Ένα βιβλίο που ο asynadak από καιρό μου έχει προτείνει και όλο το άφηνα… μέχρι που αποτέλεσε το φετινό πασχαλινό δώρο μου από την οικογένεια. Από τη στιγμή που ήρθε στα χέρια μου λειτουργεί σαν μέσο επαναφοράς μου στην bright side of the force (βλ. Πόλεμος των Άστρων – Star Wars). Μερικές σελίδες κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ αποφορτίζουν το μυαλό μου από την κούραση της ημέρας.
Όπως ίσως κάποιοι είδατε από το εξώφυλλο συγγραφέας είναι ο Ντένι Γκετζ ενώ το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις κέδρος (και σε αρκετά καλή τιμή δοθέντος του μεγέθους και της ιδιαιτερότητάς του).
Ποια είναι η ιδιαιτερότητα; Όπως και το βιβλίο “Κώδικες και μυστικά” που είχαμε παρουσιάσει στο παρθενικό άρθρο αυτής της μόνιμης στήλης, “το θεώρημα του παπαγάλου” αποτελεί ένα επιστημονικό μυθιστόρημα. Παρ’ όλο που εμπεριέχει μπόλικα μαθηματικά, είναι γραμμένο με τρόπο αφηγηματικό, ακριβώς όπως ένα μυθιστόρημα, παρασύροντας τον αναγνώστη σε ένα οδοιπορικό μυστηρίου, μαθηματικής λογικής και ενδιαφέροντα σχεδιασμένων χαρακτήρων…
Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο κερδίζει τον αναγνώστη του από την αρχή και έχει λάβει πολύ καλές κριτικές. Ακολουθεί περίληψη.
“Τι σχέση μπορεί να έχει ένας παπαγάλος με τα μαθηματικά; Πώς μπορούν να συνεργαστούν ο παπαγάλος, ένας ηλικιωμένος πρώην βιβλιοπώλης, ένα κουφό αγόρι και τα ετεροθαλή δίδυμα αδέρφια του, διάνοιες στα μαθηματικά, στη διαλεύκανση ενός φόνου που συνέβη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους; Ποια θεωρήματα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να επιλύσεις τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις της καθημερινής ζωής; Πόση λογοτεχνία μπορεί να χωρέσει σε μια εξίσωση;” [Via]