Κάπως έτσι δειλά δειλά μπήκαμε στον Σεπτέμβρη! Ένας μήνας που από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα μελαγχολούσα γιατί κόντευε ο καιρός να ανοίξουν τα σχολεία και να ξεκινήσει πάλι αυτή η καθημερινότητα που κακά τα ψέματα μου έχει λείψει όσο κι αν δεν το παραδέχομαι. Ο φετινός Σεπτέμβρης είναι λιγάκι διαφορετικός διότι δεν έχω χρωστούμενα μαθήματα στην σχολή που φοιτώ οπότε το καλοκαίρι μου θα διαρκέσει λιγάκι παραπάνω.
Αναρωτιέμαι πώς θα ήταν αν μπορούσαμε εμείς οι άνθρωποι να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και να καταφέρναμε να ζήσουμε ξανά κάποια πράγματα και καταστάσεις ή ακόμα καλύτερα αν γινόταν να διορθώσουμε κι συμπεριφορές που ενδεχομένως έχουμε μετανιώσει. Τώρα θα μου πεις που κολλάει αυτό που λέω με το σχολείο που ανέφερα λιγάκι παραπάνω. Έχεις κι εσύ τα δίκαια σου αλλά γυναικείο μυαλό ισούται με λαβύρινθο… Αναπολώ τις στιγμές στο σχολείο. Όχι όλες, αλλά σίγουρα αρκετές. Να είσαι βέβαιος ότι δεν μου έχει λείψει καθόλου το πρωινό ξύπνημα. Τι καλά που θα ήταν αν γινόταν να αντικαταστήσουν μερικά μαθήματα με κάποια άλλα πολύ πιο ενδιαφέροντα η ακόμα καλύτερα να γίνεται σωστή εκπαίδευση μας σε ορισμένα μαθήματα όπως ότι σχετίζεται με την Ελληνική Γλώσσα. Μιλάω εκ του ασφαλούς καθότι ήμουν θεωρητική κατεύθυνση 😂
Σκέφτομαι πόσο πολύτιμο θα ήταν στα σχολεία να μην δίδασκαν μονάχα τα μαθήματα που όλοι πάνω κάτω έχουμε διαβάσει. φαντάζεσαι να υπήρχαν μαθήματα που θα μας ήταν πραγματικά χρήσιμα για την μετέπειτα ζωή μας;
Πρόσφατα, μόλις μερικούς μήνες πριν ανακάλυψα πόσο πολύ μ’ αρέσει το παιχνίδι λέξεων. Δεν εννοώ ετυμολογία μονάχα αλλά η βαθύτερη ερμηνεία των λέξεων. Δεν φαντάζεσαι πόσο πλούσια γλώσσα έχουμε. Και σε πόσες άλλες γλώσσες έχει χαρίσει πάμπολλες λέξεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά κι όμως αγνοούμε ότι έχουν Ελληνική ρίζα.
Μπορώ ενδεικτικά να σου δώσω ένα παράδειγμα και που ξέρεις ίσως κι να σε δελεάσω κι ξεκινήσεις και ψάχνεις σιγά σιγά κι μέρα με τη μέρα συνειδητοποιήσεις τι θησαυρό έχεις στα χέρια σου.
Ας πάμε λίγο πίσω… Λοιπόν ο Όμηρος συχνά αναφέρεται στην Θεά Αθηνά ως Γλαυκωπις. Ουσιαστικά έχει την έννοια της γαλανομάτας (Γλαύκος+ωψ). Πολύ ενδιαφέρον που αξίζει να αναφερθεί είναι πως το ιερό σύμβολο της Αθηνάς η κουκουβάγια (γλαυξ) έχει την ίδια ρίζα, ίσως λόγω των δικών της μεγάλων και λαμπερών ματιών. Η λέξη γλαυξ σου θυμίζει κάποια άλλη λέξη που χρησιμοποιείται στην αγγλική γλώσσα; Μην σε κρατάω σε αγωνία. Η λέξη είναι glass =ποτήρι/γυαλί άρα κάτι που λάμπει. Άραγε γνωρίζουν οι Άγγλοι την πραγματική προέλευση των λέξεων;;🤔
Ένα ακόμα παιχνίδι που μ’ αρέσει πολύ είναι αυτό του αναγραμματισμού των λέξεων. Είναι τρομερό μέσα από πέντε / οχτώ γράμματα να βγαίνουν άλλες πόσες λέξεις. Θα σου δώσω πάλι ενδεικτικά δύο παραδείγματα. Η θεά Αφροδίτη, η θεά του κάλλους του έρωτα, αναμφισβήτητα την έχουμε στο μυαλό μας ως μια πολύ ωραία γυναίκα με ωραίο και καλλίγραμμο σώμα. Αν κάνεις αναγραμματισμό της λέξης Αφροδίτης (αν μπερδέψεις δηλαδή λιγάκι τα γράμματα) ξέρεις ποια λέξη μας χαρίζει; Την λέξη διατροφή. Άρα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πόσο σημαντική ήταν η διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων.
Το δεύτερο αγαπημένο μου είναι με την λέξη πτερά (φτερά δηλαδή), αν κάνεις αναγραμματισμό της λέξης θα δεις την λέξη πέτρα και την λέξη πάτερ (πατέρας). Μπορώ να σου γράφω ως αύριο λέξεις και νομίζω πως δεν θα βαρεθείς!!
Δεν ξέρω για σένα αλλά εμένα με ταξιδεύουν αυτού του είδους οι αναζητήσεις. Είναι μαγικές. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την προέλευσή των λέξεων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας ζωή. Μακάρι στο σχολείο να μας μάθαιναν τέτοια πράγματα θα ήταν υπέροχο και θα μας ακόνιζαν και το μυαλό και τον τρόπο σκέψης σε πολλά πράγματα!
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο πλούσια γλώσσα είναι η Ελληνική. Είναι ένας πραγματικός θησαυρός. Οφείλουμε να μάθουμε να την διαχειριζόμαστε σωστά 🙂😉