3 ονόματα πασίγνωστα ή λιγότερο γνωστά που με το έργο και την μελέτη τους άλλαξαν τον κόσμο. Δεν είναι Ευρωπαίοι ούτε Δυτικοί με την ευρύτερη έννοια, ωστόσο η Δύση και η ανθρωπότητα ολόκληρη αναγνωρίζει την συνεισφορά τους στο πεδίο που ο καθένας έδρασε.
- ‘Αλ- Χουαρίζμι: Ο Αμπού Αμπντουλλάχ Μουχάμαντ Ιμπν Μουσά Αλ- Χουαρίζμι γεννήθηκε το 781 στο Χουαρέζμ του σημερινού Ουζμπεκιστάν. Ήταν Πέρσης μαθηματικός, αστρονόμος και γεωγράφος και ένας από τους μεγαλύτερους λόγιους που πέρασαν από τον Οίκο της Σοφίας στην Βαγδάτη. Σε αυτόν χρωστάμε την λύση της γραμμικής και δευτεροβάθμιας εξίσωσης, την ονομασία ” Άλγεβρα”, την ”γνωριμία” με τους αριθμούς 1,2,3,4,5,6,7,8,9 και το 0 αλλά και τον ίδιο τον Αλγόριθμο. Το μηδέν όπως το γνωρίζουμε και το χρησιμοποιούμε σήμερα ο Χουαρίζμι το γνώρισε από τους Ινδούς και μέσω αυτού έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Εν’όσο εργαζόταν στον Οίκο της Σοφίας συνέγραψε ένα μαθηματικό βιβλίο όπου ανέλυε τις μαθηματικές ιδέες των Ινδών καθώς και τα σύμβολα που αυτοί χρησιμοποιούσαν. Εν τέλει 300 χρόνια μετά τον θάνατό του το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε από τα Αραβικά στα Λατινικά και η Ευρώπη άρχισε να έρχεται σε επαφή με αυτό το σύστημα και την χρήση των 1,2,3… αντί για τους λατινικούς αριθμούς I,II,III,… Το σημαντικότερο στοιχείο του βιβλίου αυτού ήταν το 0 το οποίο η Δύση δεν γνώριζε μέχρι τότε και που οι Άραβες το αποκαλούσαν ”το κενό”. Το 1200 ο Φιμπονάτσι έγραψε ένα βιβλίο με το οποίο συνιστούσε σε όλους να χρησιμοποιούν ”τους αραβικούς αριθμούς” όπως ονομάστηκαν. Ο Χουαρίζμι σε άλλο του βιβλίο με τίτλο ”συνοπτικό βιβλίο για τον υπολογισμό με μεταφορά και απλοποίηση” (ή αλ κιτάμπ αλ τζαμπρ ουα αλ μουκαμπάλα) εισήγαγε την ονομασία ”αλ τζάμπρ” και αυτή είναι η γνωστή σε όλους μας ‘Αλ-γεβρα. Το όνομα του Χουαρίζμι στα Λατινικά πέρασε ως Algoritmi και έγινε και αυτό γνωστό σε εμάς ως Αλ-γόριθμος.
- Ίμπν Χαλντούν: Ο Αμπού Ζαίντ Άμπντ Αλ-ραχμάν Ίμπν Μουχάμαντ Ίμπν Χαλντούν Άλ-χαντραμί γεννήθηκε στην σημερινή Τυνησία στις 27 Μαίου του 1332 και πέθανε στο Κάιρο το 1406.Ήταν κυρίως ιστορικός και ιστοριογράφος όμως ασχολήθηκε και με την κοινωνιολογία, την γεωγραφία και την φιλοσοφία ενώ τέλεσε και χρέη ιεροδικαστή. Καταγόταν από ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια μιας και πολλά από τα μέλη της ήταν υπάλληλοι στην υπηρεσία του Σουλτάνου. Όπως είναι φυσικό έλαβε εξαιρετική μόρφωση πλάι στους πιο ξακουστούς δασκάλους της εποχής. Όταν στα 17 του χρόνια έχασε τους γονείς του από την πανούκλα, πήγε στη Φεζ (Μαρόκο) όπου εργάστηκε ως καλλιγράφος του Σουλτάνου. Εκεί κατηγορήθηκε για ραδιουργία και έμεινε για 22 μήνες στην Φυλακή. Στην Τιαρέτ της σημερινής Αλγερίας ο Ιμπν Χαλντούν έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του πιο σπουδαίου ίσως έργου του, της ”Μουκάντιμαχ” (στα ελληνικά αποδόθηκε ως ”Προλεγόμενα”) και είναι ένα είδος παγκόσμιας ιστορίας της εποχής του.Έπειτα βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην Καμχίγια όπου δίδαξε την ισλαμική θεολογία και παράλληλα ήταν ιεροδικαστής. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έγινε μέλος ενός παράνομου ματαρρυθμιστικού κινήματος. Συνελήφθη από τις επίσημες αρχές και πέθανε στο Κάιρο το 1406.Κάποια από τα σπουδαιότερα έργα του είναι: η ιστορία του κόσμου,έργο περί ισλαμικής θεολογίας, έργο περί ισλαμικού μυστικισμού, έργο περί λογικής και όπως ανέφερα τα ”προλεγόμενα”.
- Ίμπν Μπατούτα: Ο Αμπού Αμπντάλλα Μουχάμαντ Ίμπν Αμπντάλλα Αλ-Λαβουάτι Αλ-Τανγκί Ίμπν Μπατούτα γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1304 και ήταν Μαροκινός περιηγητής. Ταξίδεψε για 30 ολόκληρα χρόνια στη Βόρεια Αφρική,στο Κέρας της Αφρικής, στη Δυτική Αφρική, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, την Νότια, κεντρική και Νοτιοδυτική Ασία και Κίνα σημειώνοντας μια διαδρομή 120.000 χιλιομέτρων δηλαδή περίπου 3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Μάρκο Πόλο. Το 1325 ξεκινούν οι περιπλανήσεις του καθώς αποφασίζει να πραγματοποιήσει την ιερή του αποδημία στην Μέκκα. Αφού πήγε στη Μέκκα,συνέχισε στο Ιράκ και την Περσία. Έπειτα βρέθηκε στην Τανζανία και στη συνέχεια η ατέλειωτη δίψα του για περιπλάνηση τον έβγαλε στις Ινδίες όπου έμεινε για 8 χρόνια και εργάστηκε ως πρέσβης και δικαστής του Σουλτάνου στο Δελχί. Ο Σουλτάνος τον έστειλε στην Κίνα ώς πρέσβη ωστόσο το πλοίο του ναυάγησε και βρέθηκε στη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες. Εν τέλει έφτασε στη Κίνα από όπου και ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι για την επιστροφή στο Μαρόκο. Αφού έφτασε στο Μαρόκο αποφάσισε να επισκεφθεί την Ισπανία και το Μάλι. Όταν πλέον ολοκλήρωσε τα ταξίδια του ο κυβερνήτης του Μαρόκου Αμπού Ινάν Φαρίς θέλησε να μάθει για αυτά, έτσι ο Ίμπν Μπατούτα τα υπαγόρευσε στον Ίμπν Τζουζάι και αυτή είναι η μόνη γνωστή καταγραφή των ταξιδιών του Μπατούτα και τιτλοφορείται ”Ρίχλα” δηλαδή ταξίδι ή διαδρομή. Η σπουδαιότητα της Ρίχλα έγκειται στο ότι κατέγραψε τον κόσμο του 14ου αι. Έπειτα από την συγγραφή της Ρίχλα διορίστηκε δικαστής και πέθανε το 1368ή 1369.