Στη φωτογραφία βλέπετε την Υπουργό Παιδείας να κρατά στο αριστερό της χέρι τον νέο Νόμο-Πλαίσιο, τον όποιον και παρουσίασε στους δημοσιογράφους χθες το μεσημέρι.
Ας δούμε λίγο τι δήλωσε η Υπουργός.
Το τελικό σχέδιο βασίζεται, όπως είπε η υπουργός, στην αρχή της αυτοτέλειας και της αυτονομίας των ίδιων των πανεπιστημίων. Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που αφορά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ επιτυγχάνονται: Διασφάλιση οικονομικής και διοικητικής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ με τη σύνταξη τετραετούς ακαδημαϊκού – αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα προσδιορίζει τις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και διοικητικές ανάγκες τους και θα έχει ως στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών ζητημάτων.
Κάθε χρόνο θα κατατίθετε από το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή προς ενημέρωση και συζήτηση, ετήσια έκθεση για την κατάσταση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την πορεία του τετραετούς ακαδημαϊκού – αναπτυξιακού προγράμματος. Με αυτό το μέτρο θα γνωρίζουν όλοι οι πολίτες της χώρας πως αξιοποιούνται οι φόροι που πληρώνουν. Τα ΑΕΙ θα διέπονται από εσωτερικό κανονισμό που με τη σειρά του θα ορίζει τον τρόπο λειτουργία τους.
Σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο, το Πρυτανικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο για τα ΤΕΙ αντίστοιχα θα είναι αρμόδια για την άρση του ασύλου, παρουσία εκπροσώπου δικαστικής αρχής.Τα ίδια τα πανεπιστήμια θα καθορίσουν τους χώρους που θα ισχύει το ακαδημαϊκό άσυλο.
Όσον αφορά τους αιώνιους φοιτητές, προβλέπεται η θέσπιση ανώτατης διάρκειας σπουδών. Έτσι δίδεται η δυνατότητα διπλασιασμού του χρόνου που θα πάρει ένας φοιτητής το πτυχίο του, δηλαδή αν οι σπουδές του είναι τετραετείς δίνονται άλλα τέσσερα χρόνια, ενώ δίδεται επίσης η δυνατότητα παράτασης κατά δύο, το πολύ, εξάμηνα. Αυτό θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο για τους νέους φοιτητές ενώ για τους ήδη φοιτούντες, μετά το πέρας των σπουδών τους δίδεται επιπλέον και μια πενταετία. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να διακόψει κάποιος τις σπουδές του, μέχρι και για πέντε χρόνια, και να επανέλθει όποτε εκείνος θελήσει.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Νόμο-Πλαίσιο στη σελίδα :
http://greece.flash.gr/soon/2007/2/20/32126id/
Όλη η συνέντευξη βρίσκεται εδώ :
http://greece.flash.gr/soon/2007/2/20/32129id/
6 Comments
barbie
AN ARXISW NA SXOLIAZW EGW TO 8EMA DEN 8A TELEIWSOYME POTE, AISXOS PANDWS, EIMAI YPER THS ALLAGHS, ALLA AYTO POY PROTEINOYN DEN EINAI ALLAGH ALLA KATARAKWSH TWN ELLHNIKVN PANEPISTHMIWN.
chzigkol
Πάντως μπορείς πάντα να σχολιάσεις το συγκεκριμένο θέμα και συγκεκριμένα, για να μην μπλέξουμε σε γενικολογίες,
καλό θα ήταν να σχολιαστούν μια μια οι αλλαγές του νομου.
Πού διαφωνείς και πού συμφωνείς.
lazaros
poioi mpenoun mes to site kai exei tetoia ipostiriksi o nomos plaisio?kai si re sinadaki? i moni arnitiki apantisi pou afora ton nomo plaisio ine to thn lathos kateythinsi, eprepe na ine ligotero tolmiros? i mipos de milas giato neo nomo stin paidia?
chzigkol
Νομίζω ότι κάπως το πράγμα διορθώθηκε τώρα.
Έγινε λάθος συνεννόηση, άλλα να ξέρεις ότι καμία από τις επιλογές που υπάρχουν, ακόμη και τώρα, στην δημοσκόπηση, δεν εκφράζει απόλυτα κάποια άποψη. Απλώς η δημοσκόπηση όπως λέει και το ερώτημα, έχει σαν στόχο να δούμε την γνώμη σας για το μέλλον που θα φέρει αυτός ο νόμος, και αυτό πάντα σε γενικά πλαίσια.
Ευχαριστούμε πάντως για την επισήμανσή σου.
Όσο για το πρώτο σου ερώτημα θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε λίγο καιρό όταν θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα από τα ερωτηματολόγια που θα συμπληρώσουν οι αναγνώστες του site.
karpidis
παρουσίασε
chzigkol
μια μικρή παράλειψη.
για ορθογραφικό έλεγχο προτείνω το εξής extension του firefox:
english-greek dictionairy