Τα λάθη αποτελούν μέρος της ανθρώπινης φύσης και συμπεριφοράς. Όλοι κατά καιρούς έχουμε πάρει αποφάσεις που αποδείχθηκαν μη ορθές και αργότερα μετανιώσαμε οικτρά γι’ αυτές. Άλλωστε, η ζωή δεν ήρθε με οδηγίες χρήσης, επομένως είναι απόλυτα φυσικό πολλές φορές να βρισκόμαστε σε διλήμματα και τελικά να υποπέφτουμε σε σφάλματα. Όμως, κάποια σφάλματα αποβαίνουν ολέθρια. Παρακάτω λοιπόν, παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα λάθη στην ανθρώπινη ιστορία που είχαν τραγικές συνέπειες για τους εμπλεκόμενους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και για όλη την ανθρωπότητα!
1. Η απόρριψη του Harry Potter
Tα βιβλία της J. K Rowling, σήμερα αποτελούν μερικά από τα πιο πολυδιαβασμένα σε ολόκληρο τον κόσμο και ο Harry Potter, πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους λογοτεχνικούς και κινηματογραφικούς ήρωες. Παρ’ όλα αυτά στην αρχή κάποιοι δεν πίστεψαν και κατ’επέκταση δεν επένδυσαν στον μικρό μάγο! Όταν η συγγραφέας έκανε την πρώτη προσπάθεια να εκδώσει τα χειρόγραφα της, ήρθε αντιμέτωπη με διαρκείς απορρίψεις (12 στον αριθμό!), μέχρι να δεχθεί ο εκδοτικός οίκος “Bloomsbury” να αναλάβει την έκδοση τους, μετά από παρότρυνση της 8χρονης κόρης του διευθυντή. Το βιβλίο αποτέλεσε τελικά τεράστια εκδοτική επιτυχία, μεταφράστηκε σε 60 γλώσσες και απέφερε περίπου 1 δις δολάρια!
2. H απόφαση να μην πυροβολήσεις τον Χίτλερ
Το 1914 και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, ένας Βρετανός στρατιώτης είχε την ευκαιρία να πυροβολήσει τον Aδόλφο Χίτλερ. Συγκεκριμένα, ο Henrey Tandey, ένας από τους πιο διάσημους ενστόλους της εποχής, συνάντησε κατά τύχη άοπλο και τραυματισμένο, τον τότε δεκανέα του γερμανικού στρατού Χίτλερ. Η μεγαλοψυχία του Tandey και η απόφαση του να μην πυροβολήσει εν ψυχρώ τον Χίτλερ αλλά αντίθετα να του χαρίσει τη ζωή, οδήγησε σε μία από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας, δηλαδή στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
3. Η άρνηση να αγοράσεις την Google
To 1999, oι ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin, προσπάθησαν να πουλήσουν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Excite, George Bell, την τότε νεοσύστατη μηχανή αναζήτησης, για 1 εκατομμύριο δολάρια. Όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε ανταπόκριση στην πρόταση τους, κατέβασαν το ποσό στα 750.000 δολάρια, μην καταφέρνοντας όμως να επιτύχουν κάποια συμφωνία. Ο George Bell αρνούμενος αυτή την πρόταση, έκανε ίσως το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του, εφόσον σήμερα η αξία της Google εκτιμάται πως ξεπερνά τα 365 δις δολάρια!
4. H πώληση 610.000 μετοχών αντί για μία
To 2005 ένας Ιάπωνας χρηματιστής θέλησε να πουλήσει τις μετοχές της εταιρείας του. Η πρόθεση του ήταν να πουλήσει 1 μετοχή προς 610.000 γιεν. Δυστυχώς, μπερδεύτηκε και προέβη στην πώληση 610.000 μετοχών για 1 μόνο γιεν (μισή λίρα). Αυτό που τελικά κατάφερε ήταν να προκαλέσει στην εταιρεία του ζημία, ύψους 190 εκατομμυρίων λιρών. Παρά τις συνεχείς παρακλήσεις προς το χρηματιστήριο του Τόκιο για διόρθωση του λάθους, τελικά αναγκάστηκε να αγοράσει πίσω τις μετοχές του και μάλιστα σε πολύ υψηλότερη τιμή!
