
Πηγή εικόνας: mythirtyspot.com
Το κρασί είναι ένα δημοφιλές ποτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους. Έχει μια σπουδαία ιστορία και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Στις γιορτές, συνηθίζεται να είναι το απόλυτο συνοδευτικό με τα εδέσματα. Το Πάσχα πλησιάζει και ήρθε η ώρα για να προταθούν είκοσι κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι από τους ειδικούς του κρασιού: Κοκομέτσι Μάνο, Τοκαλάκη Δέσποινα, Παπαδάκη Μιχάλη και Μπακιρτζίδη Αντώνη. Τα κρασιά συνοδεύουν ιδανικά τα νηστίσιμα και πασχαλινά εδέσματα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι οίνοι.
O Μάνος Κοκομέτσι είναι εισηγητής εστιατορικής τέχνης & οινοχοΐας. Όπως δηλώνει: «Όταν μου ζητήθηκε να προτείνω 5 κρασιά για το πασχαλινό τραπέζι, η πρώτη μου σκέψη ήταν να προσπαθήσω να κάνω το καλύτερο pairing με κρασιά value for many. Ωστόσο μετά την πρώτη σκέψη ακολουθεί πάντα μια δεύτερη (συνήθως είναι και η καλύτερη), η οποία ήταν/είναι να σας παρουσιάσω τους 5 οίνους που θα έχω στο δικό μου πασχαλινό τραπέζι, οπότε: Keep Calm And Drink Greek Wines, πάντα με σύνεση.» Προτείνει τα εξής κρασιά:
1. Μούχταρο, Κτήμα Μουσσών, (Μ.Ο. τιμής: 13 €)
Το Μούχταρο είναι μία σπάνια ερυθρή ποικιλία με καταγωγή από την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας και οφείλει την ύπαρξη του στο Κτήμα Μουσών.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Πυκνό πορφυρό χρώμα,
Μύτη: Έντονη, με ώριμα κόκκινα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά,
Στόμα: Μέτριο+ σώσμα με βελούδινες τανίνες, καλή δομή, μέτρια+ οξύτητα και έντονο κόκκινο φρούτο.
Ταιριάζει και θα δέσει αρμονικά με κρέατα σούβλας (το αρνάκι θα γίνει πολύ καλός φίλος), ψητά και φούρνου. Αξίζει να αναφερθεί πως έχει συνδυάστει με σολομό και τόνο και έδεσε εξαιρετικά (δοκιμή του Κοκομέτσι).
2. Μαυροκουντούρα, Κτήμα Αβαντίς, (Μ.Ο. τιμής: 16 €)
Η αγαπημένη μου Μαυροκοντούρα είναι από το κορυφαίο Κτήμα Αβαντίς, με βάση την Εύβοια, είναι μια ιδιαίτερη και πολύ αξιόλογη ποικιλία.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Πορφυρό χρώμα,
Μύτη: Έντονη, με μαύρο φρούτο, όπως βατόμουρο, κεράσι, κάποιες νότες δέρματος, μπέικον,
Στόμα: Γεμάτο σώμα, μέτριες τανίνες, μέτρια οξύτητα, γευστικά χαρακτηριστικά όπως μαύρα φρούτα, δέρμα, καπνός και αρκετό πιπέρι.
Ταιριάζει και θα βοηθήσει όλα τα κρέατα που έχετε υπολογίσει για το Πασχαλινό τραπέζι.
3. Μαυρούδι, Οικογένεια Γκιρλέμη, (Μ.Ο. τιμής: 11 €)
Το Μαυρόυδι από την Οικογένια Γκιρλέμη είναι από τα λίγα κρασιά που όποτε έχει προταθεί από τον Κοκομέτσι, πότε δεν έχει εισπράξει αρνητικά σχόλια.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Βαθύ πορφυρό χρώμα,
Μύτη: έντονη την παρουσία των φρούτων όπως δαμάσκηνο, βύσσινο και σταφίδα, να συνοδεύονται από νότες καπνού, βανίλιας και πικρής σοκολάτας,
Στόμα: Εκφραστικό και πολύπλοκο με Πυκνό και κομψό στο στόμα με μαλακές τανίνες και επίγευση βοτάνων.
