Η άποψη ότι η κλασική μουσική μπορεί να κάνει τα μωρά πιο έξυπνα είναι αρκετά διαδεδομένη, αλλά αν κοιτάξει κανείς καλύτερα τα δεδομένα, τα πράγματα είναι αλλιώς.
Έχετε ακούσει για το Mozart effect (επίδραση του Μότσαρτ-sic). Είναι η ιδέα ότι αν τα παιδιά ή τα μωρά ακούσουν μουσικές συνθέσεις του Μότσαρτ, θα γίνουν πιο έξυπνα. Στην πραγματικότητα, ο όρος υπήρχε από το 1991, αλλά μία εργασία που δημοσιεύτηκε το 1993 προκάλεσε τη φρενίτιδα με την κλασική μουσική και τη νοημοσύνη. Ακούγεται λογικό: ο Μότσαρτ ήταν ιδιοφυΐα, σύνθεσε περίπλοκη μουσική, αν τον ακούσουμε, ίσως λίγη από ιδιοφυΐα τριφτεί πάνω μας. Η ιδέα δεν άργησε να απογειωθεί.
Αν κοιτάξει κανείς την αρχική εργασία όμως, ίσως απογοητευθεί. Η αρχική εργασία δεν έγινε καν σε μωρά, αλλά στα κλασικά “πειραματόζωα” εργασιών ψυχολογίας: νεαροί ενήλικοι μαθητές. Πήραν μέρος μόνο 36 από αυτούς. Έπρεπε να ολοκληρώσουν κάποιες νοητικές ασκήσεις, ακούγοντας δέκα λεπτά σιωπής, ή δέκα λεπτά οδηγιών χαλάρωσης, ή δέκα λεπτά της σονάτας για πιάνο σε ρε ματζόρε του Μότσαρτ. Οι μαθητές που άκουσαν Μότσαρτ τα πήγαν καλύτερα σε ασκήσεις αντίληψης σχημάτων: έπρεπε βλέποντας μία κατασκευή από διπλωμένο χαρτί, να προβλέψουν το σχήμα του χαρτιού όταν ξεδιπλωθεί. Ακόμα κι έτσι όμως, αυτή η επίδραση διαρκούσε το πολύ 15 λεπτά – πολύ λιγότερο από τη πολυπόθητη υπόλοιπη ζωή αυξημένης νοημοσύνης για το βλαστάρι σας.
Αλλά είναι τελικά πια ο Μότσαρτ τόσο ιδιαίτερος. Εργασία του 2010 βρήκε ότι και άλλα ήδη μουσικής είναι το ίδιο αποδοτικά. Ο Σούμπερτ ίσως να ήταν το ίδιο καλός, ή ακόμα και η διήγηση ενός βιβλίου- αρκεί να σας άρεσε.
Μία μεγάλη έρευνα του 2006 με 8000 παιδιά με άλλα ήδη μουσικής(συμπεριλαμβανομένου βέβαια του Μότσαρτ) κατέληξε σε έκπληξη. Η ποπ μουσική τελικά είχε καλύτερη επίδραση από τη κλασική. Γιατί;
Απ’ ότι φαίνεται, οτιδήποτε και αν κάνετε, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα νοητικό ερέθισμα. Αν για να “πάρει μπρος” αυτό ανάμεσα στα αυτιά σας πρέπει να ακούσετε χέβι μέταλ,κάντρι,ροκ, ή ποπ, ακούστε. Δεν χρειάζεται καν να είναι μουσική. Την ίδια επίδραση θα έχει και ο καφές ή κάτι άλλο.
Επομένως, το να βάζετε το μικρό να ακούσει Μότσαρτ δεν θα είναι κακό, αλλά το πολύ να προκαλέσει μία ισόβια αγάπη για τη κλασική μουσική. Αν θέλετε να ανέβει το IQ του, μπορεί να μάθει ένα μουσικό όργανο. Ένα ζήτω για τη μουσική!