Ένα από τα συγκροτήματα, που σημάδεψαν τη δεκαετία του ’70 και του ’80 ήταν οι θρυλικοί Queen, με δεκάδες επιτυχίες όπως το Somebody to Love, Crazy little thing called Love, We are the Champions, I want to break free, Killer Queen και φυσικά το Bohemian Rhapsody. Μία από τις ταινίες, που σημάδεψαν το έτος 2018 ήταν το Bohemian Rhapsody, η βιογραφία του -κατ’ εμέ- μεγαλύτερου frontman, που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της μουσικής, Farrokh Bulsara, κατά κόσμον, Freddie Mercury. Η ταινία απέσπασε 4 βραβεία Oscar, μεταξύ των οποίων ήταν του A’ Ανδρικού Ρόλο για τον Rami Malek, που ενσάρκωσε το Freddie Mercury, του Καλύτερου Μοντάζ, της Καλύτερης Επεξεργασίας Ήχου και της Καλύτερης Μίξης Ήχου.
Τα υπόλοιπα μέλη τους συγκροτήματος υποδύθηκαν οι: Gwilym Lee (Brian May-κιθαρίστας), Ben Hardy (Roger Taylor-drummer) και Joseph Mazzello (John Deacon-μπασίστας). Η ηθοποιός Lucy Boynton υποδύθηκε την πρώην γυναίκα του Freddie Mercury ονόματι Mary Austin, η οποία ήταν στο πλευρό του μέχρι και το τέλος της ζωής του, ενώ λέγεται, πως είναι η μόνη η οποία γνωρίζει τον τόπο που βρίσκεται η τέφρα του τραγουδιστή. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Bryan Singer, αλλά ολοκληρώθηκε από τον Dexter Fletcher και το σενάριο γράφτηκε από τους Anthony McCarten και Peter Morgan. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι οι βασικοί παραγωγοί της ταινίας, υπήρξαν τα μέλη του συγκροτήματος Brian May και ο Roger Taylor, οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν συναυλίες ως Queen με βασικό τραγουδιστή τον Adam Lambert, ενώ ο John Deacon, αποχώρησε από το συγκρότημα λίγο διάστημα μετά το χαμό του Freddie, υποστηρίζοντας, πως είναι αδύνατο να υφίστανται Queen δίχως αυτόν.
Η ταινία παρουσιάζει τα γεγονότα, που διαδραματίστηκαν από τη δημιουργία του συγκροτήματος στις αρχές της δεκαετίας του ’70, έως και λίγα χρόνια πριν το θάνατο του Freddie, λόγω του ιού του HIV. Τραγούδια ορόσημα της μπάντας ακούγονται σε πολλές σκηνές, ενώ αποκορύφωμα όλων είναι τα τελευταία είκοσι λεπτά, τα οποία είναι αφιερωμένα στη φιλανθρωπικού χαρακτήρα συναυλία, που έδωσαν οι Queen στο Live Aid, τον Ιούλιο του 1985, μαζί με ονόματα «μεγαθήρια» της εποχής, όπως οι Led Zeppelin, ο David Bowie, ο Phil Collins, ο Bob Dylan και οι U2, στο στάδιο Wembley του Λονδίνου και την παρακολούθησαν δια ζώσης περίπου 72.000 άτομα. Η συναυλία καλύφθηκε τηλεοπτικά από 150 χώρες και οι συνολικοί θεατές της ανήρθαν στους 1,9 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Το εικοσάλεπτο που πέρασαν στη σκηνή οι Queen, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η καλύτερη live παρουσία όλων των εποχών, καταδεικνύοντας την αλληλεπίδραση που είχαν τα μέλη του συγκροτήματος -ιδίως ο Freddie Mercury- με τους χιλιάδες θεατές.
