Βιασμός : η συνουσία ή άλλη σεξουαλική επαφή χωρίς τη θέληση ενός ατόμου .Αποτελεί νομικό αδίκημα. Ο ακριβής ορισμός του βιασμού είναι διαφορετικός από χώρα σε χώρα, ενώ έχει σαφέστατα αλλάξει στη διάρκεια των ετών. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, βιασμός θεωρούνταν η εξαναγκασμένη συνουσία ανεξαρτήτως φύλλου, ενώ παλαιότερα (γύρω στο 1824) αναφερόταν μόνο η περίπτωση «φθοράς» από έγγαμο. Τι είναι όμως ο βιασμός και κατά πόσο έχει να κάνει πράγματι με την σεξουαλική ικανοποίηση του βιαστή; Πως επιλέγουν άραγε οι βιαστές τα θύματά τους; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση του θύματος και πώς πρέπει να διαχειριστεί την όλη κατάσταση;
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…Αρχικά, όπως είναι ευρέως γνωστό, η πλειοψηφία των βιασμών διαπράττονται από άτομα που είναι γνωστά στο θύμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, βέβαια, θεωρεί ότι οι βιασμοί διαπράττονται κυρίως από ξένους. Αλλά στην πραγματικότητα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω η πλειοψηφία των βιασμών διαπράττονται από κάποιον γνωστό στο θύμα. Οι δράστες μπορούν να είναι φίλοι, συνάδελφοι, μέλη οικογένειας, συνεργάτες , πρώην συνεργάτες ή ακόμη και ο ίδιος ο σύντροφος του θύματος- περίπτωση σπάνια αλλά δυστυχώς καθόλου δυσεύρετη-. Αυτός ο μύθος λοιπόν στέλνει το λανθασμένο μήνυμα ότι μια σεξουαλική επίθεση που διαπράχθηκε από κάποιον γνωστό στο θύμα δεν είναι βιασμός.
Τα θύματα του βιασμού σχεδόν ποτέ δεν αντιστέκονται σωματικά. Γιατί; Είναι δύσκολο εώς απίθανο να αντιληφθούν αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει…Ακόμη κι όταν συμβεί, δε μπορεί να το αποδεχτεί και ρίχνει το φταίξιμο στον εαυτό του. Αρκετά συχνά τα θύματα δεν παρουσιάζουν ίχνος κακοποίησης. Όμως αυτό δεν αναιρεί τα όσα συνέβησαν. Για τον λόγο αυτό τα θύματα- τα οποία είναι κυρίως γυναίκες- κρατούν αυτό το επτασφράγιστο μυστικό και το αποκαλύπτουν μόνο αφότου αντιληφθούν τα όσα έγιναν και αισθανθούν προστασία.
Τα ρούχα προκαλούν; Φυσικά και ΟΧΙ. Αυτή η άποψη προέρχεται από τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα για την σεξουαλικότητα του άνδρα και της γυναίκας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι γυναίκες βιάζονται ή δέχονται βίαιη επίθεση ενώ φορούν κάθε είδους ρούχα. Κανένας τύπος ρούχων δεν αποτελεί πρόσκληση για σεξ ή συναίνεση. Το τι φορούσε μια γυναίκα όταν βιάστηκε, απλώς δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ο βιασμός δεν είναι ποτέ ευθύνη του θύματος.
Ο βιαστής φυσικά και δεν αποσκοπεί στην ικανοποίηση των σεξουαλικών του επιθυμιών…Είναι ψυχικά άρρωστος γιατί μόνο ένας άρρωστος μπορεί να προκαλέσει τόσο πόνο- σωματικό και ψυχικό- σε ένα άτομο, ιδίως εάν αυτό βρίσκεται στον στενό οικογενειακό και φιλικό του κύκλο.
Πώς μπορεί όμως να βοηθηθεί ένας άνθρωπος που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση; Κατ΄ αρχάς είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ποτέ δε φταίει το θύμα. ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ…Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ψυχικό τραύμα του βιασμού επουλώνεται πολύ πιο αργά και δύσκολα από τα σωματικά τραύματα. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό τα θύματα να δέχονται από νωρίς υποστήριξη.
Πώς πρέπει να δράσουν τα οικεία πρόσωπα του θύματος;
- Να βοηθήσουν το άτομο να διηγηθεί το περιστατικό
- Να το πιστέψουν
- Να μη το αφήνουν μόνο του
- Να το ενισχύσουν να καταφύγει στις αρχές και να μην το αποσιωπήσει
- Να το προτρέψουν να εκφράσει τα συναισθήματά του
- Να μην το πιέζουν
Αγαπημένε αναγνώστη να φέρεσαι με αγάπη και τρυφερότητα στον άνθρωπο δίπλα σου γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι έχει περάσει.
Αν είσαι μία από αυτές τις γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμού, μη το βάζεις κάτω. Θα τα καταφέρεις, θα τα καταφέρουμε.
ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ!
Tο παρόν άρθρο, όπως και κάθε άλλο στην ιστοσελίδα, αντικατοπτρίζει τις απόψεις του αρθρογράφου και όχι απαραίτητα του newsfilter.gr