Ταιριάζει με κόκκινα ψητά κρέατα. Επίσης, εάν έχετε υπολογίσει να έχετε στο τραπέζι και μανιτάρια ψητά, θα γίνουν καλοί φίλοι.
4. Βιδιανό, Ιδαία Οινοποιητική, (Μ.Ο. τιμής: 9 €)
Το Βιδιανό μας έρχετε από την Κρήτη και είναι μια ποικιλία που αξίζει να βρίσκεται όλο το χρόνο στο τραπέζι σας.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Κρυστάλλινο κιτρινοπράσινο χρώμα
Μύτη: Μέτρια ένταση, με το φρούτο να κυριαρχεί και μερικές φυτικές νότες
Στόμα: Έχει ιδιαίτερη οξύτητα , γεμάτο στόμα και εντυπωσιακή αρωματική επίγευση
Ταιριάζει και θα βοηθήσει το Μ. Σάββατο με τη μαγειρίτσα. Επίσης, εάν στο τραπέζι επιλέξετε να έχετε και πίτες με χόρτα ή τυριά, θα δέσει εξαιρετικά.
5. Rosette, Μανδηλαριά, Κτήμα Χατζηδάκη, (Μ.Ο. τιμής: 20€)
Η Μανδηλαριά – γενικά – έρχεται από το Αιγαίο, όμως η συγκεκριμένη από τη Σαντορίνη και από το Κτήμα Χατζηδάκη. Είναι από τα λίγα ροζέ κρασιά που «σηκώνουν» μια στοιχειώδη παλαίωση, max 2 ετών.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Λαμπερό φούξια
Μύτη: Μέτρια ένταση, κόκκινα φρούτα, μετά από 2 χρόνια στην φιάλη μου έχει βγάλε και τομάτα.
Στόμα: Μέτριο σώμα, μέτρια οξύτητα, με νότες ορυκτότητας και αλμυρή επίγευση.
Ταιριάζει με δροσερές σαλάτες, καλοκαιρινά πιάτα με ελαφριές σάλτσες ντομάτας, κυκλαδίτικη κουζίνα, πιάτα με κρέας (π.χ. κοτόπουλο) αλλά και με δροσερές σαλάτες.
H Τοκαλάκη Δέσποινα είναι υπεύθυνη οίνων στο wine bar της Θεσσαλονίκης, Papillon και captain εστιατορίου στο ξενοδοχειακό όμιλο Grecotel Hotel & Resorts. Όπως δηλώνει: «Κάθε περιοχή έχει τις δικές τις πασχαλινές παραδόσεις που περιλαμβάνουν διάφορους τρόπους ψησίματος των κρεάτινων εδεσμάτων, όπως το κλέφτικο, το γεμιστό αρνί και η γάστρα. Για ένα τόσο ελληνικό τραπέζι, επιλέγω ελληνικές ποικιλίες.» Προτείνει τα εξής κρασιά:
1. Γουμένισσα «Ϊ» Single Vineyard – Αϊδαρίνη, Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα Γουμένισσα ΠΟΠ
Για το λαμπριάτικο τραπέζι με πρωταγωνιστή το σουβλιστό αρνί, ο κατάλληλος παρτενέρ είναι το Ξινόμαυρο. Τιμώντας ακόμα περισσότερο την παράδοση, με τη premium Γουμένισσα, της οικογένειας Αϊδαρίνη. Παραγμένη από τις γηγενείς ποικιλίες, ξινόμαυρο και νεγκόσκα.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Σχεδόν βαθύ ρουμπινί, με γκρενά αποχρώσεις.
