Ξέρετε ότι αν το γάλα στο χάρτινο μπουκάλι δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να αναπαστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ; Απίστευτο; Ο νόμος επιτρέπει τις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία.
Όταν το γάλα φτάνει στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρνει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5. Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3, δηλαδή γάλα που έχει αναπαστεριωθεί 2 φορές.
Σας συμβουλεύουμε να μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5 γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί. Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 έως 5. Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.
Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάχτε στον πάτο του μπουκαλιού. Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5.
7 Comments
Elena
Πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ένας μύθος που ξεκίνησε από Ισπανόφωνες χώρες, πήγε Ιταλία και Ισραήλ και έφτασε στην Ελλάδα
http://attivissimo.blogspot.com/2007/06/antibufala-attenti-al-latte-riciclato.html
Οι αριθμοί στο κάτω μέρος είναι από την γραμμή παραγωγής. Το γάλα που επιστρέφεται καταστρέφεται στις χωματερές.
Πριν διαδίδετε πράγματα, ψάξτε λίγο.
chzigkol
Περιμένεις να βρούμε πληροφορίες από το site που μας έδωσες στο link?
Αν βρεις κάτι στα αγγλικά βάλτο εδώ να δούμε. Αλλιώς πρέπει να βρούμε κάποιον που να γνωρίζει ιταλικά.
asynadak
Το κείμενο που παραθέτεις, μπορεί να αναφέρεται στην Ιταλική βιομηχανία γάλακτος, ενώ στην Ελλάδα να συμβαίνει κάτι διαφορετικό.
Μόλις έχω περισσότερες πληροφορίες, θα σας ενημερώσω.
asynadak
Μετά από μικρή αναζήτηση, κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι μάλλον είναι ψέμματα.
Sorry για την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία. Παρ’ όλα αυτά, αφήνω το άρθρο (χωρίς να το διαγράψω) γιατί από ότι φαίνεται για κάποιους ήταν χρήσιμο…
Ευχαριστώ elena για την επισήμανση.
fma98
Ο αριθμός που αναγράφεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας των προϊόντων γάλακτος είναι ο αριθμός του γεμιστικού της μηχανής που εμφιαλώθηκε η συγκεκριμένη συσκευασία. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητο να αναγράφεται στα πλαίσια του συστήματος ιχνηλασιμότητας που πρέπει εφαρμόζεται από όλες τις εταιρίες.
Για του λόγου του αληθές:
http://www.tetrapak.cl/tetrapak_publicaciones_salaprensa_20070511_envaseleche.php
Μπορεί να είναι στα ισπανικά αλλα καταλαβαίνεις πολλά όσον αφορά τον αριθμό στο κάτω μέρος του κουτιού (αρκεί να δείς το βιντεάκι).
Για όσους θέλουν την μετάφραση
1.http://babelfish.altavista.com/
2.Βάζουμε την παραπάνω διεύθυνση κάτω απο εκεί που λέει Translate a Web page
3.Επιλέγουμε from Spanish to English
4.Πατάμε Translate
Giannis123
Η εξήγηση της Tetrapack έχει κενά.
Μπορεί να είναι αλήθεια μπορεί και όχι.
Εγώ πάντως θα το ψάξω.
Gesta
Η όλη ιστορία όπως μπορείται να συμπερένεται ‘βολεύει’ γαλακτοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν πλαστικό μπουκάλι. Ύποπτο!!!!
Παστερίωση του γάλακτος γίνεται μία και μόνη φορά. Ούτε δεύτερη, ούτε τρίτη, ούτε πέμπτη!!!
Αυτο το επιβάλει η Ελληνική Νομοθεσία. Όποιος πιστεύει το αντίθετο ας δημοσιεύσει τον αντίστοιχο νόμο!
Όταν λυθεί το θέμα, μπορώ να σα πω και ποιες εταιρίες έχουν πραγματικά φρέσκο γάλα!!!