Μόλις λίγες μέρες πριν ξέσπασε το σκάνδαλο για το σχεδιαστικό δίδυμο Dolce & Gabbana, οι οποίοι κατηγορούνται ότι απέκρυψαν 1 δισεκατομμύριο από την εφορία του Μιλάνου και αντιμετωπίζουν χρηματικό πρόστιμο καθώς και ποινή φυλάκισης έως 5 χρόνια! Με αφορμή τα νέα αυτά αποφάσισα να “σκαλίσω” λίγο τα βιβλία άλλων οίκων μόδας για να βρω ποιοι ακόμα έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να αποκρύψουν κέρδη.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν, το 2009 ο πασίγνωστος κύριος Valentino και ο συνεργάτης του Giancarlo Giammeti υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν πρόστιμο 39 εκατομμυρίων δολαρίων στην εφορία αφού, αν και μετέφεραν την έδρα τους στο Λονδίνο αλλά συνέχισαν να διατηρούν καταστήματα στην Ιταλία,τα κέρδη των καταστημάτων αυτών ¨ξέχναγαν¨να τα δηλώσουν στο τέλος του χρόνου!
Ακολουθεί ο τρίτος στη σειρά Ιταλός, ονόματι Roberto Cavalli! Σίγουρα θα έχετε πετύχει σε κάποιο περιοδικό φωτογράφηση της τεράστιας βίλας που κατοικεί με την οικογένεια του, αυτό που δεν έχετε διαβάσει πιθανόν στις συνεντεύξεις του, είναι ότι αυτή η ίδια βίλα του κόστισε 6 χρόνια δικαστηρίων. Ο Gavalli κατηγορήθηκε το 2002 ότι προσπάθησε να μεταφέρει (μικρο) έξοδα αξίας 3,32 εκατομμυρίων δολαρίων από την ανακαίνιση της στα βιβλία της εταιρείας. Η υπόθεση είχε τελικά αίσια έκβαση μια και τελικά ο αθωώθηκε από τις κατηγορίες και γλίτωσε τις συνέπειες.
Στη λίστα των “κατεργάρηδων” συμπεριλαμβάνεται και ο Sir Phillip Green! Για όσους το όνομα του δεν σας χτυπάει κάποιο καμπανάκι, ο κύριος Green είναι Βρετανός εκατομμυριούχος επιχειρηματίας ιδιοκτήτης της Arcadia Group. Θα μου πείτε και ποιa είναι η Arcadia? Είναι η εταιρεία στην οποία ανήκουν καταστήματα όπως τα Selfridges, Topshop, Dorothy Perkins, House of Fraser κ.α. Τ ο προηγούμενο Σάββατο, μάλιστα, το κατάστημα Topshop της οδού Όξφορντ υποχρεώθηκε να κλείσει εξαιτίας κατάληψης του από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την φοροδιαφυγή των μεγαλοεπιχειρηματιών!
Σίγουρα τα παραπάνω δεν σας εξέπληξαν,δεν πρόκειται άλλωστε για κάτι καινούριο οι επιχειρηματίες να προσπαθούν να κοροϊδέψουν το κράτος. Αυτό που μου έκανε, όμως, εντύπωση είναι ότι όταν έψαξα για παρόμοιες περιπτώσεις στη χώρα μας. αποτελέσματα δεν εμφανίστηκαν. Πουθενά ξεκάθαρα ονόματα,μόνο σκόρπιες ειδήσεις για κάποιους 3 οίκους μόδας που εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ να δηλώνουν στα έσοδα τους ποσά που ουδεμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα. Τα συμπεράσματα δικά σας…