Μύτη: Παράδεισος κομψότητας από γλυκά μπαχαρικά και κόκκινο φρούτο
Στόμα: Ξηρό και πλούσιο στο στόμα με ισχυρές γωνιώδεις τανίνες, αισθητή οξύτητα, πυκνό φρούτο, με κάποιες νύξεις δέρματος, εσπρέσσο που εμφανίζονται και μια μακρά πολύπλοκη και μπαχαρένια επίγευση. Ωριμάζει για 12 μήνες σε καινούρια γαλλικά δρύινα βαρέλια.
2. Κτήμα Γαίας – Γαία Οινοποιητική , Αγιωργίτικο Νεμέα ΠΟΠ
Ένα κλασικό Αγιωργίτικο από το Κτήμα Γαίας, θα σταθεί με αξιοπρέπεια δίπλα στα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, με ένα αρνί ή κατσίκι στο φούρνο και θα έχει όσες ταννίνες χρειάζονται.
Γευστική δοκιμή
Όψη: βαθύ κόκκινο
Μύτη: μεγάλη και περίτεχνη αρωματική ένταση που εστιάζει στο φρούτο, τα μπαχάρια και τους ξηρούς καρπούς
Στόμα: ξηρό, πληθωρική γεύση με ωραία συμπύκνωση, δυνατές τανίνες, βελούδινη υφή, τραγανή οξύτητα και μακρά επίγευση.
H 12μηνη παραμονή σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια καταφέρνει να δαμάσει τις τανίνες και να χαρίσει πικάντικο και πολύπλοκο χαρακτήρα.
3. Κτήμα Αργυρού Μαυροτράγανο , Μαυροτράγανο, Π.Γ.Ε. Κυκλάδες/Σαντορίνη
Ένα μεγάλο κρασί από το μαύρο και τραγανό σταφύλι «μαυροτράγανο», μια από τις αρχαιότερες ποικιλίες της Σαντορίνης.
Γευστική δοκιμή
Όψη: βαθύ πορφυρό
Μύτη: γλυκά αρώματα μαύρων φρούτων, δέρμα, καπνός και δρυς, αλλά κι έντονη γήινη αίσθηση με ελαφριά μεταλλικότητα
Στόμα: ξηρό, σώμα πλούσιο γευστικό, με ευχάριστη δομή και ρωμαλέες τανίνες που του προσδίδουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Θελκτική και μακράς διάρκειας επίγευση.
Έχει 18μηνη παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.
Ταιριάζει: Πιάτα με μανιτάρια, μοσχαρίσιο οσομπούκο στη γάστρα, ψητό μοσχάρι black angus με ήπια καυτερή σάλτσα τσίλι.
4. Ρομπόλα Wild Paths Gentilini, Ρομπόλα Κεφαλληνίας ΠΟΠ
Η Ρομπόλα Wild Paths του Οινοποιείου Gentilini μας ταξιδεύει σε άγρια οινικά μονοπάτια. Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 850μ. στη νότια πλευρά του όρους Αίνου με εξαιρετικά απότομη κλίση, με συνεχή ηλιοφάνεια και σε χαλικώδες ασβεστολιθικό έδαφος που δίνει στα σταφύλια μια απίστευτη συμπύκνωση αρωμάτων.
Γευστική δοκιμή
Όψη: αχνό λεμονοπράσινο
Μύτη: έντονη, με ώριμο κίτρο και κυδώνι, ώριμο ροδάκινο, αχλάδι και γιασεμί, νύξεις δρυός, κρέμας, ξηρών καρπών και βρεγμένη πέτρα.
Στόμα: ξηρό, μετρίου όγκου, λιπαρό, με τραγανή οξύτητα, με φυτικές και βουτυρένιες νύξεις, ενώ στο τέλος διακρίνεται μια νότα από μαγιά ή υγρό ζυμάρι. Η επίγευση είναι επίμονη.
