Αναρωτιόμαστε συχνά αν θα πρέπει στη ζωή μας να συγχωρούμε όσους μας πληγώνουν. Έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι πρέπει να συγχωρούμε γιατί κάνει καλό στην υγείας μας.
Η διαδικασία της συγχώρεσης μας βοηθά στο να αποβάλλουμε τον θυμό και τα αρνητικά συναισθήματα τα οποία μας βλάπτουν όχι μόνο ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Η δύναμη που παίρνουμε για να συγχωρήσουμε κάποιον που μας έκανε κακό ή μας πρόδωσε μας βοηθά στο να αποκτούμε υγιείς σχέσεις, να έχουμε λιγότερο στρες, χαμηλή πίεση, λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης αλλά και μικρότερη πιθανότητα κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών.
Το 2008 το Πανεπιστήμιο Ψυχολογίας της Ανατολικής Καρολίνας και το Πανεπιστήμιο του Τενεσί διαπίστωσαν πως έχουν την δύναμη να συγχωρούν καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ και παίρνουν λιγότερα φάρμακα. Το 2009 ειδικοί από το Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστήμιου της Μασαχουσέτης και του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια διαπίστωσαν μετά από έρευνα με είκοσι εννέα άνδρες και πενήντα γυναίκες, όσοι είχαν υψηλά επίπεδα συγχώρεσης δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υπέρτασης σε σύγκριση με αυτούς που είχαν χαμηλά επίπεδα συγχώρεσης. Έρευνα που έγινε στο τμήμα Ψυχολογίας τους Luther College αποδεικνύει ότι όσοι περιμένουν μια συγγνώμη για να συγχωρήσουν παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνου θανάτου από διάφορες περιπτώσεις. Τέλος σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Ψυχιατρικής και Επιστημών της Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου του Ντιουκ όσοι πάσχουν από χρόνιο πόνο συγχωρούν πιο δύσκολα από άλλους.
Επειδή λοιπόν τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την υγεία μας μάλλον θα πρέπει να γίνουμε λίγο πιο ελαστικοί στην ζωή μας με τους συνανθρώπους μας και να μάθουμε να συγχωρούμε για να μην έχουμε προβλήματα υγείας αλλά ακόμα και αν πάσχουμε από χρόνιο πόνο, για παράδειγμα στην μέση, θα πρέπει άμεσα να τον αντιμετωπίσουμε γιατί μας στερεί την δύναμη της συγχώρεσης.