Κάθε αρχή και δύσκολη…Δυσκολίες έκρυβε και η αρχή της επιτυχίας των Queen. Πουλώντας προσωπικά αντικείμενα για να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση του πρώτου τους δίσκου, εισάγοντας νέα στοιχεία στη μουσική επένδυση των τραγουδιών, το συγκρότημα κατάφερε να ανελιχθεί σε μία από τις καλύτερες rock μπάντες όλων των εποχών μέσα από την αφοσίωση, την εργατικότητα και την αγάπη για τη μουσική. Ωστόσο υπάρχουν σκηνές, οι οποίες δείχνουν το Freddie Mercury σταδιακά να υποκύπτει στις ευαισθησίες και τους εθισμούς του, γεγονότα, που τον απομάκρυναν από τα υπόλοιπα μέλη και τον έφεραν σε επαφή με τη μοναξιά και την απομόνωση. Κατά καιρούς έχουν βγει στη δημοσιότητα από άτομα, που εργάζονταν με το συγκρότημα, διάφορα στοιχεία σχετικά με την πολυτάραχη και χωρίς αναστολές ζωή του. Ωστόσο, η ταινία επικεντρώνεται, κυρίως, στην επιρροή που είχε ο Freddie στους θαυμαστές του συγκροτήματος και δε γίνεται εκτενής παρουσίαση της προσωπικής του ζωής, όπως έχουν δηλώσει οι βασικοί παραγωγοί και μέλη των Queen.
Αναμφίβολα, η ταινία αυτή αποτελεί έναν ενθουσιώδη και σαγηνευτικό τρόπο, οι νεαροί σε ηλικία θεατές να γνωρίσουν τη μουσική του θρυλικού αυτού συγκροτήματος, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να ανοίξουν σκονισμένα κουτιά του παρελθόντος, τα οποία, ενδεχομένως, παραμένουν κλειστά από την εφηβική τους ηλικία. Θεωρώ, ότι η ερμηνεία του Rami Malek ως Freddie Mercury, δικαίως του απέφερε το βραβείο A’ Ανδρικού Ρόλου της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ στην εμπορική -και όχι μόνο- επιτυχία της ταινίας συνδράμει το υπόλοιπο cast των ηθοποιών. Φαίνεται, λοιπόν, πως τα λόγια της καλλιτεχνικής αυτής rock περσόνας, έρχονται σε πλήρη αντιστοιχία με την πραγματικότητα, ακόμη και τώρα, τριάντα χρόνια έπειτα από το θάνατο του.
«I won’t be a Rockstar, I will be a Legend» -Freddie Mercury
ΙΝFO 1: Ο Freddie Mercury, είχε 4 παραπάνω δόντια, γεγονός, που τον έκανε να αποσπά από το περιβάλλον του μειονεκτικά σχόλια σχετικό με το ιδιαίτερο, αυτό, χαρακτηριστικό του. Ωστόσο, αποφάσισε να μη τα διορθώσει ποτέ, διότι φοβόταν, μήπως αυτό αποτελέσει αιτία να χάσει την έκταση της φωνής του.
INFO 2: Ο ηθοποιός, ο οποίος επιλέχθηκε αρχικά, για να υποδυθεί το Freddie Mercury ήταν ο Sacha Baron Cohen, γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία “Dictator”. Ωστόσο, λόγω διενέξεων με τους παραγωγούς της ταινίας, η συνεργασία τους ολοκληρώθηκε πρόωρα.
INFO 3: Το πιάνο, που χρησιμοποίησε ο Freddie Mercury για την ηχογράφηση του “Bohemian Rhapsody” το 1975, ήταν το ίδιο πιάνο, που χρησιμοποίησε ο Paul McCartney για την ηχογράφηση του “Hey Jude” το 1968, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και από τον David Bowie.
INFO 4: Το τραγούδι Bohemian Rhapsody αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να τεστάρεις τα νέα σου ακουστικά, λόγω των εναλλαγών της φωνής και τον οργάνων μεταξύ δεξιού και αριστερού ηχείου.