα τον πατριάρχη των πλαστικών, εφόσον μόλις είχε γεννηθεί το πολυμερές που θα ονομαζόταν βακελίτης και έμελλε να τον κάνει ζάμπλουτο!
Super Glue
Στον κολοφώνα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ο Αμερικανός χημικός Harry Coover πειραματιζόταν με ένα κολλώδες υλικό, στην προσπάθεια του να αναπτύξει ένα διαφανές πλαστικό. Το εγχείρημα αυτό αν και γνώρισε παταγώδη αποτυχία, κατέληξε σε μια ιδιαίτερα δυνατή κόλλα, η οποία κυκλοφόρησε το 1958 στην αγορά αποφέροντας εκατομμύρια δολάρια. Αν και ο Coover κατοχύρωσε πολλές πατέντες, ωστόσο η πλέον επικερδής προήλθε από κατάφωρη αποτυχία!
Φούρνος Μικροκυμάτων
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ο Αμερικανός χημικός Percy Spencer πειραματιζόταν με την κατασκευή μίας συσκευής εντοπισμού των εχθρικών αεροπλάνων όταν τα μικροκύματα από το ραντάρ έλιωσαν μία σοκολάτα που είχε στην τσέπη του. Έτσι συνέλαβε την ιδέα για την περαιτέρω ανάπτυξη της συσκευής και μέχρι το τέλος του 1940 είχε κατοχυρώσει την πατέντα για τη χρήση μικροκυμάτων στην κουζίνα!
Popsicle
Το 1905, ο μόλις 11 ετών Frank Epperson, είχε ξεχάσει στην βεράντα του σπιτιού του ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό με ένα ξυλάκι. Λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας το μείγμα πάγωσε δημιουργώντας το λεγόμενο παγωτό-γρανίτα! 18 χρόνια αργότερα ο Epperson άρχισε να παράγει το καινοτόμο αυτό προϊόν ονομάζοντας το Eppsicle και ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε την Popsicle Corporation πουλώντας πάνω από 60 εκατομμύρια popsicles σε λιγότερο από 5 χρόνια!
Δυναμίτης
Ο Σουηδός χημικός μηχανικός Alfred Nobel, το 1868 προσπαθούσε να σταθεροποιήσει μέσα από εργαστηριακές μελέτες την νιτρογλυκερίνη. Κατά την διαδικασία αυτή, παρατήρησε πως το υγρό μετά την διαρροή εκτοξευόταν εκτός της ασφαλούς συσκευασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο δυναμίτης.