Καθημερινά πλέον ακούγεται από τις τηλεοράσεις, το διαδίκτυο αλλά και από τις αρμόδιες αρχές η «Μπλε Φάλαινα». Ο λόγος είναι ότι έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις η υπόθεση με συνεχείς καταγγελίες λόγω της ανησυχίας των γονέων.
Πώς ξεκίνησε όμως το παιχνίδι αυτό; Γιατί περί παιχνιδιού πρόκειται, όπως το ονομάζουν δηλαδή. Το ερώτημα μου ωστόσο είναι αν και ανειδίκευτη στο θέμα, πως μπορεί ένα παιχνίδι να ωθεί στην αυτοκτονία παιδιά;
Όλα ξεκίνησαν το 2013 στη Ρωσία, όταν ομάδα ανθρώπων με επικεφαλής τον 21χρονο Φίλιπ Μπουντέικιν, γνωστό και ως Φίλιπ Λις, δημιούργησε το παιχνίδι αυτό με σκοπό να χειραγωγούν νέα παιδιά και να τα οδηγούν στο θάνατο. Όσο περνούσε ο καιρός τελειοποιούσαν την τακτική τους και διόρθωναν τυχόν παραβλέψεις τους.
Στην ουσία, όταν ξεκινήσεις τη συμμετοχή σου, δεν μπορείς να κάνεις πίσω και πρέπει να ολοκληρώσεις. Τουλάχιστον έτσι έλεγαν στους καινούριους συμμετέχοντες. Η διαδικασία ακολουθεί την ολοκλήρωση 50 βημάτων – εντολών που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς να το μάθει κανένας άλλος. Ξεκινούν με διάφορες προκλήσεις, στις οποίες όμως για να είναι σίγουροι ότι τα θύματα τις εκτελούσαν, ζητούσαν να τους αποστείλουν αποδεικτικά στοιχεία, όπως τη φωτογραφία ή το βίντεο που θα έδειχνε την πραγματοποίηση της εντολής.
Όσο τα βήματα προχωρούσαν, τόσο οι εντολές γίνονταν πιο αυτοκαταστροφικές, καθώς ζητούσαν από τα θύματα να κάνουν χαρακιές στο σώμα τους ή να καταπιούν μεγάλες ποσότητες υπνωτικών χαπιών. Οι εντολές θα ολοκληρώνονταν και τότε το θύμα θα έπρεπε να προβεί στην τελική πράξη της αυτοκτονίας.
Ο «υπεύθυνος» για το παιχνίδι αυτό βρίσκεται τώρα σε φυλακή της Ρωσίας και κατηγορείται για την υποκίνηση 16 τουλάχιστον αυτοκτονιών. Ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες στην ομολογία του παραδέχτηκε ότι στην ουσία αυτό που έκανε ήταν να καθαρίσει τον κόσμο από τα «βιολογικά απόβλητα».
Επίσης γνωστό έγινε ότι από όλα τα άτομα που θα έμπαιναν στη διαδικασία να ασχοληθούν με το παιχνίδι, ελάχιστα θα ήταν αυτά που θα ολοκλήρωναν και επομένως θα έφταναν και στην αυτοκτονία, καθώς τα θύματα αυτά είναι παιδιά-έφηβοι αποξενωμένοι, προερχόμενοι ενδεχομένως από δυσλειτουργικές οικογένειες, με έντονο το αίσθημα της μοναξιάς και την απώλεια της αγάπης και της επιβράβευσης.
Όπως και να έχει, είναι τουλάχιστον λυπηρό για την κοινωνία μας και την εποχή μας, καθώς όλα αυτά τα παιδιά γεννήθηκαν μέσα στην τεχνολογία και αυτός είναι ένας λόγος για να προσέχουν παραπάνω. Οι κίνδυνοι είναι παντού, οι οικογένειες θα πρέπει να επιβλέπουν και να έχουν τον έλεγχο των διαδικτυακών σελίδων που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους. Οδηγοί προφύλαξης από διαδικτυακούς κινδύνους κυκλοφορούν παντού και αυτό που έχετε να κάνετε, όχι μόνο αν υποψιαστείτε κάτι περίεργο, ακόμα και αν δεν υπάρχει η υπόνοια, είναι να βρείτε τους οδηγούς αυτούς για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188 αλλά και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα ενημερωθείτε για όλους τους αρμόδιους φορείς.