Όλοι γνωρίζουμε για την καταπίεση και τον ρατσισμό που έζησαν οι Αφροαμερικανοί όταν πρωτομεταφέρθηκαν στην Αμερική για να εργαστούν ως δούλοι. Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και από τους ίδιους αλλά και από άλλους συγγραφείς που ευαισθητοποιήθηκαν για αυτό το ζήτημα. Οι βιασμοί, η εξουθενωτική δουλειά, η αρπαγή των μωρών από τις μητέρες τους και η ταπείνωση ήταν τα βασικότερα από αυτά που ήταν αναγκασμένοι να ανέχονται αυτοί οι άνθρωποι. Με τα χρόνια και μετά από το Κίνημα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1960 οι συνθήκες άλλαξαν και ήρθαν σε μια πιο πλεονεκτική θέση έχοντας τη δυνατότητα να δουλεύουν για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους και τουλάχιστον να μη φοβούνται όπως παλιά για τη ζωή τους.
Η ταινία “The help” είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Kathryn Stockett και τοποθετείται χρονολογικά στο 1960 όπου είχε ξεκινήσει το κίνημα των Αφροαμερικανών για την απόκτηση βασικών δικαιωμάτων. Η Skeeter είναι μια νέα και φιλόδοξη κοπέλα που αγωνίζεται να γίνει συγγραφέας. Αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο με μαρτυρίες από τις Αφροαμερικανές υπηρέτριες των ευκατάστατων σπιτιών σχετικά με τη συμπεριφορά που δέχονται από τα αφεντικά τους και τις προσβολές τις οποίες υφίστανται. Η καταγραφή των μαρτυριών ξεκίνησε φυσικά κρυφά με δύο μόνο υπηρέτριες αλλά στη συνέχεια αποφάσισαν όλες να διηγηθούν τις εμπειρίες τους αγνοώντας τις επιπτώσεις που αυτό θα είχε.
Αυτό που είναι αξιοπρόσεχτο στην ταινία είναι το πόσο επιφανειακοί υπήρξαν αυτοί οι άνθρωποι που συμπεριφέρονταν ρατσιστικά στους Αφροαμερικανούς. Είναι πραγματικά αντιφατικό να δέχεσαι από τη μια να μεγαλώνει μια έγχρωμη το παιδί σου, να το ταίζει, να το κάνει μπάνιο και να παίζει μαζί του και από την άλλη να θέλεις η ίδια γυναίκα να τρώει σε ξεχωριστά πιάτα από τα δικά σου. Και όμως αυτή ήταν η συμπεριφορά αυτών των πλούσιων κυριών στην ταινία αυτή η οποία φυσικά φωτογραφίζει αληθινά γεγονότα.
Πρόκειται λοιπόν για μια ταινία που αξίζει να δει κανείς γιατί κάτι τέτοιες εικόνες θα μας κάνουν να νιώσουμε λίγο πιο τυχεροί που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε ελεύθεροι και θεωρούμε δεδομένα κάποια πράγματα για τα οποία άλλοι πάλεψαν και ίσως παλεύουν ακόμα.