Μόλις τελείωσες με τις πανελλήνιες και μπήκες στη σχολή που ονειρευόσουν (ή που ονειρεύονταν οι γονείς σου τέλος πάντων). Χαρές, πανηγύρια, νιώθεις έτοιμος να κατακτήσεις τον ακαδημαϊκό κόσμο των γνώσεων και του πνεύματος, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε και τις καρδιές των συμφοιτητών/τριών σου. Πλησιάζει λοιπόν, αυτή η εποχή, που τα αποκαλούμενα «πρωτοετά» θα γεμίσουν με τις αξιαγάπητες φωνές τους, τους δρόμους, τις πλατείες και τα μαγαζιά των φοιτητουπόλεων, με τις ταπεινές παρέες των 15 plus ατόμων που αγαπήσαμε και θα δώσουν μια πνοή φρεσκάδας, αθωότητας και μετεφηβικής καφρίλας, στην ασπρόμαυρη πόλη. Ρεαλιστικά, ποιος δε θα ήθελε έστω για λίγο (για παραπάνω δεν είναι), να είναι ξανά σε αυτή τη φάση της ζωής, που όλα σου φαίνονται καινούργια, όλα τα βλέπεις με ενθουσιασμό και χαρά και που κυριολεκτικά η δουλειά σου είναι να μπεκροπίνεις και να φλερτάρεις με όποιον υπάρχει γύρω σου; Για να είσαι έτοιμος, όμως, να απολαύσεις την αρχή της φοιτητικής σου ζωής πρέπει να ξέρεις τι περίπου σε περιμένει και πώς πρέπει να αντιδράς σε συγκεκριμένα ερεθίσματα!
Φάκελος Παρέες
Όταν μπεις στη σχολή για πρώτη φορά θα είσαι σε ένα περιβάλλον με πολλούς ανθρώπους της ηλικίας σου, που όπως και εσύ θα θέλουν να ανοίξουν τον κύκλο τους, να κοινωνικοποιηθούν. Ένα μωσαϊκό πολλών διαφορετικών προσωπικοτήτων, στυλ, προσώπων, που αναπόφευκτα θα σχηματίσεις παρέες μαζί τους, χωρίς να ταιριάζεις απόλυτα με όλους. Αυτό, όμως, είναι θετικό γιατί μπορεί να ανακαλύψεις πτυχές του χαρακτήρα σου που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν αλλά και να γίνεις πιο ανοιχτός στη διαφορετικότητα, που ίσως πριν σε τρόμαζε. Το αποτέλεσμα είναι να σχηματίζεις τεράστιες παρέες, που βγαίνετε μαζί, περνάτε καλά ώσπου θα έρθει η στιγμή να επιλέξεις ποιοι και πόσοι από αυτούς σου ταιριάζουν και όντως θες να είναι στην ζωή σου. Μην τρομάζεις, λοιπόν, όταν δεις ότι οι παρέες αρχίζουν σταδιακά να μικραίνουν σε πληθυσμό, γιατί αυτό απλά σημαίνει ότι άρχισες το ξεσκαρτάρισμα και χτίζεις παρέες όχι με βάση την ποσότητα αλλά την ποιότητα!
Φάκελος Σχέση
Ένα ακόμα, εξίσου σημαντικό κομμάτι στη ζωή σου σαν πρωτοετούς φοιτητή, είναι η αλληλεπίδραση με το άλλο φύλο. Εκεί γίνονται οι πρώτες σημαντικές, έχεις τον χώρο σου, γνωρίζεις πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και είναι θέμα χρόνου για έναν από αυτούς να αναπτύξεις συναισθήματα. Ως «μετέφηβος», η ψυχολογία σου έχει πολλές διακυμάνσεις, μια είσαι ευαίσθητος, μια δεν ξέρεις τι θες και υπάρχει ο κίνδυνος να «κολλήσεις», όπως συνηθίζουμε να λέμε, σε μια σχέση, χωρίς να έχεις πολυσκεφτεί κιόλας αν το αξίζει αυτό! Για να γλιτώσεις από τέτοιου είδους περιπέτειες, που ίσως επηρεάσουν αρνητικά την σεξουαλική και συναισθηματική σου ανάπτυξη, πρέπει να ξέρεις ποια είναι τα ζητούμενα για την ηλικία σου στο κομμάτι σχέση. Ζητούμενο πρώτο είναι να γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους, να ικανοποιήσεις την έμφυτη περιέργεια σου για τον έρωτα και να χτίσεις κριτήρια σχετικά με το τι είδους γυναίκα/άντρας, σε ελκύει και σου ταιριάζει! Με τι κριτήρια λες ότι αυτός που έχεις απέναντι σου είναι ο ιδανικός, όταν δεν έχεις γνωρίσει και κανέναν άλλον; Ζητούμενο δεύτερο είναι η καλοπέραση. Να είσαι με κάποιον που σε κάνει να περνάς καλά, να γελάς και να είσαι ο εαυτός σου, είσαι πολύ μικρός για να μπαίνεις στη διαδικασία να λύνεις προβλήματα όλη την ώρα με το σύντροφο σου ή να προσπαθείς να «σώσεις» κάποιον που πιθανότατα να μη θέλει κιόλας να σωθεί.