Ταιριάζει: Ριζότο ανοιξιάτικο, παραδοσιακοί ντολμάδες, χορτόπιτες, γαρίδες, καλαμαράκια.
5. Πρεκνάδι – Κτήμα Διαμαντάκος, Πρεκνάδι, Νάουσα Ημαθία ΠΓΕ
Ένα κομψό γαστρονομικό κρασί από την σπάνια γηγενή ποικιλία πρεκνάδι, του Γιώργου Διαμαντάκου, με ντελικάτο αρωµατικό δυναμικό, που θα ταιριάξει υπέροχα με το κατσικάκι γεμιστό από ρύζι, η κάποιο ανοιξιάτικο ριζότο με λεμόνι και μαιντανό, αλλά και με διάφορα μεζεδάκια.
Γευστική δοκιμή
Όψη: λαμπερό κίτρινο χρώμα
Μύτη: Μέτρια ένταση, εκφραστικό άρωμα με τα γλυκά φρούτα, αλλά και τα πράσινα φρούτα, διακριτικές νότες ορυκτότητας, βανίλιας και μελιού ολοκληρώνουν την πολύπλοκη διάσταση
Στόμα: ξηρό, απολαυστικό και χυμώδες στο στόμα με μέτρια, ισορροπημένη και δροσιστική οξύτητα, λιπαρότητα και φρουτώδη επίγευση μακράς διάρκειας
Ο Μιχάλης Παπαδάκης είναι operation manager στο The sand villas & suites. Όπως δηλώνει: «Το Πάσχα είναι μια γιορτή μοναδικής χαρμολύπης, ένα γλυκύτατο έαρ, πασχαλιές, ύμνοι, μπαχάρια, τσίκνα, αγαπημένα πρόσωπα και όμορφα κρασιά. Οι επιλογές μου για το φετινό Πάσχα έχουν μόνο ελληνικές ποικιλίες.» Προτείνει τα εξής κρασιά:
1. KΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΡΟΖΕ EXTRA BRUT
Το ροζέ αφρώδες από Αμύνταιο του Laurens Haurtman είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσει μια γιορτινή μέρα. Επιμένοντας στην παραδοσιακή μέθοδο που χρησιμοποιείται στην Καμπανία και με πρώτη ύλη το ξινόμαυρο, αποτελεί μια σοβαρή και εναλλακτική πρόταση έναντι στις ροζέ σαμπάνιες.
Γευστική δοκιμή
‘Οψη: Ροζέ λαμπερό
Μύτη: Αρώματα κόκκινων φρούτων, κερασιού, φράουλας και ζύμης.
Στόμα: Ζωηρό, πλούσιο, κρεμώδες, οξύτητα ισορροπημένη με το κεράσι να κάνει έντονη την παρουσία του.
Ταιριάζει : Αυγοσαλάτες, διάφορα μεζεδάκια αλλά και ένα αμαρτωλό κοκορέτσι.
2. ΝΤΟΥΡΑΚΗΣ ΛΥΧΝΟΣ ΒΙΔΙΑΝΟ
Η Κρήτη δεν μπορούσε να λείπει από τις επιλογές μας. To βιδιανό είναι μια ανερχόμενη ποικιλία και το συγκεκριμένο είναι από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας από το οινοποιείο Ντουράκη στα Χανιά και αποτελεί μια από τις κορυφαίες εκφράσεις της ποικιλίας.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Χρυσοπράσινο χρώμα
Μύτη: Αρώματα τριαντάφυλλου, γαρύφαλλου και νότες λεμονιού.
Στόμα: Εκλεπτυσμένη γεύση με έντονο φρούτο, λιπαρότητα και μακριά επίγευση.
Ταιριάζει : Χορτόπιτες, ντολμαδάκια και τα πρώτα εδέσματα όσο περιμένετε τον Οβελία να ψηθεί.
3. ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΑΣΑΛΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΙ
Το οινοποιείο Βασάλτης, αν και καινούργιο, είναι πλέον από τα πιο καταξιωμένα της Σαντορίνης. Η συγκεκριμένη έκδοση του Ασύρτικου έχει όγκο και πολυπλοκότητα λόγω της παραμονής του με τις οινολάσπες στο βαρέλι.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Χρώμα μέτριο λεμονί με χρυσαφί ανταύγειες
Μύτη: Kίτρινα φρούτα, εσπεριδοειδή, κίτρο, βανίλια, καπνό, τσακμακόπετρα
Στόμα: Πλούσια κρεμώδη γεύση, τονισμένη οξύτητα, ορυκτότητα, μακριά επίγευση
Ταιριάζει: Κατσικάκι γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και μυρωδικά
4. ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
Σίγουρα όταν σκεφτόμαστε Πάσχα και οβελία στην Ελλάδα το μυαλό μας πάει σε Νάουσα, Γουμένισσα και Ραψάνη. Μια εξαιρετική Γουμένισσα παράγει ο Βαγγέλης και η Χλόη Χατζυβαρύτη με ένα blend από 70% ξινόμαυρο και 30 % Νεγκόσκα.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Χρώμα Ρουμπινί
Μύτη : Αρώματα κόκκινων φρούτων, ντομάτας, δαμάσκηνου, πιπεριού και μπαχαρικών
Στόμα : Τανίνες υπαρκτές αλλά καλοδουλεμένες, δαμάσκηνο, λιαστή ντομάτα
Ταιριάζει: Αρνάκι στην σούβλα, διάφορα κρέατα στο κάρβουνο
5. SILVA ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ EMILIA
Το οινοποιείο Δασκαλάκη από Ηράκλειο μας προσφέρει ένα γλυκό μονοποικιλιακό κρασί από λιάτικο. Τα σταφύλια είναι στον ήλιο για 6-8 μέρες και μετά παραμένει στο βαρέλι 6 χρόνια με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Χρώμα λαμπερό βυσσινί
Μύτη : Αρώματα σταφίδας, σύκου, σοκολάτας, ξηρών καρπών, καφέ και βανίλιας
Στόμα: Πλούσια λιπαρή γεύση, Ξηροί καρποί, κακάο, καραμέλα και μεγάλη διάρκειας επίγευση.
Ταιριάζει: Πιάτα φρούτων, σουφλέ σοκολάτα, μυζηθροπιτάκια με μέλι ή κάθε γλυκιά αμαρτία της αρεσκείας σας.
O Αντώνης Μπακιρτζίδης είναι οινοχόος. Όπως δηλώνει: «Αν υπάρχει μια περίοδος του χρόνου που εκφράζει την βαθύτερη ταυτότητά μας, αυτή είναι το Πάσχα.»
1. Nεμέα 2016 Κτήμα Παπαϊωάννου, Αγιωργίτικο ΠΟΠ Νεμέα
Η Νεμέα του Παπαϊωάννου είναι ένα τυπικό κρασί από την περιοχή με παραμονή 12 μηνών σε δρύινα βαρέλια και στη συνέχεια 6 μήνες στη φιάλη πριν την κυκλοφορία της.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Πορφυρό
Μύτη: Χαρακτηρίζεται από ζουμερά αρώματα κόκκινων φρούτων με όμορφες νύξεις βανίλιας
Στόμα: Πληθωρικό με ταννίνες που χαρίζουν στερεά δομή.
Ταιριάζει: Πρέπει να το δοκιμάσεις με παλαιωμένα τυριά όπως το ροκφόρ και πλούσια μαγειρεμένα κρέατα.
