Στο newsfilter.gr δεν συνηθίζουμε να αναφερόμαστε στην πολιτική, ωστόσο, μιας και είναι ημέρα εκλογών αύριο και παίζει να μην υπάρξει αυτοδυναμία (όπως έχουμε συνηθίσει), θεωρήσαμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε το τι συμβαίνει σε αυτή τη περίπτωση με τις διερευνητικές εντολές.
Με τις πληροφορίες που ακολουθούν, θα είστε σε θέση να απαντήσετε σε ερωτήματα του τύπου “Ποιοι παίρνουν διερευνητική εντολή;”, “Πόσο καιρό έχουν στην διάθεσή τους για να σχηματίσουν κυβέρνηση;”, “Τι γίνεται αν κανείς δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση;” και άλλα! Ας αρχίσουμε…
Η σύγκλιση της νέας βουλής θα γίνει 11 ημέρες μετά τις εκλογές, δηλαδή στις 17 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε πρέπει να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση!
Αν ένα κόμμα μαζέψει 151 βουλευτές (και κερδίσει την αυτοδυναμία) τότε όλα είναι απλά! Σε αντίθετη περίπτωση, ο πρόεδρος της δημοκρατίας δίνει την διερευνητική εντολή στο πρώτο κόμμα το οποίο έχει στην διάθεσή του 3 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση (δηλαδή συνασπισμό κομμάτων τα οποία να βγάζουν μαζί τουλάχιστον 151 βουλευτές). Αν το πρώτο κόμμα δεν τα καταφέρει, τότε ο πρόεδρος της δημοκρατίας δίνει την εντολή στο δεύτερο κόμμα το οποίο έχει επίσης 3 ημέρες για την ίδια διαδικασία. Αν δεν τα καταφέρει ούτε το δεύτερο κόμμα, τότε ο πρόεδρος της δημοκρατίας απευθύνεται στο τρίτο κόμμα!
Αν κανένα από τα τρία πρώτα κόμματα δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει κυβέρνηση, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Αν και αυτό αποτύχει, τότε αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.
Το σημαντικό είναι ότι ανεξάρτητα από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, την 17η Μαΐου 2012 θα πρέπει να συγκληθεί η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής. Αμέσως μόλις κηρυχθεί η έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής, ο προσωρινός πρόεδρος ανακοινώνει στη Βουλή τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο και τους καλεί να δώσουν τον όρκο.
[via]
2 Comments
agapi
μπραβο ρε αγγελε και δεν ειχα ιδεα τι παιζει μ αυτα
asynadak
Ούτε εγώ είχα (μιας και δεν χρειάστηκε ποτέ τα τελευταία πολλά χρόνια), οπότε είπα να το ψάξω λιγάκι 🙂 Χαίρομαι που φάνηκε χρήσιμο!