Όσοι ασχολούνται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα έχουν σίγουρα ακούσει για την “ηλεκτρονική πειρατεία”. Εκατομμύρια προγράμματα, παιχνίδια, μουσικά κομμάτια, ταινίες και κάθε λογής αρχεία που κανονικά απαιτείται πληρωμή για την απόκτηση τους, διακινούνται καθημερινά, κυρίως μέσω torrents και magnet links, προσφέροντας πρόσβαση και χρήση εντελώς δωρεάν, σαν να είχαμε αγοράσει το προϊόν. Το σήμα κατατεθέν του πειρατικού κόσμου είναι ο ήχος και η εικόνα, κυρίως οι ταινίες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, η παράνομη διάθεση δωρεάν ταινιών φαίνεται να καταρρέει. Μήπως αυτό σημαίνει το τέλος της Πειρατείας;
Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουμε ασχοληθεί με τα torrents. Η Ελληνική νομοθεσία δεν επιφέρει τιμωρία σε όσους κατεβάζουν πειρατικό υλικό, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου το τσουχτερό πρόστιμο είναι μόνο η αρχή για τους παραβάτες. Το κατέβασμα ταινιών λοιπόν θα ήταν σίγουρα κάτι με το οποίο πειραματιστήκαμε, συνειδητοποιώντας πως με λίγα μόλις “κλίκ” είχαμε άμεση πρόσβαση σε μια τεράστια… βιβλιοθήκη της έβδομης τέχνης και φυσικά χωρίς κανένα κόστος! Υπήρχε βέβαια ένα πρόβλημα: Οι ταινίες ήταν μεγάλες σε μέγεθος, με αποτέλεσμα να περνάνε ατελείωτες ώρες μέχρι την λήψη τους. Μετά απο το download μερικών αγαπημένων, ο χώρος του σκληρού δίσκου είχε μειωθεί αισθητά και αναγκαζόμασταν να προμηθευτούμε εξωτερικό σκληρό δίσκο για την δημιουργία της… πειρατικής συλλογής μας. Όλα αυτά άλλαξαν απο το 2010 και μετά…
Μια ομάδα επίδοξων πειρατών ονόματι YIFY βρήκαν έναν νέο τρόπο κωδικοποίησης και ψηφιοποίησης μιας ταινίας, μετατρέποντας, παραδείγματος χάρη, ένα βίντεο High Definition 2 ωρών, το οποίο μπορεί να είχε μέγεθος πολλών Gigabytes, σε μόλις μερικές εκατοντάδες MB και χωρίς αισθητή αλλοίωση του υλικού, ενώ τα Full HD αρχεία, στην ίδια σχεδόν ποιότητα, αλλά όχι πιο μεγάλα απο 2 GB! Δημιουργώντας έναν δικό τους ιστότοπο, ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε και έγινε ευρέως γνωστός ώς yts.to, μέσα απο τον οποίο οι χρήστες μπορούσαν να κατεβάσουν ταινίες σε HD, Full HD ή 3D, κατάφεραν να κυριαρχήσουν στην πειρατεία και τον διαμοιρασμό αρχείων, με δεκάδες εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά. Ο νέος αυτός κόσμος των ταινιών υψηλής ανάλυσης και μικρού μεγέθους, ήταν κύριο αίτιο για την γέννηση των περίφημων torrent streaming προγραμμάτων…
Αν ο παραπάνω όρος δεν σας λέει κάτι, σίγουρα το πασίγνωστο “Popcorn Time” που είναι υπηρεσία streaming σας θυμίζει πολλά, ίσως εκείνο το ωραίο πρόγραμμα με το οποίο βλέπατε ταινίες και σειρές σε υψηλές αναλύσεις, με Ελληνικούς υπότιτλους, χωρίς καν να κατεβάσετε τίποτα απο όλα αυτά! Ναι, το Popcorn Time, όπως και άλλα παρόμοια projects όπως το Isoplex, χρησιμοποιούσαν (κυρίως) τα torrent του yts.to και οι χρήστες παρακολουθούσαν υλικό όσο εκείνο “κατέβαινε”. Με το τέλος του θεάματος, η ταινία / επεισόδιο χανόταν και πάλι στο διαδίκτυο. Στα κοινωνικά δίκτυα, το Popcorn Time έγινε γνωστό ώς το “Netflix των φτωχών”. Η υπηρεσία Netflix κάνει ακριβώς ότι και τα torrent streaming programms, με την διαφορά οτι οι θεατές πληρώνουν μηνιαία συνδρομή, αφού πρόκειται για νόμιμη και επίσημη διαδικασία, με την χρηματοδότηση όλων των κολοσσών του κινηματογράφου.
Λίγες μέρες πρίν, το yts.to απροσδόκητα έκλεισε, παρασέρνοντας μαζί του το Popcorn Time. Μπορεί μεν οι δημιουργοί του PPT να οργανώνουν την επιστροφή τους με το Project Butter, αλλά οι μικροί θεοί της πειρατείας, YIFY, δεν φαίνεται να επιστρέφουν σύντομα. Το yts.to δεν θα ανοίξει ξανά, σύμφωνα με ανακοίνωση τους. Ήδη, η “βιομηχανία” των πειρατικών ταινιών έχει παγώσει. Οι YIFY ήταν εκ των ελάχιστων πλέον που ασχολούνταν με την παράνομη παροχή. Ο λόγος; Πολύ απλά, είχαν πάρει το μονοπώλιο, κάτι που σημαίνει πως με την έξοδο τους απο τον χώρο τώρα, η πειρατεία έχει δεχθεί ένα ισχυρό χτύπημα, το δεύτερο μεγαλύτερο του έτους μετά την καταστολή του Pirate Bay, που όμως επανήλθε μετά απο μερικές μέρες. Μπορεί να έχουν αρχίσει ξανά (και δειλά) οι κυκλοφορίες ταινιών που προβλήθηκαν πριν λίγες μέρες στους κινηματογράφους, αλλά το μέγεθος τους (είναι πολύ μεγάλες όπως παλιά) φανερώνει πως η δουλειά εκείνης της παρέας δύσκολα αντικαθίσταται.
Ίσως η ιστορία των YIFY να είναι μόνο η αρχή, με τους χώρους της μουσικής και των παιχνιδιών να αποτελούν τους επόμενους στόχους των κυβερνήσεων ανά την υφήλιο. Το σίγουρο είναι οτι ο κόσμος της πειρατείας κλυδωνίζεται. Ίσως τα Video Clubs να έχουν λίγα χρόνια ζωής ακόμα τελικά… η όχι; Μένει να δούμε!