Στερεότυπα και προκαταλήψεις είναι δύο θεμελιώδεις έννοιες που διέπουν τη σύγχρονη κοινωνία και συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Τι είναι όμως το στερεότυπο και τι η προκατάληψη;
Με τον όρο στερεότυπο εννοούμε ένα σύνολο πεποιθήσεων που αφορούν τα προσωπικά χαρακτηριστικά μιας ομάδας ανθρώπων π. χ του Ελληνικού λαού, των γυναικών, των φιλάθλων μιας ομάδας κ.ά. Οι πεποιθήσεις αυτές προέρχονται από διάφορες διαδικασίες, όπως η γνώση και η παρατήρηση συμπεριφορών των ομάδων, μπορεί όμως να προέλθει και από τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ δύο ομάδων προς όφελος της μίας εξ’ αυτών έτσι ώστε να δημιουργηθούν αρνητικές πεποιθήσεις για τη μία και θετικές για την άλλη. Μια άλλη θεωρία για τα στερεότυπα είναι αυτή που στηρίζεται στις προσδοκίες που μπορεί να έχει το άτομο από μια ομάδα και είναι γνωστή ως γνωστική προσέγγιση.
Άρα λοιπόν τα στερεότυπα είναι στην πραγματικότητα υπεύθυνα για τη δημιουργία προκαταλήψεων όπου προκατάληψη είναι η στάση μας απέναντι σε μια ομάδα βασιζόμενη στα στερεότυπα-πεποιθήσεις που έχουμε γι’ αυτή και μπορεί να είναι εθνικές, φυλετικές, θρησκευτικές, ηθικές, ταξικές.
Δυστυχώς ή ευτυχώς τα στερεότυπα και κατά συνέπεια οι προκαταλήψεις περνούν από γενιά σε γενιά, μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και διατηρούνται στο πέρασμα των χρόνων, τις περισσότερες φορές χωρίς το άτομο να διασταυρώσει αν όντως ισχύουν και αν όχι τότε τι πραγματικά ισχύει. Έχει επικρατήσει ως τώρα να χρησιμοποιούμε τις δύο αυτές έννοιες για να εκφράσουμε αρνητικές απόψεις εξαιτίας των ισχυρών επιπτώσεων που έχουν όταν ειπωθούν.
Συμπερασματικά, είναι λάθος να μεταφέρουμε απόψεις που δεν γνωρίζουμε απλά και μόνο επειδή τις αναφέρει και τις υποστηρίζει ο περισσότερος κόσμος. Αυτό, συχνά, συμβαίνει για να μην υπάρχει διαφοροποίηση του ατόμου από το κοινωνικό σύνολο έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με αυτό, κι αυτό γιατί τις περισσότερες φορές το διαφορετικό αποτελεί αφορμή σχολιασμού. Ο ιδανικός τρόπος για να σχηματίσουμε εικόνα και να διαμορφώσουμε άποψη για μια ομάδα είναι να παρατηρούμε, να ρωτάμε, να συλλέγουμε πληροφορίες, να ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που ανήκουν στην ομάδα αυτή ώστε να έχουμε τη δυνατότητα εμείς οι ίδιοι να βγάλουμε συμπεράσματα-πεποιθήσεις οπότε και κρατάμε και ανάλογη στάση-προκατάληψη.