Φάκελος Μαθήματα
Ξέρω θα ακουστεί στερεοτυπικό, σαν ευχολόγια θα έλεγε κανείς, όμως δεν πρέπει να ξεχάσεις ότι, έστω τυπικά, η δουλειά σου είναι να διαβάζεις για να τελειώσεις το πανεπιστήμιο. Θα μου πεις, « άσε μας ρε μπάρμπα, εσύ δηλαδή διάβαζες όλη μέρα για τη σχολή;» και θα σου απαντήσω όχι βέβαια. Όμως, πίστεψε με το άγχος και η πίεση που νιώθεις όταν φτάνεις στο 5ο έτος και ακόμα χρωστάς και της «Μιχαλούς» θα σε κάνει να βλαστημάς όλα τα μπουκάλια τζιν που κατέβαζες ανέμελα τα προηγούμενα χρόνια. Η λύση είναι να κόψεις το τζιν; Όχι βέβαια, αρκεί να μην παρατάς εντελώς τα μαθήματα στην αρχή, να διαλέξεις 5 με 6 μαθήματα που θα δώσεις βάση για να περάσεις, ώστε όταν το πάρεις ζεστά στο δεύτερο-τρίτο έτος να μην έχεις να ανέβεις έναν Γολγοθά. Χτίσε τις βάσεις της επιτυχίας σου και παράλληλα ζήσε την φοιτητική σου ζωή γιατί είναι κάτι το μοναδικό που σαν «ενήλικας» δεν θα έχεις ποτέ την ευκαιρία να ζήσεις!
Φάκελος «Αυτογνωσία» και «Επιλογές»
Το γεγονός ότι θα είσαι μακριά από επιρροές όπως γονείς και γενικά ο κοινωνικός περίγυρος στον οποίο γεννήθηκες, θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις λίγο καλύτερα τον εαυτό σου. Θα ασχοληθείς με πολλά διαφορετικά πράγματα, θα συνεργαστείς και θα μιλήσεις με πάρα πολλούς ανθρώπους και ίσως μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση ανακαλύψεις το πραγματικό σου πάθος και τι θες να κάνεις όντως στη ζωή σου, όχι αυτό που σε προορίσανε κάποιοι άλλοι! Μπορεί η σχολή που επέλεξες στα 18 σου να είναι αυτό που ζητάς στη ζωή, αν όμως βρεις κάτι το οποίο σε γεμίζει και σε ολοκληρώνει όταν το κάνεις μην φοβηθείς να ασχοληθείς αποκλειστικά με αυτό θα σου βγει σε καλό «eventually»!
Αυτό ήταν! Είσαι έτοιμος να βγεις εκεί έξω και να αρπάξεις τη ζωή από τα μαλλιά. Να γεμίσεις εμπειρίες, να γελάσεις, να φλερτάρεις, να μορφωθείς και να απολαύσεις την μοναδική περίοδο της ζωής σου που θα έχεις απόλυτη ελευθερία. Οι επιλογές σου, θα κρίνουν πολλά για την μετέπειτα ζωή σου, αφοσιώσου όμως στο να γίνεις πρώτα ένας πολύπλευρος και χαρούμενος άνθρωπος και μετά με σκληρή δουλειά θα έρθει και η επαγγελματική καταξίωση, που ίσως ονειρεύεσαι!