2. Καλή Ρίζα 2017 Κτήμα κυρ Γιάννη, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Αμύνταιο
Η Καλή Ρίζα μας δείχνει ότι το ξινόμαυρο μπορεί να εντυπωσιάσει και εκτός Νάουσας. Η παλαίωση για ένα χρόνο σε είδη χρησιμοποιημένα βαρέλια κάνει το κρασί λίγο πιο πληθωρικό χωρίς να επισκιάζει το φρούτο.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Ρουμπίνι
Μύτη: Με αρώματα άγριας φράουλας, κερασιού και κόκκινου βατόμουρου συνοδευόμενα με νότες τσαγιού και φύλλα τομάτας.
Στόμα: Ένα κρασί με φινέτσα κοφτερή οξύτητα και καθαρό κόκκινο φρούτο
Ταιριάζει: Ταιριάζει απόλυτα με αρνί αρωματισμένο με δενδρολίβανο ή κατσικάκι με φάβα.
3. Σύνοδος 2017 Κτήμα Σκλάβος, Βοστολίδη Μαυροδάφνη ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου
Η Σύνοδος από το Κτήμα Σκλάβος είναι ένα εντυπωσιακό κρασί που συνδυάζει δύο ποικιλίες της Κεφαλονιάς τη Μαυροδάφνη και το Βοστολίδη. Ο Σκλάβος ένας παραγωγός γνωστός για τα κρασιά του με ελάχιστα θειώδη και γηγενείς ζύμες. Δίνει το κάτι διαφορετικό και σε αυτή την ετικέτα.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Πορφυρό
Μύτη: Πολύπλοκη μύτη με έντονη σοκολάτα ,αρώματα βατόμουρου σταφίδας και καπνού.
Στόμα: Οι μέτριες ταννίνες και η αναζωογονητική οξύτητα έρχονται για να δώσουν ένα αποτέλεσμα που θα το θυμάσαι για καιρό.
Ταιριάζει: Οπωσδήποτε θα το δοκιμάσεις με κρέας κοκκινιστό ή λουκάνικα χωριάτικα.
4. Τρυγίας Κτήμα Φουντής, Ξινόμαυρο ΠΓΕ Ημαθίας
Ένα κρασί που δείχνει την δυναμική του ξινόμαυρου ακόμα και σε blanc de noir οινοποίηση με παραμονή 6-7 μηνών σε δρύινο βαρέλι που συντελεί στη πολυπλοκότητα των αρωμάτων.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Χρυσαφί
Μύτη: Ιδιαίτερη μύτη λευκόσαρκών φρούτων, λευκών λουλουδιών με νότες βανίλιας και πιπεριού.
Στόμα: Ένα κρασί με τονισμένη οξύτητα μέτριο σώμα και αρώματα στόματος που ακολουθούν αυτά της μύτης.
Ταιριάζει: Μύδια τηγανητά ή οποιοδήποτε ψάρι στο φούρνο.
5. Φραγκοσυκιά Κτήμα Ρούβαλη, Cabernet Franc, Ροδίτης ΠΓΕ Πελοπόννησος
Ένα κομψό γαστρονομικό ροζέ σε ένα χαρμάνι που μας δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούμε με πολλούς γευστικούς συνδυασμούς. Από ορεινούς αμπελώνες 750-900 μέτρων αλλά και παραμονή 3 μηνών στις οινολάσπες.
Γευστική δοκιμή
Όψη: Σομόν.
Μύτη: Στα αρώματα συναντάμε φράουλα, φραγκοστάφυλο βιολέτα αλλά και φτέρη.
Στόμα: Το σώμα είναι μέτριο με τονισμένη οξύτητα.
Ταιριάζει: Μπορούμε να το συνοδέψουμε με γαρίδες σαγανάκι, αστακομακαρονάδα ή και στραπατσάδα.
Ευχαριστούμε θερμά τους οινοχόους! Είς υγείαν και καλό Πάσχα!
2 Comments
Ανώνυμος
εχετε βαλει λαθος φωτο στο βιδιανο του Ντουρακη
Αθανασία Σκόνδρα
Eυχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σας. Διορθώθηκε.