Θα ήταν για όλους το πιο ιδανικό να χάνει ό, τι βρίσκει, από το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι γεγονός ότι στην Ιαπωνία μπορεί κάποιος να βρει ό, τι κι αν έχει χάσει, είτε αυτό είναι κάρτα, κινητό, ακόμα και καπέλο, χάρη στο Lost & Found του Τόκιο. Το σύστημα αυτό δείχνει να λειτουργεί εξαιρετικά χάρη στο Koban Police Station.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Lost & Found, Yukiko Igarashi, μόνο το 2019 είχαν βρεθεί χαμένα μετρητά που ανέρχονταν σε 34 εκατομμύρια δολάρια και 4,15 εκατομμύρια χαμένα αντικείμενα. Επίσης τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν στα ράφια περίπου 600.000. Στατιστικά, το ποσοστό επιστροφής κινητών τηλεφώνων στον ιδιοκτήτη τους είναι στο 90%, με τα πορτοφόλια να ακολουθούν στο 70%.
Κάποια αντικείμενα είναι δυνατόν να επιστραφούν την ίδια μέρα, κάποια άλλα όχι, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν αναζητούν ποτέ τα απολεσθέντα τους. Στην περίπτωση αυτή, μη νομίσετε ότι κάτι πάει χαμένο. Αν δεν αναζητήσει κανείς κάποιο αντικείμενο εντός τριών μηνών, ο πολίτης που το βρήκε έχει το δικαίωμα να ζητήσει να το έχει υπό την κατοχή του. Αν ούτε αυτό συμβεί, τότε το αντικείμενο διατίθεται σε δημοπρασία.
Όπως λέει και η Yukiko Igarashi, τo αστυνομικό τμήμα Koban, είναι πάντα εκεί έχοντας αναπτύξει μια διαφορετική σχέση με τους πολίτες. Οι αστυνομικοί καταγράφουν τα χαμένα αντικείμενα ή χρήματα, ώστε αυτά να αναζητηθούν με ακρίβεια και να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους εγκαίρως και οργανωμένα.
Προς πληροφόρηση, το μεγαλύτερης αξίας αντικείμενο που βρέθηκε ποτέ ήταν 1 εκατομμύριο γεν (περίπου 8.800 δολάρια) σε έναν φάκελο. Το πιο ενδιαφέρον ήταν μια μασέλα και λίγα ψεύτικα δόντια.
Όπως φαίνεται λοιπόν, οι Ιάπωνες μαθαίνουν αυτήν τη συμπεριφορά από μικρά παιδιά, ώστε να επιστρέφουν ακόμη και «μισό γεν». Αποτελεί στοιχείο της κουλτούρας τους, η οποία γνωρίζουμε ότι είναι πιο “κοινωνική”, καθώς δίνουν περισσότερη έμφαση στο “εμείς”, παρά στο “εγώ”.