5. Η άρνηση του Facebook να προσλάβει δύο προγραμματιστές
To 2009, οι προγραμματιστές Brian Acton και Jan Koum, αναζήτησαν εργασία στο Facebook, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στην εταιρεία. Μετά την απόρριψη τους, οι δύο άνδρες επιδόθηκαν στη δημιουργία της εφαρμογής WhatsApp, την οποία λίγα χρόνια αργότερα το Facebook αγόρασε για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
6. Η επιλογή λάθος συγκροτήματος από την δισκογραφική
Το 1962 η δισκογραφική εταιρεία Decca, επιθυμούσε να υπογράψει συμβόλαιο με κάποιο ανερχόμενο συγκρότημα. Στα δοκιμαστικά έλαβαν μέρος δύο μπάντες νεαρών, εκ των οποίων διάλεξαν να υπογράψουν με τους “Brian Poole and the Tremeloes”. Το συγκρότημα που απέρριψαν έμελλε να γίνει το πιο διάσημο του κόσμου, αποτελούταν από μία παρέα τεσσάρων αγοριών από το Λίβερπουλ και ονομαζόταν “The Beatles”.
7. Η ρίψη μιας περιουσίας στα σκουπίδια
Το 2009 ο Ουαλός James Howells, είχε αγοράσει 7.500 bitcoins (εικονικό νόμισμα που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο) που τότε είχαν μηδαμινή αξία. Μέχρι το 2013 ένα bitcoin έφτασε να ισούται με 853 ευρώ, εκτοξεύοντας την περιουσία του Howells, που έφτανε τα 6,2 εκατομμύρια. Όμως εκείνος, αγνοώντας ότι διέθετε ένα τέτοιο ποσό, είχε κατά λάθος πετάξει στα σκουπίδια τον σκληρό δίσκο που περιείχε τα bitcoins. Στην προσπάθεια του να διορθώσει το λάθος του επισκέφτηκε την τοπική χωματερή, αλλά γρήγορα αποθαρρύνθηκε όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον απέραντο σκουπιδότοπο!
8. H αγορά τρένων που δεν χωρούσαν στις πλατφόρμες
To 2014 η γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF δαπάνησε 15 δισεκατομμύρια λίρες σε μία παραλαβή τρένων. Οι νέοι συρμοί όμως αποδείχθηκαν υπερβολικά φαρδείς για τους 1.300 σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να χρειαστεί ένα ποσό 36 εκατομμυρίων λιρών για να επιδιορθωθεί το πρόβλημα!
9. Ο εκνευρισμός του Genghis Khan
Aναμφίβολα ο Genghis Khan ήταν από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς ηγέτες και ο μεγαλύτερος κατακτητής του 13ου αιώνα. Κάποτε, επιχείρησε να αποκτήσει διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με την γειτονική επαρχεία του Khwarezmid, όπου σήμερα βρίσκεται το Ιράν και το Ιράκ. Προσέγγισε λοιπόν τον δυνάστη Ala ad-Din Muhammad ο οποίος όμως απέρριψε την πρόταση του και μάλιστα διέταξε τον αποκεφαλισμό του απεσταλμένου του. O Genghis Khan, εξοργίστηκε και απέστειλε στρατιωτικό σώμα 200.000 ανδρών που κατόρθωσε να καταστρέψει ολοσχερώς και κατά κράτος την αντίπαλη αυτοκρατορία.
10. Το ορθογραφικό λάθος αξίας 9 εκατομμυρίων
Η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε μήνυση ύψους 9 εκατομμυρίων λιρών, όταν έκανε ένα πολύ σημαντικό ορθογραφικό λάθος. Συγκεκριμένα, έβαλε ένα επιπλέον “s” στην επωνυμία μίας εταιρείας και ενώ αναφερόταν στην ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν πάνω απο 250 άνθρωποι τις δουλειές τους. Συγκεκριμένα υπήρξε σύγχυση όταν η ουαλική εταιρεία 124 χρόνων επονομαζόμενη “Taylor and sons”, λανθασμένα γράφτηκε ως “Taylor and Son”, εταιρεία που είχε κηρύξει πτώχευση το 2009.