Instagram, Facebook. Τι σου έρχεται στον νου όταν ακούς αυτές τις λέξεις;
Φωτογραφίες, stories, μηνύματα και άλλα. Τα social media, καλώς ή κακώς, μονοπωλούν στις ζωές μας. Ή καλύτερα στην καθημερινότητα μας. Οι λόγοι; Πολλοί. Εσύ τι κάνεις για αυτό; Παρακολουθείς ανελλιπώς τις δημοσιεύσεις; Μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα και να αναθεωρήσεις; Αν σου φαίνεται δύσκολο, παρακάτω υπάρχουν 4 λόγοι που θα σε πείσουν.
- Απαλλαγή από τον πρωινό «πειρασμό»
Οι περισσότεροι άνθρωποι, μόλις ξυπνήσουν «τσεκάρουν» το κινητό τους. Να δούνε μερικά stories, να πατήσουν κανένα like και ούτω καθεξής. Το ένα φέρνει το άλλο και η ώρα περνάει δίχως να το καταλάβεις. Φαντάσου, πόσο χρόνο θα γλυτώσεις και πόσο πιο ήρεμα θα ξυπνήσεις εάν δεν «ξοδέψεις» με αυτόν τον τρόπο τον χρόνο σου. Αντιθέτως, θα σηκωθείς, θα φτιαχτείς και θα φας με ηρεμία το πρωινό σου.
- Νευρικότητα
Αν ο παραπάνω λόγος δεν σε έπεισε, αυτός θα τα καταφέρει. Καθημερινά στα social media αναρτώνται ποικίλες δημοσιεύσεις. Άλλες από ωραία μέρη, άλλες με ωραία ντυσίματα, άλλες με ωραία σώματα, κτλ. Όλα αυτά λειτουργούν ως «πλύση εγκεφάλου». Εάν δεν τα επιτύχεις ή δε τα ζήσεις νιώθεις ανεπαρκής. Κάτι τέτοιο προφανώς δημιουργεί κάποιου είδους νευρικότητα. Απέχοντας για λίγο από τα social media θα μπορέσεις να αναθεωρήσεις τα «θέλω» σου. Μόλις επιστρέψεις στα κοινωνικά δίκτυα, όλα θα είναι καλύτερα.
- Ελεύθερος χρόνος
Οι ώρες που απασχολούμαστε με τα social media κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολλές. Αν λοιπόν κάποιος αποφασίσει να απέχει για λίγο από αυτά, θα «προκύψει» ένα εύλογο χρονικό διάστημα για ενασχόληση με ό,τι αυτός επιθυμεί. Σε αυτό μπορεί να κάνει κάποιο χόμπι, να περάσει περισσότερη ώρα με την παρέα και άλλα.
- Υπερκαταναλωτισμός
Τελευταίος λόγος, η υπερκατανάλωση. Καθημερινά βλέπουμε δημοσιεύσεις με προϊόντα. Ακόμη και αν κάτι δεν το χρειαζόμαστε μπαίνουμε στον πειρασμό να κοιτάξουμε την τιμή του. Το κοιτάμε μία, το κοιτάμε δύο, την τρίτη φορά συνήθως βρίσκεται ήδη καθοδόν για το σπίτι μας. Αν απαλλαγείς για λίγο από τα social media, θα ξεχάσεις τις ψεύτικες ανάγκες σου. Και ποιός ξέρει, ίσως με τα χρήματα που θα εξοικονομήσεις να προγραμματίσεις το ταξίδι που τόσο ήθελες.
Ίσως οι παραπάνω λόγοι σε πείθουν, αλλά ταυτόχρονα σου φαίνεται δύσκολο να αποχωριστείς για λίγο τους λογαριασμούς σου στα κοινωνικά δίκτυα. Τις πρώτες μέρες, μπορεί, να σου φανεί δύσκολο και να νιώθεις το «στερητικό σύνδρομο». Όσο περνούν, όμως, οι μέρες θα κατανοείς τους λόγους ακόμη καλύτερα. Μην πιέσεις, όμως, τον ευατό σου!